Hamburgers met kippenlever, spekjes en appel

door nov 27, 2021

Lever… waarom zou je dat in Godsnaam eten? Het hoorde bij mij in het rijtje thuis van krokodil, koeienmaag, kwal (check, 1 keer nooit weer), zeester, slang, schorpioen, zijderupsen, meelwormen en sprinkhanen. Ik ben geen piepmuis qua eten, ik hou echt wel van een uitdaging. Maar lever…?

Toen ik aan het AIP-protocol begon, wist ik dat het onderwerp orgaanvlees vroeg of laat zou vallen. Maar toen ik leerde wat de gezondheidsvoordelen van orgaanvlees zijn, was ik vrij snel om. Ik ging eraan geloven.

Ik verklap vast: als je het goed bereidt is lever eigenlijk best lekker! Het gaat erom dat je het goed combineert, waardoor de smaak ‘blendt’ en niet domineert. De kippenlever in deze hamburgers combineert perfect met de spekjes en friszoete appel.

In dit recept wordt de kippenlever fijngemalen en door rundergehakt gemengd, waardoor de smaak niet zo heftig is als pure kippenlever.

Waarom is kippenlever gezond?

Orgaanvlees zoals hart, nieren, maag en lever worden tegenwoordig vaak gezien als iets onsmakelijks. Terwijl orgaanvlees het qua voedingsstoffen verreweg wint van spiervlees. Lever bevat bijvoorbeeld veel meer vitamine A, vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12 en foliumzuur. Hieronder zie je een vergelijking van de voedingswaarde van 100 gram rundvlees, kippenvlees en runder- en kippenlever.

kippenlever

Bron: www.voedingswaardetabel.nl

Als je volgens het AIP eet, doe je dit waarschijnlijk om klachten te verminderen of helemaal kwijt te raken. Door ongezonde voeding en potentiële boosdoeners te elimineren kom je al een heel eind. Maar vergeet vooral niet om je lichaam te voeden met de juiste voedingsstoffen. Orgaanvlees is daarbij een fantastische keuze.

Toch nog bang voor lever? Probeer eerst kabeljauwlever.

Hou je van vis? En eet je wel eens tonijn uit blik? Kies dan eens kabeljauwlever. Als je je ogen een beetje dichtknijpt, lijkt het net héél zachte tonijn. Het is lekker met wat citroen en zout in een salade, of in een halve avocado. Kabeljauwlever is rijk aan Omega-3 vetzuren, wat belangrijke voedingsstoffen zijn voor ons lichaam. Je vindt kabeljauwlever van het merk Princes in het schap bij de blikjes tonijn en sardientjes.
Trouwens, als je kabeljauwlever niet lekker vindt, wil het niet zeggen dat je runder- of kippenlever ook niet lekker vindt. Het is meer een manier om te wennen aan het idee van orgaanvlees.

Hoe maak je de burgers?

Lever heeft best een specifieke aanwezige smaak. Daarom kun je (als instapmodelletje) het beste niet meer dan 100 gram door 500 gram rundvlees mengen. Voor de hamburgers maal je eerst de kippenlevertjes fijn in een keukenmachine. Daarna kneed je deze door het rundvlees, samen met de kruiden en het zout. Dan meng je de ui, de fijngesneden appel en spekjes erdoor en vorm je er hamburgers van. Het is een beetje plakkerig. Leg ze meteen in de pan, of op een stukje bakpapier op een bord die je in de koelkast zet met wat plastic folie erover. Je kunt dit dus een paar uur van tevoren doen, maar niet veel langer want lever kun je niet lang bewaren.

Je bakt de hamburgers in een hete koekenpan met avocado-olie of kokosolie zo’n 5-8 minuten aan beiden kanten.

Als je er pompoen uit de oven bij wilt eten, kun je dit het beste van tevoren in de oven zetten, zodat deze kan garen terwijl je de hamburgers bakt. Maar de burgers passen ook prima bij een groene salade, of in kleinere balletjes als borrelhapje.

Hamburgers met kippenlever, appel en spekjes

Lever is gezond! Bang voor kippenlever? Niet nodig met dit recept met rundvlees, appel en spekjes. AIP en paleo.
Voorbereiding45 min
Totaal45 min
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, hamburger, hoofdgerecht, paleo

Ingrediënten

  • 1/2 flespompoen
  • scheut avocado-olie
  • 100 gram kippenlevertjes, schoongemaakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 100 gram spekreepjes
  • 1 kleine friszoete appel
  • 2 rode uien
  • 1 tl zout
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 tl knoflookpoeder

Bereidingswijze

Bereid de pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schil de pompoen en snijd hem door de helft. Verwijder de pitten en snijd de helft van de pompoen in dunne schijven. Bewaar de andere helft voor een ander gerecht.
  • Pel een van de rode uien en snijd in parten. Snijd het klokhuis uit een van de appels en snijd vervolgens in schijfjes.
  • Verdeel de pompoen, partjes ui en appel over de bakplaat. Schenk er wat olie over en bestrooi met zout. Zet een half uur in de oven.

Bereid de burgers

  • Verwarm een koekenpan en bak de spekjes. Bak ze gaar, maar niet helemaal knapperig.
  • Neem een mengkom en doe het rundergehakt erin.
  • Doe de kippenlevertjes in een keukenmachine, maal fijn en voeg toe aan het gehakt.
  • Pel de andere rode ui en versnipper in fijne stukjes. Doe hetzelfde met de overgebleven appel. Voeg toe aan het gehakt.
  • Voeg nu de (iets afgekoelde) spekjes ook toe. Laat de koekenpan met wat van het vet op het fornuis staan. Hier gaan we straks de burgers in bakken.
  • Voeg als laatste het zout, de oregano en het knoflookpoeder toe.
  • Meng alles goed door. Vorm 4 burgers van het mengsel. Leg ze eventueel meteen in de koekenpan waar je de spekjes in bakte. Bak de burgers ongeveer 8 minuten per kant bruin en gaar.
  • Serveer de burgers met de pompoen, rode ui en appel uit de oven.

Nou vooruit, als je écht nog niet durft…

Probeer dan eens deze kipburgers met portobello. Of maak een bottenbouillon, waar ook megaveel vitaminen en mineralen in zitten.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!