AIP wraps van cassavemeel

door aug 9, 2021

Iedereen heeft wel een ‘keuken-klassieker’. Een gerecht dat in je vaste repertoire zit en altijd goed is. Dit is er zo eentje voor mij: AIP wraps van cassavemeel. Zo één keer per maand maak ik een hele stapel en vries ze in. Zodra ik een soep of salade maak die wel wat extra’s kan gebruiken, gooi ik twee wraps in de broodrooster. Lekker snel en makkelijk.

Als wij wraps eten is het altijd feest. Er komen allemaal verschillende bakjes op tafel en iedereen kan zijn eigen wrap bouwen. Gegrilde kipfilet, reepjes komkommer en wortel, blokjes mango, gehaktballetjes, gegrilde groene asperges, geraspte kaas, bosuitjes, chipotle-kokosyoghurt, chimichurri, gebakken courgette en ga zo maar door. En voordat je denkt ‘jeetje, dat klinkt als ontzettend veel werk…’. Nee hoor. Ik zet gewoon de restjes van de afgelopen dagen op tafel. Easy peasy.

Wat gaat er in deze AIP wraps van cassavemeel?

Cassavemeel
Essentieel voor deze wraps. Ik heb nog niet geprobeerd om het te vervangen, omdat het altijd zo goed werkt. Ik koop het per kilo bij de Aziatische supermarkt.

Kokosmeel
Niet te veel, maar net genoeg voor de smaak. Hou je niet van kokos? Dan kan je het denk ik ook weglaten. Heb ik zelf alleen nog niet geprobeerd.

Kokosolie
Wel even au-bain-marie smelten van tevoren. Je kunt het ook vervangen voor olijfolie.

Warm water
De hoeveelheid hangt af van hoeveel het meel absorbeert. Daarom niet in een keer alles erbij gooien, maar geleidelijk aan, zodat je de structuur van het deeg goed in de gaten kunt houden.

AIP wraps van cassavemeel

Veelzijdige AIP wraps, meteen opeten of invriezen voor later. Ideale koolhydraatbron voor bij een soep of salade.
Voorbereiding5 min
Bereiding35 min
Totaal40 min
Gerecht: Bijgerecht
Tag: AIP, paleo, wraps
Personen: 12 kleine wraps

Benodigdheden

  • Vel bakpapier
  • Tortillapers (uitrollen kan ook, maar dit duurt wel langer)
  • Twee schone theedoeken

Ingrediënten

  • 200 g cassavemeel
  • 75 g kokosmeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 60 g kokosolie
  • 200 ml warm water

Bereidingswijze

  • Smelt de kokosolie door het in een bakje te doen en deze in een grotere bak of pannetje heet water te zetten.
  • Doe het cassavemeel, kokosmeel en zout in een kom. Roer door.
  • Voeg de kokosolie toe en roer door.
  • Voeg de helft van het water toe en roer door. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe en kijk naar de structuur van het deeg. Het moet niet te nat zijn, maar wel nat genoeg zodat je er balletjes van kunt draaien. Denk aan koekjesdeeg of appeltaartdeeg.
  • Maak een theedoek vochtig en leg deze over de kom, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Knip twee stukjes bakpapier om op de tortillapers te leggen, zodat het deeg er niet aan vast zal plakken.
  • Zet een koekenpan op het fornuis en laat goed heet worden. Er hoeft geen olie in.
  • Pak een stukje deeg en draai een balletje ter grootte van een golfbal. Leg het balletje op de tortillapers (met een stukje bakpapier ertussen), leg het andere stukje bakpapier erop en pers tot een tortilla. Leg in de koekenpan.
  • Bak de tortilla ongeveer 3 minuten aan iedere kant, maar controleer steeds even of hij niet aanbrandt. Er mogen best wat bruine plekken ontstaan, maar het kan best snel gaan. Dus blijf erbij.
  • Herhaal dit voor de rest van het deeg. Bij mij passen 2 à 3 tortillas tegelijk in de pan.

Als je ze meteen gaat eten

  • Bewaar de gebakken tortillas ingepakt in een schone theedoek. Ze blijven dan warm en soepel.

Als je ze gaat invriezen

  • Laat de tortillas goed afkoelen op een bord.
  • Doe ze per 4 in een diepvrieszak. Bij Ikea kun je vrieszakken kopen (Ikea ISTAD hersluitbare zak) die hier ideaal voor zijn.
  • Als je er eentje wilt eten, pak er dan een uit de vriezer en doe even in de broodrooster.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!