Gembershot met Mandarijn & Kurkuma

door jan 28, 2022

Over gezondheid gesproken. Het lijkt wel of iedereen om me heen zich een beetje ‘mèh’ voelt. Het is natuurlijk ook het seizoen voor verkoudheidjes, coronagriepjes en algehele malaise. Ik krijg in elk geval allemaal cadeautjes van mijn jongste telg. Buikgriepje hier, verkoudheidje daar. Dan vind ik het best wel eens lekker om ’s ochtend te starten met deze Gembershot met Mandarijn & Kurkuma.
Baat het niet? Het schaadt sowieso niet.

Wat heb ik in deze Gembershot met Mandarijn & Kurkuma verstopt?

Allereerst: gember

Je houdt ervan of je verafschuwt het, maar hopelijk dat eerste. Gember is namelijk ontzettend goed voor je immuunsysteem. Het werkt ontstekingsremmend, bevordert de opname van voedingsstoffen en kan helpen bij misselijkheid. De gember die je in de supermarkt of bij de groenteboer koopt is de wortel van de gemberplant. Het groeit dus onder de grond.
Je kunt het velletje van gember gemakkelijk verwijderen, door het weg te schrapen met een theelepel.

Citroen en Mandarijn

Lekker frisse citrusvruchten die de gembershot nog een beetje extra ‘pit’ geven. Het mandarijntje maakt het wat zoeter. Je kunt het ook weglaten, of vervangen voor een (halve) sinaasappel of een beetje honing. Pers het mandarijntje of sinaasappel niet uit, maar voeg het in het geheel toe. Minus de schil ja 😉 De vezels van de vrucht zorgen ervoor dat de fructose niet te snel in het bloed wordt opgenomen met een bloedsuiker- en insulinepiek tot gevolg.

Kurkuma

Kurkuma bevat curcumine, een stof die werkt tegen ontsteking.
Door het dagelijks leven ontstaan afvalstoffen in het lichaam. Door simpelweg verkeerd voedsel te eten, weinig te bewegen, maar ook door zonlicht, stress, ziekte en luchtvervuiling ontstaan zogenaamde vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen strijden met gezonde cellen, waardoor oxidatieve stress ontstaat. Kurkuma bevat antioxidanten, die hier tegen helpen. Het is best een complex verhaal, maar de kern is simpel: kurkuma is gezond!

Olie en peper

Er wordt wel eens gezegd dat de opname van kurkuma verbetert door het combineren met gemalen peper en/of een vettige stof zoals olie. Andere artikelen spreken dit weer tegen. In het kader van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ voeg ik het beide toe. Als je het AIP volgt en je hebt peper nog niet geherïntroduceerd dan laat je het vanzelfsprekend achterwege.
Qua olie kun je extra vierge olijfolie gebruiken of een goede Omega-3 visolie.

Proost!

Gembershot met Mandarijn & Kurkuma

Een shotje waar je 'U' tegen zegt: vol pit, vitaminen en antioxidanten. Power voor je immuunsysteem! AIP, paleo en vegan.
Bereiding5 minuten
Totaal5 minuten
Gerecht: Drinks
Tag: AIP, drank, paleo, vegan
Personen: 2 kleine glaasjes

Benodigdheden

 • keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten

 • 1/2 citroen (alleen het sap)
 • 1 mandarijntje
 • 1 duim gember
 • 1 stukje verse kurkuma of 1 tl kurkumapoeder
 • 1 scheut water
 • 2 tl visolie of olijfolie optioneel
 • 2 draaien peper laat dit weg als je AIP volgt

Bereidingswijze

 • Pers de citroen uit en schil het mandarijntje
 • Schrap de schil van de gember met een theelepel. Schil de kurkumawortel (als je verse gebruikt). Let op: kurkuma geeft ontzettend af, dus als je niet de hele dag met oranje vingers wilt rondlopen, kun je het beste handschoenen dragen als je dit doet.
 • Maal het citroensap, de mandarijn, de gember, de kurkuma met een beetje water fijn. Voeg eventueel meer water toe totdat het de dikte heeft van je voorkeur.
 • Verdeel over twee glaasjes. Voeg in elk glaasje een theelepel visolie of olijfolie toe en roer kort. Doe in elk glaasje een draai verse peper. Serveer.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!