Goed voor jezelf zorgen: meer dan gezond eten!

door mei 25, 2022

Ik zit 6 volle dagen in Portugal.
Zonder gezin.

Whuuut?

Ja, wie had dat gedacht? Ik niet!

Maar het was nodig. Er was minder inspiratie, minder motivatie en vooral minder energie om alle balletjes in de lucht te houden. Dus: éven terug naar de basis. Volop aandacht voor mijn lijf (dat weet alles beter) en voor mijn lieve vriend en kindjes (idem dito 😉).

‘Kom anders een paar dagen naar Portugal’, zei mijn moeder. In mijn hoofd liep het spaak. ‘Nee joh. Ik kan mijn vriend toch niet een week in zijn eentje achterlaten met twee jongens van 6 en 3 jaar?’. Bleek het gewoon wel te kunnen. Omdat hij een held is. En lief. En omdat selfcare een must is.

Dus nu ben ik hier en doe alleen maar simpele dingen.

Slapen zonder onderbrekingen, zonder wekker, hardlopen, lezen, wandelen, genieten van de prachtige omgeving, snoepen van de vruchten uit de paradijselijk tuin, wandelen met asielhonden en vooral even NIETS hoeven.

Ik kan het je van harte aanbevelen.

Leuk voor je Chantal. Maar voor mij is dat écht niet mogelijk.

Waarom niet? Oké, misschien is een week in je eentje naar Portugal een brug te ver. Maar maak een klein stapje. Een dag in je eentje naar de sauna. Een lange fietstocht of wandeling. Boek een weekend in een tiny house en lees eindelijk dat ene dikke boek. Schrijf je in voor een 6-weekse cursus naaktschilderen. Of word voor mijn part een keer het naaktmodel.

Zodra je even uit de race stapt, in een andere omgeving, gebeuren er wonderlijke dingen. Je hebt tijd om stil te staan. Het rationele linkerdeel van je brein krijgt rust en je creatieve rechterdeel van je brein krijgt aandacht. Je krijgt rust, minder of nieuwe prikkels, misschien zelfs nieuwe inzichten.

Goed voor jezelf zorgen is niet alleen gezond eten, slapen en regelmatig bewegen. Jezelf rust, ontspanning en plezier gunnen is minstens zo belangrijk.

Pfff…. Ik heb het veel te druk joh. Hoe regel ik dat thuis?

Vul niet al voor anderen (partner, kinderen, ouders, werkgever, hond) in wat zij ervan vinden. Maak het bespreekbaar, gooi eens een balletje op. Er is meer mogelijk dan jij denkt. Waarschijnlijk vinden zij het totaal geen probleem. Of er dient zich een oplossing aan waar jij helemaal niet aan dacht.

Krijg je wel weerstand? Leg je er niet meteen bij neer. Onthoud dat jij een leuker en gezelliger mens bent als je lekker in je vel zit. Regel het desnoods alsof je het voor je beste vriendin regelt die er hoognodig eens tussenuit moet. Je zult zien dat partner, kinderen, ouders, werkgever, zelfs hond veel meedenkender zijn dan je denkt.

Het kan dus wél. Denk in mogelijkheden en durf voor jezelf op te komen.

Dat is óók goed voor jezelf zorgen.

Nieuwsgierig naar mijn verhaal? Lees het hier.