Soms weet ik het echt even niet meer. Ik trek de koelkast open, weer dicht. Ik neus in wat lades en kastjes. Mèh. Ik drentel wat heen en weer door de keuken. Ontbijt overslaan dan maar? Nee ik heb wel zin in iets. Ken je zulke dagen?
AIP ontbijt inspiratie kun je nooit genoeg hebben. Zonder AIP trouwens ook. Want als je besloten hebt te minderen of zelfs stoppen met brood en zuivel, dan zal je creatief moeten worden. Deze Pastinaak-Bloemkool Bowl zal niet het eerste zijn wat in je opkomt. Pastinaak én bloemkool? Voor het ontbijt…?? Tja, hoezo niet?
Groenten eten
Oke, ik kan het niet laten om het belang van groenten nog even toe te lichten. En nu denk je vast ‘Jaahaaa Chantal, groenten zijn gezond, dat weten we nu wel’. Maar weet je ook waarom?
Groenten zijn kleine pakketjes vol met vitamines, mineralen en fytonutriënten, wat simpelweg ‘plantaardige’ (fyto) ‘voedingstoffen’ (nutriënten) betekent. Een rode paprika bevat weer andere stoffen dan een groene kool. Om dus zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, is een gevarieerd dieet belangrijk. Door te variëren krijg je een scala aan vitamines en mineralen binnen en minimaliseer je de kans dat je overgevoelig wordt voor bepaalde voedingsmiddelen. En dan de fermenteerbare vezels, die bijvoorbeeld als voedingsbodem dienen voor je darmbacteriën en voor een goede doorloop zorgen.
Om het simpel te houden houden:
- Varieer! Streef naar 100 verschillende plantaardige voedingsmiddelen per maand
- Eet 500 gram groenten per dag (en dat is veel…weeg het maar eens een dagje af)
Dus 100 verschillende plantaardige voedingsmiddelen… Red je dat? Het is leuk om het eens bij te houden. Op de site van Oersterk kun je een overzicht downloaden dat je kunt printen. Hierop kun je de verschillende voedingsmiddelen die je eet invullen. Halverwege de maand zul je zien dat het al wat lastiger wordt om voedingsmiddelen toe te voegen die er nog niet op staan. Een leuke challenge!
Wat gaat er zoal in dit AIP ontbijt?
Geen gekke dingen, vooral groenten en iets ‘melkigs’ zoals amandelmelk of kokosmelk. En een stukje fruit, zoals peer, banaan of appel.
Pastinaak
Een lekker zoete wortel, die je ook rauw kunt eten. We koken of stomen hem gaar en als je hem dan pureert wordt het heerlijk romig.
Bloemkool
Er ligt er altijd wel eentje in onze koelkast. Het groente-equivalent van een duizen-dingen-doekje: je kunt er zó veel mee. Kijk hier maar eens.
Amandelmelk of kokosmelk
Als je AIP eet, kies dan voor kokosmelk of chufamelk. Als je paleo eet, is amandelmelk of cashewmelk ook een optie. Als je geen specifiek dieet volgt, kun je ook kiezen voor havermelk.
Collageenpoeder
Voeg ik graag toe om wat extra eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zorgen voor verzadiging. Daarnaast is collageen goed voor spieren, botten, kraakbeen en huid.
Toppings
Chocola en peer, wát een lekkere combinatie. Eet je AIP, dan kun je voor kaneel of carobe kiezen. Natuurlijk kun je elk ander fruit toevoegen in plaats van de peer.
AIP ontbijt: Pastinaak-Bloemkool Bowl
Ingrediënten
- 150 g bloemkool
- 350 g pastinaak
- scheutje amandelmelk (niet AIP) of kokosmelk
- snufje zout
- 2 maatschepjes collageenpoeder optioneel
Toppings
- 1 rijpe peer
- 1 blokje pure chocolade (niet bij AIP) vervang evt. voor kaneel
Bereidingswijze
- Was de bloemkool en schil de pastinaken.
- Snijd de groenten in kleine stukjes van 1-2 cm.
- Stoom of kook de groenten in 10-12 minuten gaar. Giet af en laat een beetje afkoelen.
- Maal de groenten met een scheutje amandel- of kokosmelk en optioneel de collageen in een keukenmachine tot een dikke puree. Breng op smaak met zout.
- Schil de peer en snijd in reepjes.
- Verdeel de Bloemkool-Pastinaakpuree over twee kommetjes en verdeel de reepjes peer erover. Rasp boven elk kommetje een half blokje chocolade (of bestrooi met kaneelpoeder) en serveer.
Extra tips
Houd de peer en chocolade nog even apart tot je het meeneemt of gaat serveren.