Ik hou wel van een uitdaging. Sterker nog, ik ben bloedfanatiek als het op spelletjes aankomt. Ik ben dol op spelletjesavond en zit dan shakend van de spanning op het puntje van mijn stoel. Sneu hè 😉 Maar ik ben geen slechte verliezer. Het gaat mij om de lol van de strijd.
Deze AIP rabarber compote begon ook zo. Ik zag weer rabarber in de schappen liggen en moest direct denken aan mijn omaatje. Och och, wat maakte zij altijd lekkere rabarbercompote. Maar hoewel ik geen recept van haar heb, was het duidelijk dat daar een enorme berg suiker in zat. Ik appte mijn OERsterk maatje Jerry en hij pakte de challenge met beide handen aan. Terwijl ik nog zat te dubben wat ik nou eens zou maken. Jerry maakte een fantastische pudding van rarbarber en chiazaadjes.
Zijn recept gaf mij inspiratie voor deze AIP rabarber frambozen compote. Het smaakt heerlijk bij het ontbijt met wat kokosyoghurt en geroosterde kokossnippers of tijgernoten. Maar het past ook goed bij een eendenborstfilet. Helemaal AIP en echt zó gemaakt.
Wat zijn de ingrediënten van de AIP rabarber compote?
Het klinkt ingewikkeld, een ‘compote’, maar het is eigenlijk gewoon een prutje van fruit. Om het even oneerbiedig te zeggen. Maar alleen om jou te overtuigen dat dit ook aan jou besteed is.
Rabarber
Je kunt rabarber verkrijgen van april tot het eind van de zomer. Het heeft vaak wat stugge draden, dus die kun je het beste eraf schillen met een dunschiller. Op zichzelf is rabarber heel zuur, dus het heeft echt wat zoets nodig. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor de suiker.
Frambozen
Ik heb altijd een doosje biologisch frambozen in de vriezer liggen. Ideaal voor smoothies, ijsjes en dit soort AIP rabarber compotjes. Verse frambozen kan natuurlijk ook. Maar het voelt zo zonde om die kleine zachte kunstwerkjes in een compote tot moes te koken toch?
Gelatine
Natuurlijk kun je een blaadje gelatine gebruiken, maar ik gebruik de gelatine van Great Lakes (met de code lekkerheel krijg je 5% korting op je eerste bestelling bij PuurMieke.nl).
Sinaasappelsap
Niet iets wat ik je aanraad om te kopen, laat staan te drinken. Ondanks dat een sinaasappel vaak symbool staat voor ‘gezond’, bevat het toch enorm veel koolhydraten in de vorm van suikers. Als je het uitperst, haal je alle vezels eruit en houd je alleen een suikerig sapje over. Ja, erg lekker, maar ook een aanslag op he bloedsuikerspiegel. Je kunt een sinaasappel beter in zijn geheel eten, zodat de vezels zorgen voor een tragere opname van de suikers. Maar in dit geval voeg je het toe als zoetmiddel.
Je kunt het ook vervangen voor wat ahornsiroop of honing. Als je honing gebruikt, zou ik het pas toevoegen als de compote aan het afkoelen is, omdat je anders alle goede eigenschappen van de honing wegkookt.
AIP Rabarber Frambozen Compote
Benodigdheden
- steelpan
- dunschiller
- snijplank
- keukenmes
- schone weckpot of jampot
Ingrediënten
- 180 g rabarber
- 100 g frambozen diepvries is prima
- 3 el sinaasappelsap
- 2 el water
- 1 tl gelatinepoeder
- 1/2 tl kaneelpoeder optioneel
Bereidingswijze
- Was de rabarber en schil eventueel de stugge draden weg. Snijd de rabarber in stukjes en doe deze in een kleine steelpan. Voeg ook de frambozen, sinaasappelsap en het water toe en breng zachtjes aan de kook.
- Laat het zo'n 10-15 minuten koken en roer het af en toe door.
- Strooi op het laatst de gelatine uit over het mengsel en roer het nog even goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Zet nu het vuur uit.
- Giet het mengsel in een schone (weck)pot. Laat afkoelen en zet het een nacht, of tenminste 4 uur in de koelkast.