Gegrilde knolselderij met pastinaakcrème, ansjovis en paddenstoelen (AIP, paleo)

door okt 4, 2021

Iedereen klaagt dat het ‘nu toch echt koud wordt’. En ik? Ik verwelkom de herfst. Ik hou van donkere regenachtige dagen. Een boswandeling in de motregen, modderige laarzen en bij thuiskomst droge ‘chillkleren’ en het liefst de openhaard aan (oké, hebben we niet, maar ooit…).

Dit recept is er eentje uit de categorie ‘het lijkt of ik me uitsloofde, maar het was een makkie’. Kruidige gegrilde knolselderij, zoete pastinaakcrème, gezonde paddenstoelen en zoutige ansjovis. Opgestapeld tot een torentje. Deze doet het goed als klein hoofdgerecht met een groene salade ernaast, maar ook als imposant voorgerecht.

Torentje van gegrilde knolselderij

Gegrilde knolselderij

Was de knolselderij, want we laten de schil eraan. Droog goed af. Je snijdt de knolselderij in plakken van ongeveer 1 cm, of zelfs iets dunner. Even insmeren met avocado-olie, zout erop en 20 minuten per kant grillen in een grillpan. Je kunt ze ook 45 minuten in de oven op 200 graden grillen.
Mocht je dit gerecht willen voorbereiden, dan kun je de knolselderij ook van tevoren grillen. Bewaar ze in de koelkast en warm ze een kwartiertje in de oven mee, terwijl je de paddenstoelen grilt.

Pastinaakcrème en ansjovis

Als je pastinaak kookt, kun je hem met een beetje kokosmelk en een staafmixer tot een crème pureren. Pastinaak heeft een zoete smaak en combineert daarom heel goed met ansjovis. Deze hak je fijn, zodat je deze over de pastinaakcrème kunt verdelen.

Vind je ansjovis echt echt écht niet lekker, dan kun je deze vervangen voor gebakken rauwe ham, dat je in fijne stukjes hakt.

Paddenstoelen en tijm

Als je paddenstoelen met wat olie, tijm en zout in de oven grilt, worden ze heerlijk. In de pan bakken kan natuurlijk ook prima, maar in de oven hoef je er niet meer naar om te kijken.

Houd je niet van paddenstoelen, dan kun je ook wat plakken rauwe ham erop draperen. Of gebakken in stukjes gesneden groene asperges. Of een dot waterkers.

Als alle elementen klaar zijn, kun je je torentje bouwen. Plak gegrilde knolselderij, pastinaakcrème, ansjovis, plak gegrilde knolselderij, pastinaakcrème, paddenstoelen. Done!

Serveer dit torentje met een groene salade met olijfolie en balsamicoazijn. Wil je meer vulling? Snijd dan een appel in blokjes en meng door de sla.

Probeer deze gerechten ook eens

Torentje van knolselderij met pastinaakcrème, ansjovis en paddenstoelen

Kruidige gegrilde knolselderij, zoete pastinaak en zoute ansjovis combineren perfect in dit heerlijke gerecht voor de herfst. Afgetopt met ovengebakken paddenstoelen en tijm.
Voorbereiding45 min
Bereiding5 min
Totaal50 min
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, hoofdgerecht, knolselderij, paddenstoelen, paleo, vis
Personen: 2 Personen

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • avocado-olie
  • zout
  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel kokosmelk
  • 1 blikje ansjovis
  • 250 gram gemengde paddenstoelen bv oesterzwammmen, shiitake en/of cantharellen
  • paar takjes verse tijm

Voor erbij

  • gemengde groene sla
  • olijfolie
  • balsamicoazijn

Bereidingswijze

Bereid de gegrilde knolselderij

  • Zet een grillpan op het fornuis en laat deze vast warm worden.
  • Was de knolselderij goed, want je laat de schil eraan. Snijd de knolselderij in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bestrijk de plakken met avocado-olie en bestrooi met zout.
  • Leg de plakken knolselderij in de grillpan en grill ze tot ze gaar zijn, zo'n 20 minuten per kant. Misschien minder, afhankelijk van de dikte van de plakken.

Bereid de paddenstoelen

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Veeg de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje of kwastje en scheur de paddenstoelen in stukken van gelijke grootte.
  • Doe de paddenstoelen in een ovenschaal en giet er een scheutje avocado-olie over. Hussel zodat alle paddenstoelen met een dun laagje olie zijn bedekt. Bestrooi met peper (niet AIP) en zout.
  • Zet de paddenstoelen ongeveer 20 minuten in de oven. Schep ze halverwege even om.

Bereid de pastinaakcrème

  • Vul een steelpan half met water en breng aan de kook.
  • Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes. Schil ook het kontje van de knolselderij en snijd in blokjes.
  • Voeg toe aan het kokende water en kook ongeveer 10 minuten tot de groenten gaar zijn. Giet af.
  • Voeg een scheutje kokosmelk toe aan de pastinaak en pureer me eeen staafmixer tot een crème.

Laatste dingetjes

  • Haal de ansjovis uit het blikje en hak op een snijplank in hele kleine stukjes.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.

Bord opmaken

  • Leg een plak knolselderij op elk bord.
  • Leg een eetlepel pastinaakcrème op beide plakken. Verdeel de helft van de ansjovis over beide plakken.
  • Leg er nog een plak knolselderij bovenop. Verdeel daar weer wat pastinaakcrème over.
  • Schep de paddenstoelen bovenop de torentjes en bestrooi met de tijm.
  • Serveer met een groene salade met balsamicoazijn. Eet smakelijk!

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!