Ik eet eigenlijk nooit eend, jij wel? Maar tijdens ons tripje naar de markt, stond vriendlief ineens met een eendenborst in z’n handen. Oh? Gaan we sjiek doen?
Ja we gingen op sjiek. Niet slecht voor een woensdagavond. Zou zomaar als gerechtje ergens op een menukaart kunnen staan. Maar laat je niet foppen, dit recept is echt niet ingewikkeld.
De mango-tijmcoulis maak je eventueel van tevoren. De eend hoeft maar een kwartiertje te bakken. En de witlof vergt geen gekke handelingen.

Maar eendenborst is toch altijd met sinaasappelsaus?
Ja maar mango is nu volop verkrijgbaar en heerlijk zoet! Ik heb laatst een stuk of 4 mango’s in stukjes gesneden en ingevroren. Die gebruik ik graag in mijn smoothiebowl of als snel mango-ijs.
In dit gerecht kun je ook prima bevroren mango gebruiken. Dus in plaats van de bekende sinaasappelsaus, serveer ik de eendenborst met een mangocoulis. Of gewoon mangosaus, maar nu we toch sjiek doen, hè.
Het zoete van de mango combineert fantastisch met de eendenborst. Deze coulis is mega zoet, maar er gaat geen suiker in. Alleen een beetje citroensap, wat zout en tijm. Geen fan van tijm? Lekker weglaten.
Hoe bak je eendenborst?
Daar moesten wij ook even met de poelier over praten. Maar intimiderender dan een biefstukje is het niet. Komt ‘ie.
De eendenborst heeft aan één kant een laag vet, die keep je om de 1,5 cm diagonaal in. Geen ruit, alleen rechte streepjes. Op die zijde bak je hem – eerst hoog, later wat lager vuur- zo’n 7 à 8 minuten in olie. Of ghee als je dat tolereert (niet AIP). Dan draai je hem op de andere zijde en bak je hem 4 minuten. Dan nog even 3 minuten op de vet-zijde en dan haal je de eendenborst uit de pan. Even laten rusten in een stukje aluminumfolie, trancheren (in plakjes snijden) en met wat zout serveren. Mocht je het in huis hebben: gerookt zout!
En de balsamico-witlof?
Je snijdt de stronkjes in vieren en snijdt de hardere kern schuin af. Smelt wat avocado-olie of kokosolie in een hapjes- of koekenpan. Bak de stronkjes zo’n 8 minuten. Dan sprenkel je er (optioneel) een beetje honing of ahornsiroop over, waardoor ze gaan karameliseren. Op het laatste sprenkel je er wat balsamicoazijn en over. Klaar!
Ga je het eens proberen?
Liever iets minder sjieks: Ga voor deze Portobello burgers met avocado en botersla of Wortel-Pastinaak Curry met Kip en Mango.
Eendenborstfilet met mango-tijmcoulis en balsamico-witlof
Ingrediënten
- 1 el avocado-olie
- 350 gram eendenborstfilet
- Snuf zout
Voor de mango-tijmcoulis
- 130 gram mango vers of bevroren
- 1/2 citroen (sap)
- 1/2 tl tijm
Voor de witlof
- 250 gram witlof
- 1 el ahornsiroop
- scheutje balsamico-azijn
Bereidingswijze
Bereid de eendenborstfilet en de witlof voor
- Haal alvast de eendenborstfilet uit de koelkast. Dep hem droog en leg hem met het vet naar boven. Maak met een scherp mes diagonale inkepingen in het vet op ongeveer 1,5 cm afstand. Zet aan de kant.
- Snijd de stronkjes witlof in de lengte door de helft en nogmaals in kwarten. Snijd de harde kern aan de onderkant schuin af.
Bereid de mango-tijmcoulis
- Snijd de mango in blokjes en doe deze samen met het citroensap en een klein scheutje water in een kleine steelpan. Voeg de tijm toe en verwarm. Laat 10 minuten garen.
- Maal de mango met een staafmixer tot een egale coulis. Voeg eventueel wat water toe als het nog te dik is.
- Zet het vuur uit en zet de mango-tijmcoulis even aan de kant.
Bereid de eendenborst en witlof
- Zet twee hapjespannen of koekenpannen op het vuur. Smelt in beide pannen wat avocado- of kokosolie. Maak vooral de pan voor de eendenborst goed heet.
- Leg de eendenborst op de vette kant in de pan. Bak deze 8 minuten. Laat het vuur in het begin nog even hoog staan en als je merkt dat het te hard gaat, iets lager.
- Voeg de witlof toe aan de andere pan. Laat even bakken en roer regelmatig.
- Na 8 minuten draai je de eendenborstfilet om. Bak deze kant 4 minuten.
- Voeg de ahornsiroop en wat zout toe aan de witlof. Roer door en laat karamelliseren.
- Draai nog een keer de eendenborst om naar de vette kant. Bak 3 minuten. Hierna haal je de eendenborst uit de pan en laat je hem in een stukje aluminiumfolie een paar minuten rusten.
- Besprenkel de witlof met een scheutje balsamico-azijn. Roer goed door en zet het vuur uit.
- Snijd de eendenborst in schuine plakjes. Hij mag mooi rosé vanbinnen zijn. Leg de plakjes op een bord met de witlof. Verdeel er wat mango-tijmcoulis over en serveer de rest van de coulis in een schaaltje.Eet smakelijk!