Gazpacho met Komkommer en Avocado

door jul 23, 2022

Pas als het 25+ graden is, begin ik aan gazpacho te denken. Een heerlijke koude soep. Maar het origineel wordt met tomaten gemaakt, dus is het niet AIP proof. Daarom maakte ik deze Gazpacho met Komkommer en Avocado. En wel in mijn gloednieuwe blender. Hoort een anekdote bij.

Wat Gazpacho met Bingo te maken heeft…

In een vorige blog vertelde ik al dat ik bloedfanatiek ben met spelletjes. Niet vervelend fanatiek hoor (vind ik zelf 😉 ) maar gewoon ‘op het puntje van mijn stoel, overenthousiast en hyperactief’ fanatiek. En dat kwam bij dé fameuze Oersterk Bingo duidelijk naar voren.

Er stond een grote tafel met -niet de minste- prijzen: boekenpakketten, hippe rugtassen, heuse badhanddoekpakketten en…. een blender. Die zag dit kookgekkie natuurlijk meteen staan. Daar ging ik voor.

We speelden met zo’n 14 man. De één na de ander riep bingo. En ik (remember: bloedfanatiek en steeds hyperder op het puntje van mijn stoel) geen bingo. Nooit. Nog een rondje. Niet. Het begon op te vallen. ‘Hé Chan, jij wilde toch die blender? Heb je nu nog steeds geen bingo joh? Ik heb al 3 keer bingo gehad.’
Ik zag er zelf ook de humor van in. Daar ging het boekenpakket, en de handdoeken. Maar de blender bleef staan. Tot ik als laaaatste… ja écht als LAATSTE eindelijk BINGO kon roepen. Met een zucht van verlichting liep ik naar de tafel en -ja hoor- de blender was er nog. Misschien durfde niemand die te kiezen, dat zou best kunnen 😉

Maargoed. Lange aanloop naar dit recept dus. Want deze gazpacho met komkommer en avocado is als eerst uit de spiksplinternieuwe blender gesprongen. Bingo.

Gazpacho met avocado en komkommer

Wat heb je nodig voor deze Gazpacho met Komkommer en Avocado?

Komkommer

Lekker fris, laag in koolhydraten en vol met water en vezels. Wel lekker de schil eraan laten, want die zit vol goede stofjes. Koop liever wel een biologische komkommer, want ze worden goed bespoten met pesticiden. Die hoef je niet in je gazpacho.

Avocado

Maakt de gazpacho heerlijk romig. Het bevat gezonde vetten die o.a. zorgen voor verzadiging. Ook vol voedingsvezels en een hele rits aan vitaminen.

Limoensap

Vaak zijn we geneigd enorm veel zout toe te voegen aan soep. Probeer eens citroen- of limoensap toe te voegen (naast het zout), dat geeft een heerlijk frisse ronde smaak. Je kunt ervoor kiezen om er zelfs wat schil in te raspen, maar dat kan soms wat bitter worden. Je kunt de limoensap vervangen voor citroensap of appelazijn.

Bosui en knoflook

Als je geen bosui hebt, kun je ook bieslook of een sjalotje of kleine rode ui gebruiken. En knoflook, tja wat is een gazpacho zonder knoflook? Heb je écht geen verse in huis, dan volstaat knoflookpoeder.

Verse kruiden

De smaakmakers van Moeder Natuur en elk vol waanzinnig gezonde stofjes. Elk kruid heeft zijn eigen unieke samenstelling van fytonutriënten. Het is daarom goed om veel verschillende verse kruiden te eten om een gezonde mix van al die stofjes binnen te krijgen. Bij deze gazpacho met komkommer en avocado past eigenlijk alles, dus je kunt zelf je favoriete kruiden kiezen.

Te koud voor Gazpacho? Hier nog wat andere ideetjes:

Gazpacho met komkommer, avocado en limoen

Een heerlijk frisse soep van komkommer, avocado, limoen en veel verse kruiden: basilicum, munt en koriander.
Bereiding10 minuten
Totaal10 minuten
Gerecht: Lunch, Soep
Tag: AIP, avocado, keto, komkommer, lowcarb, paleo, soep
Personen: 3 glazen

Benodigdheden

  • blender of keukenmachine
  • keukenmes
  • snijplank

Ingrediënten

Voor de gazpacho

  • 1 grote komkommer ong. 480 gram
  • 2 el limoensap
  • 2 el sesamolie
  • 2 el olijfolie
  • 1 avocado
  • 2 bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handje basilicum
  • 1 handje koriander
  • paar blaadjes munt
  • 300 ml water afhankelijk van hoe dik je de soep wilt
  • zeezout
  • peper weglaten bij AIP

Garnering

  • kiemen optioneel, weglaten bij AIP. Zie extra tips voor andere ideeën.

Bereidingswijze

  • Simpeler kan het niet: doe de ingredienten voor de gazpacho in de blender en draai tot het de gewenste dikte heeft. Voeg eventueel nog wat water toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet in mooie glazen en garneer met de kiemen (weglaten bij AIP).

Extra tips

Garnering die geschikt is voor AIP:
  • Basilicumblaadjes of andere verse kruiden
  • Een scheutje volvette kokosmelk
  • Wat snippers gerookte zalm, makreel of Hollandse garnaaltjes

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Facebook of Instagram en tag @lekkerheel.nl!

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!