Gebakken spruitjes met rode ui

door jan 31, 2022

Geen fan van spruitjes? Blijf toch even hangen. Want deze gebakken spruitjes zijn heeurlijk, echt waar. Ik zal je zo vertellen hoe je ze lekker bereidt.

Vroeger ging ik minstens twee keer per week uit eten. Dat was pre-kids natuurlijk. Na werk lekker de stad in om met een vriendin in één van de vele restaurantjes een ‘hapje te eten’. Zo kwam het dat ik een keer gebakken spruitjes at in een restaurantje in de Haarlemmerstraat. Die waren zó lekker dat ik de chef heb gevraagd hoe hij dat wonder verricht had.

Het was (hoe kan het ook anders) supersimpel: gebruik kleine spruitjes, blancheer ze precies 4 minuten in kokend water en roerbak ze daarna op hoog vuur op. De spekjes en roomboter hielpen natuurlijk goed mee aan het eindresultaat.

Misschien wist je dit allang en doe je nooit anders als je spruitjes maakt. Of misschien is dit nieuw voor je. Hoe dan ook: doe er je voordeel mee 🙂

Biologisch is beter?

Ik raad aan om spruitjes alleen biologisch te kopen. Spruitjes staan vaak in de lijsten van meest bespoten groenten en fruit. Toen ik een keer vol goede moed spruitjes in mijn stadse moestuinbak verbouwde, kwam ik er al snel achter waarom die dingen waarschijnlijk zo heftig bespoten worden. Binnen no-time zaten mijn spruitjes onder de luis en andere insecten. Dus voor de zekerheid houd ik het bij de biologische variant.

Gebakken spruitjes gaan waanzinnig goed met…

Rode ui
Het kleurt leuk, maar ook qua smaak past het goed. Vooral als je de ui echt even de tijd geeft om zacht te worden.

Walnoten
Als je het AIP volgt, laat je noten even achterwege. Maar anders passen de walnoten goed bij de aardse smaak van de spruitjes. Je kunt ze van tevoren even roosteren, of even meebakken met de spruitjes.

Balsamicoazijn
Het zoetzure van de balsamicoazijn is ook een goede aanvulling. Geen must, maar wel nét dat beetje extra. Vooral als je spekjes gebruikt…

Spekjes
Ik heb in dit recept geen spekjes toegevoegd, omdat het vrij lastig is om spekjes te vinden zonder toevoegingen. Maar als je ze wel hebt (bijvoorbeeld online besteld bij De Woeste Grond), dan maak je dir gerecht helemaal een feestje.

Gebakken Spruitjes met Rode Ui

Spruitjes vies? No way! Door ze eerst te blancheren en dan te roerbakken, zijn ze heerlijk zacht en bijna zoet van smaak.
Bereiding20 minuten
Totaal20 minuten
Gerecht: Bijgerecht
Tag: AIP, bijgerecht, paleo
Personen: 2 personen

Ingrediënten

  • 350 g kleine spruitjes
  • 1 rode ui
  • 1 tl kokosolie of avocado-olie of roomboter of ghee, nog lekkerder
  • 1 handje walnoten (optioneel, weglaten voor AIP)
  • 1 scheutje balsamicoazijn optioneel

Bereidingswijze

  • Maak de spruitjes schoon door een stukje van het steeltje te snijden en de buitenste lelijke blaadjes eraf te pellen.
  • Doe wat water in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de spruitjes toe en kook ze 4 minuten. Giet af.
  • Pel de rode ui en snijd in halve ringen.
  • Verwarm de olie in een koekenpan en bak de rode ui. Voeg de laatste paar minuten de spruitjes en walnoten toe en bak op hoog vuur op. Breng op smaak met de balsamicoazijn en/of zeezout en serveer.

Zin in iets anders?

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!