Friszoete Abrikozen Kokos Bliss Balls

door mrt 1, 2022

Ooooh dit is me toch een lekker tussendoortje! Ja, jaa… het is verstandiger om geen tussendoortjes te eten. Maar we weten allemaal dat dat nou eenmaal niet zo werkt. Soms heb je gewoon zin in een ‘je ne sais quoi’…gewoon tja ‘iets’! Nou, ben jij dan even blij dat je deze Abrikozen Kokos Bliss Balls in de vriezer hebt liggen!

Wat is een bliss ball?

Dat vroeg ik me ook af toen ik dit schreef. Alle recepten die je tegenkomt bevatten een mix van gedroogd fruit (vaak dadels), noten, kokos, cacao en soms proteïnepoeder. Altijd een vrij gezond balletje dus.
Je komt ‘Bliss Balls’ tegenwoordig overal tegen. Maar de geschiedenis van de bliss ball? Ik ging op kort onderzoek uit en las dat de eerste bliss balls uit Byron Bay, Australië stammen. Het zal vast, dus bij dezen een kort saluut aan Byron Bay en door naar het recept.

Wat gaat er in deze Abrikozen Kokos Bliss Balls?

Abrikozen

Hoewel de meeste bliss balls dadels bevatten, heb ik gekozen voor gedroogde abrikozen. Kies wel het ongezwavelde soort. Gezwavelde abrikozen zijn behandeld met zwaveldioxide, oftewel sulfiet. Dit wordt gedaan om ze langer houdbaar te maken en te ontdoen van schimmels en bacteriën. Maar sommige mensen reageren slecht op sulfiet. Daarnaast: hoe minder een product bewerkt is, hoe gezonder. Dus kies liever voor ongezwavelde abrikozen.
Je kunt de abrikozen natuurlijk ook vervangen voor dadels.

Kokosrasp

Kokos combineert heel goed met abrikozen. Het zorgt voor stevigheid en een klein ‘knispertje’. Vervangen? Even denken hoor…. met amandelmeel misschien? Walnoten? Dan is het niet meer AIP, maar wel paleo. Geen idee wat AIP is? Je leest het hier.

Citroenrasp en -sap

Citroen geeft een fris zuurtje aan de Kokos Bliss Balls. Kies het liefst voor een biologische citroen, omdat je de schil ook gebruikt.

Gemberpoeder

Gember is een goede tegenhanger voor abrikozen. Ik heb wel eens een abrikozen-gemberkoek gemaakt en was dol op de combi. Maar je kunt het ook gerust weglaten. Ze worden er niet minder lekker op.

Water

Alleen om de balletjes wat smeuïger te maken. Kan ook zijn dat je iets meer of minder nodig hebt, dus rustig aan met toevoegen.

Abrikozen Kokos Bliss Balls bewaren

Ik bewaar dit soort balletjes altijd in de vriezer. Niet omdat ze dan langer goed blijven (doen ze in de koelkast ook wel), maar vooral omdat ze dan niet constant in mijn blikveld vallen. Want eerlijk: deze ‘hap-geniet-weg-balletjes’ gaan niet lang mee. Je bent gewaarschuwd.

Friszoete Abrikozen Kokos Bliss Balls

Deze Abrikozen Kokos Bliss Balls zijn een lekker tussendoortje bij de thee. AIP, paleo, glutenvrij en vegan. Kan niet misgaan.
Bereiding15 minuten
Totaal15 minuten
Gerecht: Dessert, Snack, Tussendoortje
Tag: AIP, glutenvrij, makkelijk, paleo, snack, snel, tussendoortje, vegan
Personen: 20 stuks

Benodigdheden

 • Keukenmachine

Ingrediënten

 • 200 g ongezwavelde abrikozen
 • 50 g kokosrasp
 • 1-2 tl citroenrasp
 • 1 el citroensap
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 2 el water (of meer als nodig)

Bereidingswijze

 • Doe de abrikozen in een keukenmachine en maal ze tot het fijne stukjes zijn
 • Voeg de rest van de ingrediënten toe en maal het verder tot het op kiezeltjes lijkt
 • Probeer of je er een balletje van kunt maken. Als het niet genoeg plakt, voeg je 1 of 2 eetlepels water toe en maal je het nogmaals.
 • Draai 18 tot 20 balletjes van het mengsel. Bewaar ze in de koelkast of in de vriezer.

De smaak te pakken?

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!