Bloemkool ontbijt met kaneel

Bloemkoolontbijt met kaneel (AIP, Paleo)

Denk jij bij bloemkool ook altijd aan je oma? Ik wel. Mijn lieve oma kookte, zoals vele oma’s van die generatie, altijd een AVG’tje. Aardappels, vlees en groenten. Gekookte aardappels met jus, klein stukje speklap of karbonaadje, gekookte groenten zoals boontjes of dus: bloemkool. Iets te ver doorgekookt. En die bestrooiden we dan met Aromat. En ik vond het HEERLIJK!
Mijn moeder was veel avontuurlijker in de keuken, die maakte pasta met broccoli en zalm, kabeljauw met prei en curry en roerbakte er op los. Maar bij opa en oma eten was voor mij echt een feestje.

Had ik ooit gedacht dat ik bloemkool voor het ontbijt zou eten? Never. Maar binnen het AIP is geen plaats voor havermout en af en toe een lekker warm kommetje ontbijt miste ik best wel. Bloemkool leent zich er perfect voor. In combinatie met de kokosmelk, rozijntjes, banaan en kaneel is het een lief ontbijtje voor in de winter. Of op een regenachtige zomerdag zoals vandaag. Mรจh…

Wat gaat er in dit Bloemkoolontbijt met kaneel?

Bloemkool
Hoewel bloemkool een hoge voedingswaarde heeft, bevat het maar 5 gram koolhydraten per 100 gram. Het bevat wel veel vezels waardoor je sneller verzadigd bent. Ook je darmen zijn blij met vezels, omdat je hiermee je darmflora voedt. Een happy darmflora zorgt voor een betere spijsvertering. Bloemkool bevat ook verschillende antioxidanten die helpen tegen (laaggradige) ontsteking.
Kun je het vervangen in dit gerecht? Misschien. Je zou een groene bakbanaan tot rijst kunnen malen. Heb ik nog niet geprobeerd, dus laat het met zeker weten of dit lekker is!

Kokosmelk
Love it or hate it: kokosmelk geeft een romige touch aan dit gerecht. Ik gebruik een dikkere variant van Aroy-D, waar geen onnodige toevoegingen in zitten. Vind je kokos niet lekker, dan kun je het vervangen voor tijgernootmelk. Of je gebruikt water. In dat laatste geval zou ik een hele banaan prakken en slechts een klein beetje water toevoegen (bijvoorbeeld 50 ml).

Banaan
Bij ons thuis gaan er trossen en trossen bananen doorheen. En mocht er een weekje weinig bananen worden gegeten, vries ik ze in stukjes in voor een smoothiebowl of gezond choco-ijsje voor de kids.
Je kunt de banaan weglaten in dit gerecht. Of je vervangt hem voor gekookte pastinaak (ja echt!).

Rozijnen
Deze geven nรฉt iets meer bite aan dit bloemkoolontbijt. Ontbite. Ha grappig…
Bijna alle rozijnen hebben (zonnebloem)olie als toevoeging. Het merk Sundrop (o.a. bij Kruidvat) heeft geen toevoegingen.

Smaakmakers
Kaneel maakt dit gerecht kruidig en vol. Eventueel kun je ook nog wat gemberpoeder en/of kruidnagelpoeder toevoegen als je het graag nog kruidiger hebt.
Kokosbloesemsuiker of honing maakt het nog iets zoeter, al is het niet echt nodig. Vermijd het als je je bloedsuiker in het gareel wilt houden.
Vanille-extract is op basis van alcohol en heel sec gezegd dus niet AIP. Terwijl er online druk over gediscussieerd wordt, deed ik er toch een drupje door. Niemand keek ๐Ÿ˜‰

Toppings
Ik koos voor chufaschaafsel die ik kort in kokosolie bakte in een koekenpan. Beetje kaneel en zout erop. Terwijl het op een bord afkoelde, verdeelde ik er een beetje honing over. Dan is het lekker knapperig tegen de tijd dat het afgekoeld is.
Meer ideeรซn? Gedroogde abrikoosjes, granaatappelpitjes, carobepoeder, geraspte kokos, kaneel, stukjes dadel, cacaonibs (mits geรฏntroduceerd)…

Bloemkoolontbijt met kaneel

Verwarmend bloemkoolontbijt met kaneel, kokos en banaan. Lekker zoet door de banaan en romig door de kokos.
Bereiding15 min
Totaal15 min
Gerecht: Ontbijt
Tag: AIP, bloemkool, kaneel, kokos, makkelijk, ontbijt, paleo, snel
Personen: 1 persoon

Ingrediรซnten

  • 100 gram bloemkool tot rijst gemalen in een keukenmachine
  • 100 ml kokosmelk
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 banaan
  • snuf zout

Optioneel

  • snuf kokosbloesemsuiker of 1/2 tl honing
  • drupje vanille-extract
  • toppings naar keuze
  • handje rozijnen

Bereidingswijze

  • Maak rijst van de bloemkool, door deze in een keukenmachine fijn te malen.
  • Voeg de bloemkool toe aan een steelpan en voeg de kokosmelk toe. Roer goed en verwarm op gemiddeld vuur.
  • Prak ondertussen de helft van de banaan tot moes. Voeg het toe aan de pan. Snijd de andere helft in plakjes ter garnering.
  • Na 10 minuten is de bloemkool gaar. Voeg nu de kaneel, het zout en optioneel het vanille-extract, de rozijnen en kokosbloesemsuiker of honing toe.
  • Serveer met de plakjes banaan, een beetje kaneel en andere toppings naar keuze.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating