Deze gegrilde kipreepjes zijn een terugkerend gerecht in huize LekkerHeel. Er was een tijd dat ik elke dag 24Kitchen keek. Je leest het goed: elke dag. Het was zelfs zo erg dat ik een patroon ontdekte in de reclames en programmering. Dan weet je dat je een andere hobby moet gaan zoeken, maar dat terzijde.
Een van mijn favoriete TV-chefs was Nigella Lawson. Haar zwoele manier van praten, de nonchalante maar toch elegante wijze van snijden en roeren, hoe ze met haar Engelse accent alle ingredienten uitvoerig besprak… ik werd er helemaal in meegezogen.
Maar vooral de laatste scene waarin ze (hartstikke in scene gezet, maar dat accepteer je volledig want het is Nigella) nog even in haar pyjama een hap uit de ‘leftover’ chocolademousse nam die in de koelkast stond.
Van kipshoarma naar gegrilde kipreepjes
Een gerecht dat me altijd is bijgebleven is haar kip shoarma, waarin ze kippendijen samen met kruiden, olijfolie en citroensap uren laat marineren en vervolgens op hoge temperatuur grilt, in reepjes snijdt en als shoarma met wraps serveert aan haar gasten. Dit recept is dus een ode aan Nigella’s kipshoarma, maar dan wel AIP en paleo.
Kipfilet of kippendij
Voor de gegrilde kipreepjes kies ik altijd voor kippendijen, met of zonder vel. Kippendijen bevatten meer vet, waardoor de gegrilde kipreepjes niet droog worden. Door de kippendijen een paar uur te marineren in o.a. citroensap en olijfolie, worden ze nog malser en kunnen de kruiden er goed in trekken. Je kunt het ’s ochtends of zelfs de avond ervoor al in de marinade zetten, maar in elk geval 2 uur zou ik toch wel rekenen.
Kruiden
Natuurlijk kun je volop varieren met de kruiden die je gebruikt. Ik heb nu gekozen voor alleen AIP-proof kruiden (met uitzondering van het komijnpoeder), maar je kunt ook kiezen voor gerooktepaprikapoeder of five-spices.
Knoflooksaus
Nee, het is niet zo’n lekkere vette knoflooksaus van de shoarmaboer waarvan je nog 2 dagen lang de nasmaak hebt. Dit is een iets gezondere variant. Als je gewone (geiten)yoghurt verdraagt, kun je dat natuurlijk ook als basis nemen. Maar kokosyoghurt is een prima AIP-alternatief. Gemengd met verse knoflook, verse kruiden en zeezout is het een heerlijk frisse toevoeging aan dit gerecht.
Broccolirijst
Hoewel de kipreepjes ook heerlijk zijn in een wrap, in dit geval serveren we er broccolirijst bij. Dat klinkt exotisch, maar is niets meer dan broccoli vermalen tot kleine korreltjes die we kort opbakken met een uitje. Lekker gezond, koolhydraatarm en vol vezels.
Gegrilde Kipreepjes met Broccolirijst en Knoflooksaus
Ingrediënten
Voor de gegrilde kipreepjes
- 2 kippendijen
- 4 el avocado-olie
- 1/2 biologische citroen
- 1 laurierblad
- 2 tenen knoflook
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijnpoeder optioneel, weglaten indien AIP
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl grof zeezout
Andere ingrediënten
- 120 g kokosyoghurt
- 1 teentje verse knoflook of 4 gepofte knoflookteentjes
- 1 el gehakte verse kruiden bv. basilicum, koriander en/of peterselie
- snufje zeezout
- 400 g broccolirijst
- 1 ui
- 3 el granaatappelpitjes
Bereidingswijze
Marineer de kip
- Doe de kippendijen in een diepvrieszakje
- Voeg de avocado-olie toe.
- Snijd de halve citroen in vier stukken, knijp ze uit boven het zakje en gooi de citroen zelf er ook bij.
- Voeg nu het laurierblad, alle kruiden en het zout toe.
- Masseer alle ingrediënten in de kip, sluit het zakje en zet het voor tenminste 2 uur in de koelkast.
Bereid de kip in de oven
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Neem een braadslee of ovenschaal en spreid de kippendijen uit over de bodem, zonder dat ze elkaar overlappen. Je wilt een zo gelijkmatig mogelijke dunne laag kip, zodat het goed gaart.
- Gril de kip 30 minuten goudbruin en gaar. Check rond 25 minuten even hoe het gaat.
- Haal de kip uit de oven en leg deze op een houten plank. Snijd de kip in reepjes.
Bereid de knoflooksaus
- Doe de kokosyoghurt in een kommetje.
- Pel de knoflook en pers deze uit boven de yoghurt. Of -als je gepofte knoflookteentjes gebruikt- prak deze fijn tot een pasta en meng het door de kokosyoghurt.
- Snijd de verse kruiden fijn en voeg deze ook toe.
- Voeg zout naar smaak toe en roer het geheel goed door. Verdeel eventueel over twee bakjes.
Bereid de broccolirijst
- Snipper de ui en fruit in een beetje avocado- of kokosolie aan.
- Voeg de broccolirijst toe en roerbak op middelhoog vuur 3-5 minuten. Voeg optioneel een scheut heet water toe tijdens het bakken, zodat het een beetje gaar stoomt. Breng op smaak met zout en eventueel peper.
Serveren maar!
- Serveer de kipreepjes op de broccolirijst met een bakje knoflooksaus ernaast. Verdeel wat granaatappelpitjes over het gerecht en… aan tafel!
Extra tips
Toch even iets anders?
- Verwerk de kippendijen in deze Wortel-pastinaak curry met kip en mango
- Of maak deze Chinese kool met kip en noedels