Soep is een perfecte manier om een goede portie groenten binnen te krijgen. Het is supermakkelijk, megasnel en je kunt het zelfs in een thermoskan meenemen (hoe dat mij soms vergaat kun je hier lezen).
Laatst had ik weer zo’n ‘wat zal ik eens lunchen’ moment. En het enige dat in de koelkast lag te pronken, was een stuk knolselderij en een giga-grote courgette: cadeautje uit iemands moestuin. Binnen 20 minuten had ik een zalige kom courgettesoep met knolselderij. Ik had nog twee cassavewraps in de vriezer. Even in de broodrooster, in vieren snijden en lekker mee dippen in de soep.
Soep is geen kunst
Eigenlijk is er geen kunst aan. De basis blijft hetzelfde: uitje met knoflook bakken, groenten en kruiden erbij, water of bouillon erbij, koken, mixen, klaar. Wat deze courgettesoep extra smaakvol maakt, is de knolselderij. Waar courgette vrij neutraal is, geeft knolselderij een aardse en volle smaak aan de soep.
Salie als superfood
Salie is een bijzonder kruid. Er wordt gezegd dat het een geneeskrachtig kruid is. Als je online gaat zoeken waar het allemaal goed voor is, zou het voor zo ongeveer alles goed zijn:
- insectenbeten
- goede spijsvertering
- hoesten
- astma
- koortslip
- menstruatieklachten
- overmatig zweten
- opvliegers door menopauze
- En zo kan ik nog wel even doorgaan 🙂
Klinkt als een wondermiddel. Hoe dan ook, gezond is het sowieso. De smaak is ook heel lekker in combinatie met courgette, knolselderij en citroen. Ik heb een potje gedroogde salie. Toen mijn salieplant een beetje uit de hand liep, heb ik een paar takken gedroogd en gemalen. Je kunt ook verse salie gebruiken. In dat geval zou ik het fijn snijden en pas later door de courgettesoep roeren.
Citroen maakt de smaak
Als een soep nog ‘iets’ nodig heeft, grijp je al snel naar het zout. Maar wist je dat een zuurtje vaak al heel veel doet? Denk aan citroensap, appelciderazijn of balsamicoazijn. In dit gerecht gebruiken we citroensap, maar als je dat niet in huis hebt kun je ook een ander soort zuur in de courgettesoep proberen.
Courgettesoep met knolselderij, salie en citroen
Ingrediënten
- 1 el avocado- of kokosolie om in te bakken
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 tl gedroogde salie
- 250 g knolselderij
- 500 g courgette
- 1 tl zeezout of meer naar smaak
- 250 ml bottenbouillon
- 1 el edelgist
- 1/2 citroen (sap)
Bereidingswijze
- Verwarm de olie in een steelpan.
- Versnipper de ui en doe in de pan. Bak tot de ui glazig is.
- Hak de knoflook fijn en voeg toe. Voeg de salie toe.
- Snijd de schil van de knolselderij en snijd in stukken. Snijd ook de courgette in stukken. Voeg de groenten met het zeezout toe aan de pan. Roer door en bak even kort.
- Voeg de bottenbouillon toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
- Als de knolselderij gaar is, zet je het vuur uit. Mix met de staafmixer tot het een gladde soep is. Breng op smaak met het citroensap en eventueel nog wat zout.
- Doe de soep in twee kommen en garneer met de edelgist.