Gezonde Pompoentaart

door sep 28, 2021

Afgelopen weekend hadden we een familiereünie van mijn schoonfamilie. Het was prachtig weer, de kinderen renden in de prachtige tuin achter de kippen aan en er was een lunch. Een heerlijk lunch: ambachtelijk gerookte zalm, roompate, salade, sandwiches met kaas of makreelsalade en taart. Oooh taart! De meest prachtige punten appeltaart, aardbeien-bavarois-taart en lemon-meringue.

Ik heb al maanden alles kunnen laten staan, vriendelijk bedankt voor desserts, tussendoortjes afgeslagen maar nu…zwichtte ik. Ik at in nog geen 3 minuten een royale punt aardbeientaart met amandelspijs tot de laatste kruimel op.

‘Maar dat moet toch kunnen?’ denk je vast. Tuurlijk! Alleen volg ik momenteel het AIP dieet en probeer tijdelijk alles wat een trigger kan zijn te vermijden. Helaas kwam ik er niet echt mee weg: mijn buik stond tot ver in de nacht strak bol. Was het de suiker? De room? De gluten? De noten? Geen idee. Maar het was het waard 😉

Gezonde pompoentaart

Deze gezonde pompoentaart is glutenvrij, zuivelvrij, eivrij en zonder toegevoegde geraffineerde suikers. Kan niet lekker zijn? Echt wel! Het is geen suikerbom, maar toch heerlijk zoet door de dadels en een ietsiepietsie ahornsiroop. Daarnaast is het lekker romig door de kokosmelk en kruidig door de specerijen. Perfect voor bij een kopje thee, als dessert of -why not- als luxe ontbijt.

Bescheiden taartje

Dit taartje is gemaakt in een kleine springvorm van 15 cm (te koop bij Hema). Maar je kunt het natuurlijk ook in een grotere springvorm maken door de ingrediënten te vermenigvuldigen.

Ingrediënten

Dadels
Gebruik hiervoor van die grote medjouldadels. Heb je kleinere dadels? Die zijn vaak wat harder, dus week ze dan even in heet water.

Kokosolie
Dit kun je ook weglaten. Kijk even hoe smeuïg de dadels zijn als je ze blendt. Wordt het mengsel al smeuïg genoeg? Laat dan de olie weg.

Kokosrasp
Geeft het deeg voor de bodem meer stevigheid en structuur. Je kunt het eventueel vervangen voor kokosmeel of chufameel.

Specerijen
Kaneel, kruidnagel en gemberpoeder passen allemaal binnen het AIP dieet. Je kunt ook nog foelie toevoegen, als je dat in huis hebt.

Pompoenpuree
In Amerika wordt pompoenpuree in blik verkocht, maar hier is dat wat lastiger te verkrijgen. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. Snijd de pompoen in blokjes en kook tot de blokjes gaar zijn en makkelijk te prakken. Laat het iets afkoelen en maal de pompoenblokjes in een keukenmachine met wat zout tot een zachte puree.

Kokosmelk
Maak het taartje lekker romig. Ik gebruik altijd deze van Aroy D omdat daar geen toevoegingen in zitten. Je kunt de kokosmelk vervangen voor chufamelk of (indien je niet het AIP dieet volgt) havermelk of amandelmelk.

Gelatinepoeder
Dit heb je nodig om het taartje stevig te laten worden. Je kunt de gelatine vervangen voor agar agar, maar deel de hoeveelheid dan door drie. Agar agar is namelijk veel sterker. Het blijft alleen wel minder lang stevig, dus laat het taartje niet te lang in de koelkast staan.

Ahornsiroop
Optioneel, maar geeft nét dat extra tikje zoet. Het blijft toch een taartje hè. Honing of kokosbloesemsuiker kan trouwens ook.

Vanille-extract
Strikt genomen niet AIP (hoewel daar discussie over bestaat), dus je kunt het weglaten. Ik koos ervoor om het toe te voegen, want het geeft heel veel extra smaak.

Granaatappelpitjes
Dat is wat ik voor handen had. Het friszoete van de granaatappelpitjes is een goede tegenhanger van de volle pompoen-kokossmaak. En daarnaast kleurt het ook heel leuk. Alternatief kun je de taart decoreren met (gebakken) schijfjes appel en kaneel, geroosterde kokosvlokken, rode besjes of partjes mandarijn.

Bewaren

Je kunt de gezonde pompoentaart 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Invriezen zou in theorie kunnen, maar of het de smaak ten goede komt? Als je agar agar gebruikt in plaats van gelatine, dan kun je het taartje niet langer dan een dag bewaren. Agar agar verliest namelijk sneller zijn stevigheid dan gelatine.

Nog meer zoets…

Gezonde Pompoentaart

Als feestelijk dessert, maar ook bij een kopje thee op een regenachtige middag. Deze kruidige gezonde pompoentaart met kaneel is AIP, paleo en bovendien errug lekker!
Bereiding30 min
Wachttijd2 uur
Totaal2 uur 30 min
Gerecht: Dessert
Tag: AIP, dessert, nagerecht, paleo, pompoen, taart, vegan
Personen: 4 kleine punten

Benodigdheden

  • taartbodem met diameter van 15 cm (zie notities)
  • stuk bakpapier en een schaar

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 1 tl kokosolie gesmolten
  • 6 medjouldadels
  • 6 el kokosrasp
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snufje gemberpoeder
  • snufje kruidnagelpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 300 g pompoen of kant-en-klare pompoenpuree
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el gelatinepoeder (6 gram)
  • 1/2 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • snufje kruidnagelpoeder
  • snufje zout

Bereidingswijze

Maak eerst de pompoenpuree

  • Snijd de boven- en onderkant van de pompoen, schil hem en haal de pitten en draden eruit. Snijd de pompoen in blokjes.
  • Doe de pompoenblokjes in een steelpan en voeg een snufje zout en water toe tot alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Prik met een vork in de pompoen om te kijken of hij gaar is. Giet af en laat afkoelen.

Bereid nu de bodem

  • Knip een stukje bakpapier op maat en bekleed hiermee de bodem van de taartbodem.
  • Ontpit de dadels en voeg samen met alle ingrediënten voor de bodem toe aan een keukenmachine. Laat draaien tot het een smeuïg mengsel is.
  • Stort het mengsel in de taartbodem en verdeel het mengsel met je vingers gelijkmatig over de bodem. Zet even in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Bereid de vulling

  • Voeg de afgekoelde pompoenpuree (het is prima als het nog een beetje warm is) samen met de ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine. De gelatine kun je het beste als laatst gelijkmatig over het mengsel verdelen, omdat het anders gaat klonteren. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is.
  • Pak de taartbodem uit de koelkast en verdeel de vulling over de bodem. Til de bodem op en laat het voorzichtig maar ferm een paar keer op het aanrecht vallen, zodat eventuele luchtbubbels naar de oppervlakte komen.
  • Zet de taart in de koelkast voor tenminste 2 uur, totdat de vulling is opgesteven.
  • Serveer met iets friszoets, bijvoorbeeld granaatappelpitjes, zoetzure plakjes appel of rode bessen (zie notities hierboven).

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!