Paddenstoelen-Pastinaak Soep

Herfstige Paddenstoelen-Pastinaak Soep (AIP, paleo)

Soms, héél soms ben ik alleen thuis. Dan eten mijn vriend en de mini-kereltjes bij m’n schoonouders. Dan kook ik voor mij alleen en mag ik aaaaaalles kiezen wat ik wil. Natuurlijk houd ik het nu even AIP, maar ik hoef verder met niemand rekening te houden. En dat betekent meestal: paddenstoelen! Daarmee hoef ik bij de rest van het gezin namelijk niet aan te komen.
Omdat er nog twee verlaten pastinaken in de groentela lagen, brouwde ik deze Herfstige Paddenstoelen-Pastinaak soep met gebakken appeltjes. En dan lekker op de bank met een dekentje en een kom warme soep. Kan mij het schelen dat het nog geen herfstweer is…

Paddenstoelen; you hate ‘em or you love ‘em

Haat je paddenstoelen? Ik kan het me ergens wel voorstellen. Net als met mosselen, zeewier en zuurkool, hebben paddenstoelen een heel specifieke smaak en structuur. Maar het hangt er ook heel erg vanaf hoe je ze bereidt. Zo kun je oesterzwammen heerlijk knapperig in de oven bereiden, gebakken kastanjechampignons tot een tapenade malen met olijven en ansjovis en portobello’s grillen en als hamburgerbroodje gebruiken. Bovendien zijn paddenstoelen ontzettend goed voor je weerstand, je hart en cholesterol. Lees dit artikel maar eens van Juglen Zwaan.

Wat gaat er zoals in deze Herfstige Paddenstoelen-Pastinaak Soep?

Paddenstoelen
Ik kocht zo’n bakje gemengde paddenstoelen op de markt, omdat ik nooit kan kiezen. Maar neem vooral de paddenstoelen die je zelf lekker vindt. Het kan ook met champignons, maar dan zou ik wel voor kastanjechampignons gaan.
Houd na het bakken een paar paddenstoelen apart om de soep mee te garneren.

Ui en knoflook
Geen soep zonder uitje en knoflook. Behalve een zoete ontbijtsoep misschien.

Pastinaak
Geef deze soep een heerlijk romige en herfstige smaak. Pastinaak is een wortel die ontzettend veel vitaminen en mineralen bevat. Het heeft een vrij zoete uitgesproken smaak. Mocht je het echt echt écht niet lekker vinden, dan kun je het vervangen voor knolselderij (maar ja, ook dat heeft een uitgesproken smaak ;)) of bloemkool.

Kruiden
Tijm, rozemarijn, salie… allemaal kruiden die goed in dit gerecht passen. Maar ook selderij en peterselie kunnen prima. Als je verse kruiden gebruikt, kun je het beter niet meekoken maar later toevoegen.

Bottenbouillon
Een goede en gezonde basis voor bijna al mijn soepen. Je krijgt meteen een lekkere portie collageen binnen voor gezonde botten en gewrichten. Heb je geen bottenbouillon? Dan kun je het vervangen voor water.

Kokosmelk
Het is geen must, maar het maakt de soep nét iets romiger. Ben je geen kokos-fan, dan kun je het gerust weglaten.

Citroensap
Haalt de smaak enorm op. Je kunt dit ook vervangen voor balsamicoazijn of appelciderazijn.

Appel
Combineert fantastisch met paddenstoelen. Samen met de citroen is het een goede zoetzure tegenhanger voor het aardse van de paddenstoelen en pastinaak.

Heb je nog soep over?

Deze soep doet het ook heel erg goed als pastasaus! Kook wat zoeteaardappelnoedels (Aziatische supermarkt) en serveer deze met courgette/spinazie/broccoli en Paddenstoelen-Pastinaak Saus.

Herfstige Paddenstoelen-Pastinaak Soep

Dekentje op de bank, regen en wind buiten en een kom Paddenstoelen-Pastinaak Soep. Heerlijk romig en toch zuivelvrij, AIP en paleo.
Bereiding30 min
Totaal30 min
Gerecht: Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Tag: AIP, hoofdgerecht, lunch, makkelijk, paleo, snel, soep
Personen: 2 Personen

Ingrediënten

  • 300 g gemengde paddenstoelen of kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g pastinaak
  • 1 tl gedroogde selderij, tijm of rozemarijn
  • 250 ml bottenbouillon
  • 150 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • 3 el citroensap
  • zout naar smaak
  • 1/2 appel

Bereidingswijze

  • Snijd de paddenstoelen of kastanjechampignons in reepjes. Verwarm een hapjes- of koekenpan. Doe er geen olie in. Bak de paddenstoelen tot ze gaar zijn. Zet even apart.
  • Versnipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm wat olie in dezelfde koekenpan en bak de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook en 3/4 van de paddenstoelen toe. Houd dus nog wat paddenstoelen apart om de soep mee te garneren.
  • Verwarm ondertussen de bouillon in een kookpan.
  • Schil en snijd de pastinaken in stukjes. Voeg ze samen met de gedroogde kruiden toe aan het paddenstoelen-mengsel en roer even door.
  • Voeg dan het mengsel toe aan de bouillon. Breng aan de kook en laat koken tot de pastinaak gaar is.
  • Snijd de appel in kleine blokjes en bak in de koekenpan tot ze goudbruin zijn. Voeg de apart gehouden paddenstoelen toe, roer en warm door, en zet apart.
  • Voeg nu de kokosmelk en het water aan de soep toe. Warm door.
  • Zet de staafmixer in de soep en maal tot het een egale massa is. Mocht je de soep wat dunner willen, voeg dan wat meer water toe. Breng op smaak met het citroensap en zout.
  • Schep de soep in twee kommen en garneer met het appel-paddenstoelen mengsel.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating