Als je een eliminatiedieet volgt zoals het Auto-immuun Protocol, dan is er altijd wel één ding wat je echt mist. Voor sommigen is dat koffie. Anderen missen chocola (hier nog eentje..!). Een zachtgekookt eitje. Een bakje kwark. Of gewoon een simpele boterham met boter en kaas.
Ik miste het niet per se, maar had ineens zó’n zin in pasta met kaassaus. Heel raar, want ik at dat eigenlijk nooit. Maar als je iets niet ‘mag’… precies.
Dus ik dook de keuken in en fabriceerde deze courgette noedels met vegan kaassaus. Oké, het is geen echte kaassaus, maar smaakt door de edelgist echt wel ‘kazig’.

Zoete aardappel als basis
Voor de kaassaus gebruikte ik paarse zoete aardappel als basis. Deze heeft niet zo’n ‘heftige’ zoete smaak als de bekende oranje zoete aardappel, maar maakt de saus heerlijk romig. Je vindt deze zoete aardappel ook gewoon bij Albert Heijn, naast de oranje variant.
Edelgist, wat is dat eigenlijk?
Edelgist of in het Engels ‘nutritional yeast’ zijn gelige vlokken die -tja het moet gezegd worden- een beetje op visvoer lijken. Van die platte vlokjes die op het water drijven. Edelgist groeit op een voedingsbodem van melasse of suiker. Het wordt na het oogsten verhit en gedroogd en is daardoor niet meer actief of levend, zoals dat bij bijvoorbeeld bakkersgist wel het geval is. Daarom past het dus prima binnen een AIP dieet. Het is zelfs heel gezond! Edelgist bevat verschillende B-vitamines, ijzer, calcium en foliumzuur.
Je kunt edelgist over je soep of salade sprenkelen, een vegan kaas mee maken of verwerken tot een vegan kaassaus zoals in dit recept. Het is te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels, bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.

Tip: iets zoutigs
Helaas had ik het even niet in huis, maar iets zoutigs zoals uitgebakken spekjes, gehaktballetjes, gehakte ansjovis of gerookte makreel past perfect bij dit gerecht. Dan is het natuurlijk niet meer vegan. Gedroogde tomaatjes past ook goed! Dan is het alleen weer niet AIP. Keuzes keuzes 😉
Courgette noedels met vegan kaassaus
Ingrediënten
- 2 courgettes
- rasp van een biologische citroen
- 1 el verse fijngesneden bieslook of basilicum, peterselie of salie
- 2 el kappertjes
- 1 tl avocado-olie of kokosolie om in te bakken
Voor de saus
- 150 g paarse zoete aardappel
- 1 medium ui
- 1 teentje knoflook
- 4 el edelgist
- 2 tl appelciderazijn
- 75-100 ml water afhankelijk van hoe dik je de saus graag wilt
- grote snuf zout
Bereidingswijze
- Draai noedels van de courgette met een mandoline, Spiralizer of Spirelli. of snij er heel dunne slierten van met een mes. Zet even aan de kant.
- Zet een pan water op en breng aan de kook. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Kook de zoete aardappel in ongeveer 8 minuten gaar.
- Verwarm ondertussen wat avocado- of kokosolie in een hapjespan. Versnipper de ui en voeg toe aan de pan. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Bak tot het lekker gaat ruiken en gaar -maar niet bruin- is.
- Giet de zoete aardappel af en doe samen met de helft van het ui-knoflookmengsel uit de pan in een keukenmachine. Voeg ook de andere ingrediënten voor de saus tpe. Draai tot een gladde saus.
- Voeg de courgettenoedels toe aan de hapjespan, roer door en laat op middenhoog vuur doorwarmen tot de courgettenoedels iets zachter zijn. Maar laat het niet te lang doorgaren, dan worden de noedels te zompig.
- Voeg de saus toe aan de hapjespan, meng goed met de courgettenoedels en zet meteen het vuur uit.
- Serveer de noedels op twee borden. Rasp wat citroenschil boven elk bord en garneer verder met de kappertjes en verse bieslook.
Zin in iets anders?
- Van wortels kun je ook heel goed noedels maken. Kijk eens naar dit recept voor Wortelnoedels met Tonijnsteak
- Verwerk de (rest van de) zoete aardappel in een stamppot, bijvoorbeeld deze Boerenkool met Zoete Aardappel en Gekarameliseerde Uien.