Frisse Zuurkoolsalade met Ananas en Gebrande Pecannoten

door jun 4, 2022

Deze zuurkoolsalade met ananas is verrot. Of nou ja, sjiek gezegd is het ‘gefermenteerd’. Wat eigenlijk gewoon ‘begeleid bedorven’ is. Zuurkool is niets meer dan kool die voor langere tijd met melkzuurbacteriën en zout in een vat heeft geborreld. Daardoor heeft het die intens zure smaak.

Verrot? Nou je verkoopt dit recept weer voortreffelijk….

Ik maak het nog een stapje erger. Gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool, is ook nog eens een waar feestje voor je darmen. Het draagt namelijk bij de groei van goede darmbacteriën. Wanneer er slechte bacteriën om de hoek komen kijken, worden deze overmeesterd door de goede bacteriën.

Daarnaast zorgen ze voor spijsverteringsenzymen en verlaging van het cholesterolgehalte. Ze produceren o.a. B-vitamines, vitamine K en korteketenvetzuren. Ze produceren antistoffen en dragen bij aan een gezond en niet overactief immuunsysteem.

Ik zal er geen wetenschappelijk artikel van maken. Terug naar de zuurkool.

Zuurkool? Dat is toch iets voor de winter?

Zeker, veel winterser dan een warm zuurkoolstamppotje (met/zonder vette rookworst) wordt het niet. Maar laat je verrassen: er is niks lekkerder dan op een warme lente- of zomerdag een heerlijk koude zuurkoolsalade met ananas van de grill.

Heb je geen zin om boven een warme grill te staan, dan serveer je de ananas en pecannoten gewoon zo erbij. Eet je AIP? Laat de pecannoten dan weg, of vervang ze voor chufanoten.

Ingrediënten van deze zuurkoolsalade met ananas en pecannoten

Zuurkool – het zal je niet verrassen. Hoewel zelf maken peanuts is, is het een tijdrovend karweitje. Voor dit gerecht heb ik zuurkool bij Ekoplaza gekocht, waar het in de koeling wordt bewaard. Let op dat de zuurkool die je koopt niet gepasteuriseerd is, waardoor alle goede bacteriën gedood zijn. Bonuspunten als je een groenteboer in de buurt hebt die een vat heeft staan met zelfgemaakte zuurkool.

Rucola – is van zichzelf knapperig en pittig. Het combineert goed met de zurige zuurkool. Maar je kunt het prima vervangen voor veldsla of een mix van soorten sla.

Olijfolie – Kies voor een goede, biologische, extra vergine olijfolie uit een donkere fles. Olijfolie is rijk aan omega-9 vetzuren, polyfenolen, squaleen en vitamine E. Waarom dat een goede zaak is, lees je hier.

Ananas – trek even aan één van de binnenste blaadjes van zijn kroontje. Komt hij makkelijk los? Dan heb je een goede te pakken. Aldus mijn buurman. Ik ga meestal op gevoel.

Pecannoten – koop de ongebrande pecannoten zodat je ze zelf kunt branden. Natuurlijk kun je ze vervangen voor amandelen, walnoten of chufanoten.

Frisse zuurkoolsalade met ananas en gebrande pecannoten

Frisse salade met zoete ananas en hartige pecannoten. Extra gezond door de gefermenteerde zuurkool. Paleo met AIP optie.
Bereiding25 minuten
Totaal25 minuten
Gerecht: Lunch
Tag: AIP, fruit, gefermenteerd, paleo, zomer
Personen: 2 personen

Ingrediënten

 • 0,5 verse ananas
 • 2 handjes pecannoten ongezouten (weglaten bij AIP, evt vervangen voor chufanoten)
 • 240 gram zuurkool
 • 40 gram rucola
 • 2 eetlepels olijfolie
 • peper weglaten bij AIP (weglaten bij AIP)

Bereidingswijze

 • Snijd de kop en onderkant van de ananas. Halveer hem en bewaar de helft in de koelkast voor een ander gerecht. Snijd van de helft die je over hebt de schil en halveer hem nog eens. Snijd de harde kern weg en snijd de kwarten dan nog eens in de lengte, zodat je mooie repen ananas hebt.
 • Brand de pecannoten licht in de verwarmde grillpan. Laat ze even afkoelen op een bord.
 • Grill de repen ananas in de grillpan op hoog vuur tot ze mooie grillstrepen hebben.
 • Meng intussen de uitgelekte zuurkool met de rucola en de olijfolie. Verdeel de zuurkoolsalade over twee borden. Breng op smaak met peper (tenzij je AIP volgt, laat dan de peper weg).
 • Serveer de salade met de gegrilde ananas en gebrande pecannoten (bij AIP laat je de pecannoten weg. Je kunt ze eventueel vervangen voor chufanoten).

Maak zelf eens zuurkool!

Zin om zelf een keer zuurkool te maken? Ik schreef er een artikel met recept over. Of koop het boek Verrot Lekker van Christian Weij en er gaat een wereld voor je open.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Facebook of Instagram en tag @lekkerheel.nl!

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!