Een soepje is vaak zó ‘in elkaar gedraaid’ zoals wij thuis zeggen. ‘Wat zullen we lunchen? Zal ik even een soepje in elkaar draaien?‘ Als je het zelf maakt weet je altijd wat erin zit. En je kunt het meenemen in een thermoskan (of het vergeten zoals toen die ene keer).
Deze Geroosterde Pompoensoep met Gepofte Knoflook kost iets meer tijd, omdat je de groenten roostert in de oven. Het roosteren geeft een heerlijke smaak aan de soep, dus het is het wachten waard!
Gepofte Knoflook
Heb je al gespiekt bij de ingrediënten? Je leest het goed: een voet knoflook (al gebruik je er maar de helft van). Als je nog nooit knoflook hebt gepoft, dan staat je nu iets waanzinnigs te wachten. Doordat je de knoflookteentjes in de schil poft, wordt de knoflook heerlijk zacht. De scherpe smaak is eraf en wat overblijft is een smaakbommetje die je zó -ja ook uit het vuistje- kunt eten. Of dus door de geroosterde pompoensoep doen.
Moet de knoflook niet in aluminiumfolie gewikkeld worden?
In de meeste recepten voor gepofte knoflook wordt de bol knoflook in aluminiumfolie gewikkeld. Er wordt gezegd dat door dit te doen kleine hoeveelheden aluminium in ons voedsel terecht kunnen komen. Hoewel ons lichaam het prima zou moeten kunnen afvoeren, vermijd ik het liever als het niet echt nodig is. En in dit geval gaat het prima zonder!
En de andere helft..?
Omdat je de helft gebruikt van de voet, kun je de andere helft tot knoflookpuree prakken en bijvoorbeeld met wat zout en fijngehakte verse kruiden door roomboter kneden voor een zelfgemaakte knoflookboter. Of je roert het door een goede olijfolie en gebruikt het als saladedressing.
Bottenbouillon
Het is verleidelijk om een bouillonblokje te gebruiken. Dat is ook lekker snel en makkelijk. Maar overweeg eens een zelfgemaakte bottenbouillon. De voordelen (supergezond, lekker en goedkoop) wegen enorm op tegen de nadelen (botten scoren en lang pruttelen). Hier vind je een recept voor bottenbouillon.
Geroosterde Pompoensoep met Gepofte Knoflook
Ingrediënten
- 750 g flespompoen
- 1 voet knoflook je gebruikt ongeveer de helft
- 2 medium uien
- 1 tl zeezout
- 200 à 400 ml (botten)bouillon
- verse kruiden naar smaak bv. basilicum, peterselie, koriander
- 2 el avocado-olie of olijfolie
- 1 scheutje appelciderazijn of citroensap
- 2 el edelgist
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Schil de flespompoen en schraap de pitten eruit. Snijd de pompoen in kleine stukken en doe ze in een grote mengkom.
- Schil en snijd de uien in grove stukken. Voeg ook toe aan de kom.
- Voeg nu 2 eetlepels van de olie en het zeezout toe aan de kom en hussel het pompoen-ui-mengsel goed zodat het verdeeld is. Je kunt optioneel ook kruiden toevoegen zoals kurkumapoeder, gemberpoeder, currypoeder, gerooktepaprikapoeder, enz.
- Verdeel het mengsel over de bakplaat.
- Snijd het topje van de voet knoflook, zodat de knoflookteentjes bloot komen te liggen. Giet er nu een eetlepel olie over en wat zout. Leg deze voet in zijn geheel tussen de pompoen en uien op de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in de oven en rooster de groenten voor ongeveer 45-60 min of totdat ze gaar zijn. Check en hussel af en toe om verbranden te voorkomen. Het is wel goed als ze bruine randjes krijgen, dat betekent smaak!
- Als de groenten gaar zijn, haal je de bakplaat uit de oven. Laat het een beetje afkoelen. Als de knoflook genoeg is afgekoeld om aan te raken, pak je een bakje en duw je de knoflookteentjes eruit. Ze zijn nu heerlijk zacht.
- Voeg nu de pompoen en uien samen met ongeveer de helft van de teentjes knoflook toe aan een blender of keukenmachine. Voeg ook zo'n 300 ml water toe en maal het tot een puree. Als het te dik is, voeg je nog wat water toe. Maar let op: er gaat straks ook nog 200 à 400 ml bottenbouillon bij.
- Doe de groentenpuree in een grote steelpan en zet op het vuur.
- Voeg de bouillon toe en meer (heet) water indien het nog te dik is. Warm nog even goed door.
- Doe een scheutje appelciderazijn of citroensap bij de soep en breng verder op smaak met zout.
- Verdeel de soep over twee kommen en serveer met de verse kruiden en een lepel edelgist.