Daar is ‘ie dan: LekkerHeel.nl!

door aug 3, 2021

Je hebt mensen die iets bedenken en het gewoon meteen dóen. En je hebt mensen die maaaaanden over iets mijmeren, voors en tegens afwegen, 55 redenen bedenken waarom ze het niet moeten doen en dan zomaar ineens een half jaar verder zijn. Ik ben van dat laatste team, die zag je vast aankomen 😉

Maar jawel hoor, daar is ze dan: LekkerHeel.nl – voor al uw AIP inspiratie (oké, aan die slogan wordt nog gewerkt).

Heel even over mij dan…

Ik ben Chantal en ben 38 jaar jong. Ik woon met mijn vriend en 2 kleine boefjes van 3 en 6 jaar in Amsterdam. Al jaren kamp ik met eczeem. Helaas kwam ik bij de huisarts en dermatoloog niet verder dan ‘leer er maar mee leven’ en ‘hier heb je een hormoonzalfje’. Diep in mij ging een stem steeds harder roepen ‘maar dit is toch alleen maar symptoombestrijding?!’.

En toen -na twee zwangerschappen, een burnout, twee jaar borstvoeding en slecht slapen- kreeg ik eind 2019 na een toevallig bloedonderzoek de diagnose Ziekte van Graves-Basedow, een auto-immuunziekte die zorgt voor een te snelle schildklier.  De internist wilde me meteen op heftige medicatie zetten (waarbij de schildklier wordt lamgelegd en je vervolgens synthetische schildklierhormonen inneemt), maar dat ging mij veel te snel. Eerst maar eens kijken wat ik zelf nog kon doen.*

Dus ging ik op expeditie.

Bioresonantie-therapie, een mesoloog, een orthomoleculair therapeut, een kPNI therapeut, biofotonen-therapie, een magnetiseur, een acupuncturist. Ik zou een leuk feestje kunnen geven met alle mensen die me verder hebben geholpen op mijn gezondheidspad.

Elk van hen heeft me geholpen een stukje dichter bij mijn lichaam te komen. We ontdekten dat ik geen zuivel en hazelnoten verdraag, dat ik zeer waarschijnlijk een ‘lekke darm’ heb, ik stopte met gluten en zorgde voor het aanvullen van tekorten. Ik leerde naar mijn lichaam te luisteren en beter met mijn energie om te gaan.

Al dat gezondheidsgedoe maakte me wel ontzettend nieuwsgierig. Ik las alles wat los en vast zat over gezonde voeding, auto-immuunziekten en holistische perspectieven op voeding en leefstijl. Vooral Oersterk (door Richard de Leth) intrigeerde me. Het ging zelfs zo ver, dat ik nu de opleiding tot Oersterk Coach volg. 

Lang verhaal kort.

Mijn schildklierwaarden gingen heel langzaam de goede kant op, maar waren anderhalf jaar later nog steeds niet binnen het ‘normale bereik’. Toen kwam het AIP dieet op mijn pad.

Het Auto-Immuun Protocol.

Het Auto-Immuun Protocol (AIP) is een dieet ontwikkeld door Dr. Sarah Ballantyne van www.thepaleomom.com. Heel simpel gezegd is het AIP dieet een eliminatie-provocatie dieet. Je vermijdt eerst enkele weken tot maanden alle voedingsmiddelen waar jouw lichaam mogelijk slecht op reageert (eliminatie). Ook voeg je zeer voedingsrijke voedingsmiddelen toe, zoals orgaanvlees (daarover later meer..!), vette vis en zeegroenten.
Wanneer je klachten sterk verminderd zijn, ga je -één voor één- voedingsmiddelen herintroduceren (provocatie). Op deze manier ontdek je wat optimaal is voor jouw lichaam en creëer je je eigen dieet. Naast optimale voeding, zorg je met AIP ook voor voldoende slaap en ontspanning.

Dus dat ben ik gaan doen. Ik kwam in contact met Ruud Rotteveel, een AIP gecertificeerd coach en kPNI therapeut, met megaveel kennis en ervaring op natuurgeneeskundig vlak. Onder begeleiding van hem en samen met een groep andere dames met verschillende auto-immuunaandoeningen (typ dat maar eens in 1 keer goed), ben ik ondergedompeld in de wereld van AIP. Lees meer over AIP en over Ruud.

AIP, doe het er maar mee…

Het valt me niet eens zo zwaar. Wellicht omdat ik creatief in de keuken ben. Of omdat ik al gluten- en zuivelvrij at. Maar mijn motivatie om mijn lijf te helen helpt het meest.
Ik merkte dat sommige deelnemers in de groep het zwaarder hadden. Vooral het gevoel ‘niks meer te mogen’ en ‘weer een AIP weekmenu te moeten bedenken’ viel hen ontzettend tegen.

Er zijn online best veel recepten te vinden, maar slechts een handjevol in het Nederlands. Daarom startte ik LekkerHeel.nl, voor inspiratie om lekker te eten en te helen. Yes, we hebben een slogan! 

Dus herken jij jezelf hierin?

Je wilt heus wel gezond eten, misschien heb je er zelfs wel voor gekozen om vanaf nu het AIP dieet te gaan volgen. Maar dan komt het: boodschappen doen en koken. En je kookt misschien niet alleen voor jezelf… Lasagne? Zit pasta, en dus gluten, in. En tomaat. En kaas. Oké, iets gezonders dan. Gevulde paprika’s met feta? Zonder de paprika’s (nachtschade). En zonder feta (zuivel). Dus eigenlijk gewoon gehakt. En als je op het label kijkt, blijken daar ook toevoegingen in te zitten…
Zo enthousiast als je AIP startte, zo diep zit je nu in de put. Wat mag ik nou nog eten?!

Ik ga je inspireren!

Volg LekkerHeel.nl en laat je inspireren door lekkere, makkelijke én gezonde recepten die allemaal AIP (of paleo) proof zijn. Ook geef ik tips om het jezelf ‘AIP-technisch’ makkelijker te maken. Abonneer je op de nieuwsbrief,  op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten en tips.

En heb je een vraag? Of een favoriet recept waar je graag een AIP versie van wilt hebben? Stuur dan een mailtje naar chantal@lekkerheel.com

* Belangrijk om te weten: ik adviseer niemand om geen medicatie te nemen! Het is ontzettend belangrijk om goed te overleggen met je internist/endocrinoloog en geen gezondheidsrisico’s te nemen. Mijn klachten waren minimaal en daarom voelde het voor mij goed en veilig genoeg om niet meteen medicijnen te slikken. Ik ben continue onder begeleiding van een arts gebleven en ga zeer regelmatig bloed prikken om mijn gezondheid goed in de gaten te houden.