Er komt onverwachts een vriendin eten. Jij wilt je graag aan je AIP dieet houden, maar wel iets ‘gezelligs’ op tafel zetten. Maar ook weer niet uren in de keuken staan. Dan is deze curry bloemkoolsoep met kabeljauwspiesjes misschien een goede kandidaat. Geinig toch, met die spiesjes zo op het bord?
Van bloemkoolcurry naar curry bloemkoolsoep
Dit gerecht ontstond per ongeluk, toen ik een keer een kokoscurry met kabeljauw wilde maken. Ik raakte afgeleid (iets met een Lego-toren die stuk was en zonder volwassene lag de hele bouw stil) en toen ik terugkwam waren de groenten soepgaar. Dus de staafmixer ging erin en voilá: curry bloemkoolsoep!

Wat heb je nodig voor deze Curry Bloemkoolsoep?
Bloemkool en wortel
Lekker veel groenten, lekker veel vezels en vitaminen. De wortel zorgt voor een oranje curry-kleurtje samen met de kurkuma. Let op dat je de wortel fijn genoeg snijdt, dus niet te grote stukken omdat deze dan eerder gaar is dan de bloemkool. Je kunt de wortel ook (deels) vervangen voor pastinaak of knolselderij.
Gember en kurkuma
Een stukje gember in de soep doet zóveel voor de smaak. Daarnaast bevat het veel anti-oxidanten, doe er dus gerust een goed stuk in. Kurkuma is onmisbaar in curry. Terwijl je de meeste andere curry-kruiden in eerste instantie moet vermijden bij AIP (denk aan komijn, peper, chilipepers, korianderzaad enz), kun je kurkuma gelukkig naar hartenlust gebruiken. Maar schiet niet uit, want dat geeft een wat bittere bijsmaak. Ik spreek uit ervaring.
Ui en -niet een beetje- knoflook
Ook zo’n onmisbare curryvriend: knoflook. Ik gebruikte maar liefst 3 teentjes voor een lekkere kruidige bite. De ui is een belangrijke basis. Je kunt kiezen voor gele, rode ui of een sjalotje.
Koriander
Je houdt ervan of je vindt het naar zeep smaken. Maf hè. Maar hou je ervan, wees er niet zuinig mee. Koop liever wel een biologisch plantje, want de niet-bio variant schijnt ontzettend te worden bespoten. Je kunt koriander vervangen voor platte peterselie.
Andere soep-ideetjes
- Als je niet bang bent voor knoflook, probeer dan deze Geroosterde Pompoensoep met Gepofte Knoflook.
- Lees je dit in de herfst? Dan moet je echt deze Herfstige Paddenstoelen-Pastinaaksoep eens proberen.
Curry Bloemkoolsoep met Kabeljauwspiesjes
Benodigdheden
- 4 satéstokjes
- Staafmixer
- Mengkom
- keukenmes
- snijplank
- Kookpan
- Koekenpan of grillpan
Ingrediënten
Kabeljauwspiesjes
- 250 g kabeljauwfilet
- 1 tl kurkuma
- 2 el avocado-olie
- ½ limoen sap
Curry Bloemkoolsoep
- 3 teentjes teentjes knoflook
- 1 medium ui
- 1 goeie duim gemberwortel
- 1 tl kurkuma
- 150 g wortel
- 350 g bloemkool
- Kokosolie om in te bakken
- Zeezout
Garnering
- 2 el kokosyoghurt
- 2 el verse koriander
Bereidingswijze
- Snijd de kabeljauw in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Pak een mengkom en maak een marinade van de kurkuma, avocado-olie, limoensap en een snufje zout. Meng de kabeljauwblokjes door de marinade en zet 30 minuten in de koelkast.
- Maak intussen de soep. Verwarm 2 tl kokosolie in een kookpan. Pel en snipper de ui en bak deze glazig. Rasp de schil van de gemberwortel en snijd hem fijn, bak mee met de ui. Pel en hak de knoflook fijn en bak deze, samen met 1 tl kurkuma, ook even mee.
- Was de wortel, snijd in dunne plakjes en voeg toe in de pan. Was en de bloemkool, snijd in kleine roosjes en voeg ook toe. Vul nu de pan met water tot de groenten net onder staan. Voeg een theelepel zout toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de groenten gaar zijn. Zet nu de staafmixer erin. Proef en breng op smaak met zout.
- Verdeel de kabeljauwblokjes in vieren en rijg ze op vier satéprikkers.
- Verwarm wat kokosolie in een grillpan of koekenpan en bak de visspiesjes kort tot ze net gaar zijn.
- Schep de soep in kommen en leg op elke kom twee visspiesjes. Het leukste is als de spiesjes precies op de rand kunnen steunen.
- Schep een lepel kokosyoghurt op de soep en bestrooi met wat fijngesneden koriander.