Geroosterde Oesterzwammen

Geroosterde Oesterzwammen (AIP, paleo, vegan)

Dit is zo’n gerechtje dat overal bij past: geroosterde oesterzwammen zijn gezond, knapperig, smaakvol en zelfs een beetje vlees-achtig. Verdeel ze over een salade, hussel ze door de noedels of gebruik ze als topping voor je soep.

Even over paddenstoelen

Toen ik de documentaire ‘Fantastic Fungi‘ op Netflix had gezien, was ik ‘mindblown’. Hoe micelium een netwerk vormt, die ondere andere door bomen wordt gebruikt om voedingsstoffen en vocht op te nemen, maar ook (naar verluidt) om met andere bomen in de omgeving te communiceren. Waanzinnig. Aanrader om eens te kijken!

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Het zijn geen groenten, maar ook geen dieren. Oesterzwammen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden in Nederland gekweekt op zakken gevuld met een mengsel van water, soms koffiedik en stro. Daar doen ze het goed op zeg maar. Thuis kun je ze ook op een boomstronkje of koffiedik laten groeien, maar dat is een projectje dat nog op mijn wensenlijst staat.

Oesterzwammen: goed voor je immuunsysteem

Volgens Voedingswaardetabel.nl bevat 100 gram oesterzwam zo’n 30 kcal en 3 gram eiwit. Tot zover nog niet zo spannend. Maar dan komen de vitamines en mineralen: vooral B3 (niacine), B11 (foliumzuur), kalium en fosfor zijn sterk vertegenwoordigd in de oesterzwam. Uit onderzoek is gebleken dat de oesterzwam een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, omdat het de aanmaak van een bepaald soort cytokine (cytokine IFN-y) stimuleert, die op zijn beurt bijvoorbeeld weer Natural Killer Cellen aanmaken. Deze helpen mee om virussen en bacteriën bij het eerste contact om zeep te helpen (bron).
Lekker vaak eten dus, die oesterzwammen!

Geroosterde oesterzwammen bereiden

Voor dit recept heb je maar weinig ingrediënten nodig. Het is een lekker bijgerechtje dat je overal bij kunt maken, je past gewoon de kruiden aan zodat het bij de rest past.

Ik gebruik in dit recept knoflook-, kurkuma-, gember- en komijnpoeder. Maar je kunt ook gerooktepaprikapoeder met knoflookpoeder gebruiken. Wat je zelf lekker vindt (en verdraagt).

Mocht je trouwens de keuze hebben, ga dan voor avocado-olie. Deze heeft een hoger rookpunt (verbrandt dus minder snel) dan olijfolie. Eigenlijk verwarmen we olijfolie liever helemaal niet, omdat het daarmee kan oxideren en zijn gezonde effect kan verliezen.

Waarmee kun je deze geroosterde oesterzammen combineren?

  • Door een (glutenvrije) pasta met rucola en gehaktballetjes
  • Verdeeld over een spinaziesalade, met ansjovisjes, gestoomde bloemkoolroosjes en verse groene kruiden
  • Als topping op een soep, bijvoorbeeld deze Wortelsoep met Gember
  • Op een wrap met veldsla, kipreepjes en gegrilde groene asperges
  • Met bloemkoolrijst, paksoi en kippenvleugels

Geroosterde Oesterzammen

Als je deze geroosterde oesterzwammen hebt geproefd, wil je nooit meer anders. Ze zijn perfect als bijgerecht, in een salade of als topping in de soep.
Voorbereiding5 min
Bereiding30 min
Totaal35 min
Gerecht: Bijgerecht
Tag: AIP, bijgerecht, paddenstoelen, paleo
Personen: 2 personen

Ingrediënten

  • 350 g oesterzwammen
  • 4 el avocado-olie of olijfolie
  • snuf zout

Kruiden naar wens

  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder weglaten indien strikt AIP
  • 1/2 tl gemberpoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Scheur de oesterzwammen in reepjes en doe deze in een kom.
  • Voeg de olie toe en hussel even goed door.
  • Voeg nu het zout en de kruiden toe en hussel nog eens zodat het goed verdeeld is over de oesterzwammen.
  • Verdeel de oesterzwammen over de bakplaat.
  • Zet de bakplaat in de oven en rooster de oesterzwammen zo'n 25-30 minuten tot ze goudbruin en een beetje knapperig zijn.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating