boerenkool met zoete aardappel

Boerenkool met zoete aardappel en gekarameliseerde uien (AIP, paleo)

Sinterklaas is er weer. Het was nog even spannend hè, de Pieten waren hem kwijt. Joh, ik zit er helemaal in. Aangezien ik twee kereltjes van 2 en 5 in huis heb, ben ik volledig op de hoogte van Sints whereabouts. Dat was niet altijd zo. Maar sinds ik als kleine Chantal thuiskwam met de tekst ‘mam, wist jij dat Sinterklaas helemaal niet bestaat?!’, is er bij ons thuis nooit meer Sinterklaas gevierd. Domme zet.

Bij mijn schoonfamilie wordt elk jaar op 5 december boerenkool met worst gegeten. Die traditie heb ik meteen geadopteerd. Want ooh boerenkool, dat is toch heerlijk?! En hoewel dat het állerlekkerst is met gewone aardappelen, veel roomboter, spekjes, mosterd, vette jus en nog vettere rookworst…. je kunt alles -behalve de boerenkool- prima vervangen.
Deze boerenkool met zoete aardappel en gekarameliseerde uien is gezond, AIP- en paleovriendelijk en zelfs goedgekeurd door mijn mannen. Let’s start.

Wat gaat er zoal in deze boerenkool met zoete aardappel en gekarameliseerde uien?

Boerenkool

Je zou bijna vergeten dat je het ook ongesneden kunt kopen, want eigenlijk vind je het bijna alleen maar in zakken in de supermarkt. Ik ging dit keer voor 2 zakken boerenkool van 200 gram van Ekoplaza. De verhouding boerenkool tot aardappelen neemt trouwens niet zo heel nauw, dus als je iets meer of minder hebt is dat prima. Of je bewaart wat boerenkool om in een smoothie(bowl) te doen.

Zoete aardappelen

Hoewel je zowel oranje als paarse zoete aardappelen kunt gebruiken, vind ik de paarse variant het meest geschikt. Ze zijn wat steviger en ook past de kleur wat beter bij boerenkool.

Knolselderij

Een stukje knolselderij geeft een kruidige smaak aan de boerenkoolstamppot. Daarnaast is knolselderij een beetje vochtig waardoor het de stamppot smeuïg maakt. Skip je de knolselderij liever? Vervang het dan voor wat meer zoete aardappel en voeg bij het stampen eventueel wat kookvocht toe voor algehele smeuïgheid.

Gekarameliseerde uien

Oeh, gekarameliseerde uien. Dit kun je werkelijk overal bij eten (oké, niet in je smoothie of bakje yoghurt). Op een wrap, in je salade, als topping in je soep en dus op de stamppot. Het geheim van gekarameliseerde uien is om ze zachtjes en lang te laten bakken. Neem dus de tijd. Besprenkel met wat balsamicoazijn (ik gebruik de biologische Acentino balsamicoazijn van Lidl, die ze een paar keer per jaar in het assortiment hebben). Daarnaast voeg je wat kokosbloesemsuiker toe, waardoor het gaat karamelliseren. De suiker verhit en smelt, waardoor het een lichte karamelsmaak krijgt.
Natuurlijk kun je dit alles ook weglaten en alleen de uien bakken met wat zout.

Kipworstjes

Meestal vermijd ik worstjes, omdat er vaak gluten en allerlei toevoegingen in zitten. Maar laatst kwam ik bij Marqt kipworstjes tegen die zowaar oké zijn. Ze zijn niet AIP-proof, want ze bevatten peper en korianderzaad. Maar als je die al geïntroduceerd hebt, of je eet paleo, dan zit je safe. Bovendien zijn ze erg lekker en snel klaar.
Eet je strikt AIP? Dan kun je gehaktballetjes draaien van rundergehakt. Of je bakt spekjes (let op eventuele toevoegingen) die je vervolgens door de stamppot schept.

Kappertjes

Ook zoiets dat ik overal bij eet. Vroeger at ik zilveruitjes of augurkjes bij de boerenkool, als het maar iets zoetzurigs is. Let bij kappertjes wel op eventuele toevoegingen die je wilt vermijden.

Boerenkool met zoete aardappel en knolselderij

Deze heerlijke boerenkool met zoete aardappel en knolselderij ligt niet zwaar op de maag. Geschikt voor AIP, paleo en vegan.
Voorbereiding10 min
Bereiding15 min
Totaal25 min
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, boerenkool, glutenvrij, knolselderij, paleo, stamppot, zuivelvrij
Personen: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram paarse zoete aardappel, geschild
  • 150 gram knolselderij, geschild
  • 400 gram boerenkool, fijngesneden
  • 1/2 tl zout
  • peper weglaten bij AIP
  • 8 (kip)worstjes zie notities
  • kappertjes

Voor de gekarameliseerde uien

  • 1 el kokosolie of avocado-olie
  • 4 kleine uien
  • 2 tl balsamico-azijn
  • 1 tl kokosbloesemsuiker
  • snufje zout

Bereidingswijze

  • Begin met de gekarameliseerde uien.
    Verwarm de olie in een koekenpan. Schil de uien en snijd ze in halve ringen. Voeg de uien toe aan de koekenpan en bak tot ze zacht zijn. Verdeel de balsamicoazijn, kokosbloesemsuiker en snufje zout over de uien en roer door. Laat de uien op laag vuur zachtjes doorbakken tot ze zacht en zoet zijn.
  • Snijd de geschilde zoete aardappel en knolselderij in kleine stukken. Doe ze in een grote kookpan. Voeg water toe tot ze net onder staan. Sprenkel het zout erover en breng aan de kook.
  • Als het water kookt, voeg je de boerenkool erbovenop en leg je de deksel erop. Laat 10 minuten koken en check dan of de aardappel en knolselderij zacht genoeg zijn om te stampen.
  • Bak ondertussen de worstjes in een beetje olie in een koekenpan. Als de uien al klaar zijn, kun je natuurlijk die koekenpan gebruiken. Scheelt afwas 😉
  • Giet het water af (vang eventueel wat op, om de stamppot later wat smeuïger te maken). Stamp de aardappelen/knolselderij/boerenkool tot een stamppot. Proef of er nog wat zout bij moet.
  • Dien de boerenkool op met de worstjes, gekarameliseerde uien en kappertjes.

Probeer ook eens…

Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating