Citroen-Bosbessen Bonken

Citroen-Bosbessen Bonken (AIP, paleo, vegan)

Ik had vanochtend eens zin in wat anders dan een smoothiebowl. Terwijl voor de jongste een havermoutje stond te pruttelen (een dubbele portie, wat die allemaal in dat kleine lijfje stouwt is niet te geloven), stond ik in de keukenlades te turen om inspiratie op te doen.

Toen ik de wilde bosbessen zag, verscheen er zo’n zwevend lampje boven m’n hoofd. Ping! Citroen-bosbessen muffins!

Het idee was leuk. En de smaak overheerlijk. Maar muffins…? Ze zijn zó rustiek uit de strijd gekomen dat het eigenlijk… Tja, bonken zijn. Dus alsjeblieft, hierbij mijn AIP ‘Citroen-Bosbessen Bonken’.

Kun je ze voor het ontbijt eten dan?

Zeker! Deze bonken zijn geschikt voor AIP en paleo. Je bent wel een half uurtje bezig, maar dan heb je een heerlijk warm zoet ontbijtje. Maar ze doen het ook prima als tussendoortje of dessert.

Citroen-Bosbessen Bonken
Citroen-Bosbessen Bonken

Wat gaat er in deze Citroen-Bosbessen Bonken?

Bananen
Bananen zorgen voor smeuïgheid, zijn lekker zoet en binden. Je zou het eventueel kunnen vervangen voor ongezoete appelmoes, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Citroen
Onmisbaar, want het citroensap en de rasp zorgen voor een fris zuurtje in dit recept. Ga wel voor een biologische citroen, omdat je ook de schil gebruikt. Zorg ervoor dat je alleen het gele deel van de schil raspt en niet het bittere witte deel.

Vanille-extract
Technisch gezien niet helemaal AIP (de meningen zijn verdeeld) omdat het op basis van alcohol is. Er bestaat ook alcoholvrij vanille-extract. Ik gebruik een zelfgemaakte variant van wodka en vanillepeulen. Aan jou de keus of je dit wilt gebruiken.

Ahornsiroop
Kun je ook vervangen voor honing of helemaal weglaten.

Olijfolie
Zorgt ook voor een smeuïge bonk (ik blijf het een leuk woord vinden 😂) en is bovendien een bron van gezonde vetten. Je kunt de olijfolie vervangen voor avocado-olie of gesmolten kokosolie.

Tapiocazetmeel
Zorgt ervoor dat de boel niet uit elkaar valt. Je kunt dit ook vervangen voor arrowrootmeel. Je kunt tapiocazetmeel in de meeste Aziatische supermarkt vinden.

Tijgernotenmeel of chufameel
Heel vezelrijk en een prima meel voor muffins (en bonken dus). Het kan wel een beetje ‘zanderig’ zijn. Ik vind dat juist lekker, het geeft wat ‘crunch’, maar daarom heb ik ook een deel bakbananenmeel toegevoegd. Je kunt tijgernotenmeel o.a. hier bestellen.

Bakbananenmeel
Een fijn meel gemaakt van bakbananen, hier te bestellen. Heb je dit nu even niet in huis? Dan kun je prima wat meer tijgernotenmeel gebruiken.

Wilde bosbessen
Ik gebruikte bevroren wilde bosbessen, maar je kunt ook verse blauwe bessen gebruiken. Frambozen zijn ook lekker. Of stukjes appel.

Citroen-Bosbessen Bonken

Een lekker ontbijt of tussendoortje met frisse citroen, vanille en wilde bosbessen. Glutenvrij, AIP en paleo.
Voorbereiding10 min
Bereiding25 min
Totaal35 min
Gerecht: Ontbijt, Tussendoortje
Personen: 6 stuks

Benodigdheden

  • 6 siliconen of papieren muffinvormpjes

Ingrediënten

  • 2  bananen ongeveer 220 gram
  • ½ citroen sap en rasp
  • 1 tl vanille-extract (zie beschrijving hierboven)
  • snuf zout
  • 1 el ahornsiroop
  • 50 ml olijfolie of avocado-olie
  • 40 g tapiocazetmeel
  • 100 g chufameel
  • 50 g bakbananenmeel (of extra chufameel)
  • 80 g Wilde bosbessen diepvries

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Prak de bananen fijn op een plat bord. Doe ze samen met de citroenrasp en – sap, vanille-extract, ahornsiroop, olijfolie en zout in een kom. Zet opzij.
  • Meng in een andere kom het tapiocazetmeel, het chufameel, het bakbananenmeel en baking soda door elkaar.
  • Voeg nu het natte mengsel bij het droge en meng goed tot je geen klontjes meer ziet. Het is een dik mengsel.
  • Schep nu de bosbessen door het mengsel. Roer niet te veel, want anders wordt het helemaal paars. Een beetje is natuurlijk wel leuk 😉
  • Vul 6 muffinvormpjes met het beslag.
  • Bak de bonken 25 minuten op 180 graden. Laat iets afkoelen en geniet!

Extra tips

Je kunt de bonken 2 dagen in de koelkast bewaren, ze worden dan wel iets droger.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating