Dadelballetjes

Dadelballetjes met Carobe en Chufa (AIP, Paleo)

Ik ben een zoettoet. Heb ik dat al eens eerder gezegd? Mijn opa was een zoetekauw. Het sloeg een generatie over. En nu ben ik een zoetekauw. Dus binnen het AIP ben ik opvallend creatief geworden om het zoete monstertje in mij te temmen. Ik heb vaak dadelballetjes gemaakt (of ‘choco-balletjes’ zoals we ze thuis noemen), maar daar ging altijd cacao en noten in.
Omdat chocola en noten niet passen bij AIP, verzon ik mijn eigen ‘bliss balls’ met carobe en chufa. En ze zijn goed gelukt! Zeg nou eerlijk: deze dadelballetjes zien er toch uit om op te vreten?

Dadelballetjes

Wat gaat er zoal in deze Dadelballetjes met Carobe en Chufa?

De truc bij het maken van dadelballetjes is een juiste consistentie van het deeg. Maak het deeg te droog en je balletjes vallen uit elkaar. Maak het te nat en alles plakt aan je handen.

Dadels
Onmisbaar in dadelballetjes. Ga wel voor van die grote medjouldadels, want die zijn lekker smeuïg. Mocht je nog zo’n pakje kleine dadels hebben, dan kun je deze een kwartiertje in heet water weken. Ze zijn dan wel een stuk vochtiger, dus kijk even hoe je deeg wordt voor je er meer wat of kokosmelk bij doet.

Kokosolie
Je kunt misschien ook avocado-olie gebruiken, maar dat heb ik nog niet getest. Omdat kokosolie vast wordt bij kou, geeft het stevigheid zodra je de balletjes in de koelkast of vriezer zet.

Carobepoeder en kaneel
Carobe heeft een chocolade-achtige smaak en is AIP-proof. Je kunt het ook weglaten en iets meer kaneel gebruiken.

Collageen
Collageen geeft de balletjes een proteïneboost. Het is optioneel, dus weglaten is prima.

Chufameel
Chufa- of tijgernotenmeel is toegestaan binnen AIP. Het heeft een bijzondere smaak, een beetje nootachtig en zoetig. Je kunt het goed gebruiken voor bakken. In deze balletjes geeft het structuur en stevigheid. Je kunt chufameel hier en hier bestellen.
Liever iets anders? Je kunt ook kokosmeel gebruiken. Maar let op, want kokosmeel neemt veel vocht op dus het heeft invloed op de consistentie van je deeg.

Kokosrasp
Vind ik lekker voor de structuur van het deeg. Je kunt het vervangen voor kokosmeel of je laat het weg en gebruikt wat meer chufameel.

Vanille-extract
Over de vraag of dit AIP-proof is wordt online veel gediscussieerd. Ik gebruik zelfgemaakte vanille-extract van vanillepeulen in wodka. Alcohol is off limits binnen AIP en aangezien je het in dit gerecht niet verhit, vervliegt de alcohol ook niet.
Ik koos ervoor om het wel te gebruiken. Schat zelf in wat jij wilt.

Kokosmelk
Om de dadels makkelijker tot een pasta te malen, kun je een beetje vocht toevoegen. Ik had nog wat kokosmelk, maar water doet het ook goed.

Chufatopping
Om de balletjes in te rollen. Het ziet er zo leuk uit! Het heeft ook wat weg van hazelnootjes. Je kunt chufatopping hier en hier kopen.
Liever iets anders? Rol ze in kokosrasp!

Dadelballetjes met carobe en chufa

Heerlijke dadelballetjes of 'bliss balls': een zoete snack voor bij een kopje thee. AIP en paleo, hallelujah!
Bereiding30 min
Totaal30 min
Gerecht: Snack
Tag: AIP, paleo, snack, tussendoortje
Personen: 20 kleine balletjes (12 grote ballen)

Ingrediënten

  • 8 medjouldadels (ongeveer 180 gram)
  • 20 g kokosolie
  • snufje zout
  • 2 schepjes collageen (optioneel)
  • 2 tl carobepoeder
  • 1 tl kaneel
  • 60 g chufameel
  • 15 g kokosrasp
  • 2 el kokosmelk of water
  • 1/2 tl vanille-extract (niet helemaal AIP, zie notities)
  • 60 g chufatopping om de balletjes in te rollen

Bereidingswijze

  • Doe de kokosolie in een bakje en zet deze weer in een groter bakje met heet water, zodat de olie smelt.
  • Ontpit de dadels en doe ze in de kom van een keukenmachine. Voeg een snufje zout en de kokosmelk of wat water toe. Draai tot een pasta.
  • Voeg de gesmolten kokosolie, collageen, carobepoeder, chufameel, kaneel, vanille-extract en kokosrasp toe. Maal tot alles goed gemengd is.
  • Het mengsel hoort plakkerig te zijn, maar je moet er wel balletjes van kunnen draaien. Is het te plakkerig? Voeg dan wat kokosrasp of chufameel toe en meng goed. Is het te droog? Voeg dan wat water of kokosmelk toe.
  • Draai balletjes van het mengsel en rol de balletjes door de chufatopping.
  • Bewaar de balletjes een week in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.

Extra tips

  • Geen chufatopping in huis? Je kunt de balletjes ook rollen in kokosrasp.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating