Knolselderijsteak met Gerookte Makreel, Appel en Chimichurri

door mrt 10, 2022

Dit is zo’n recept waarmee je eindeloos kunt variëren. Eerder maakte ik al Gegrilde Knolselderij met pastinaakcrème, ansjovis en paddenstoelen. Nu trakteer ik je op Knolselderijsteak met Gerookte Makreel, Appel en Chimichurri.

Mijn inspiratie werd gewekt tijdens een van de eerste lesdagen van mijn Oersterk Coach Opleiding, waar ik leer om als vitaliteitscoach mensen naar een gezonder leven te begeleiden. Samen met mijn andere 75 studiegenoten lieten we ons inspireren door Richard de Leth in Château Marquette, een prachtige locatie in Heemskerk.

Het was lunchtijd. Er was één lunchtafel gereserveerd voor de mensen met speciale wensen: de vegetariërs, glutenvrije, zuivelvrije én AIP mensen. En die laatste was ik. Als enige. Zelfs onder mijn studiegenoten, die toch al heel veel kennis hebben van gezonde voeding, was AIP niet heel bekend. Snap ik. Is ook niet iets wat je alleen maar voor je lol gaat doen 😏

De lunch was divers aan onze tafel, waar ik een heerlijke kipfilet kreeg voorgeschoteld, kreeg mijn vegetarische buurvrouw een knolselderijsteak. Maar dát zag er goed uit zeg! Ik realiseerde me ineens dat knolselderij ook nog op mijn ‘LekkerHeel.nl’ verlanglijstje stond, maar dan met makreel. Dus hier is ‘ie dan: Knolselderijsteak met gerookte makreel, frisse appel en chimichurri.

Chimichurri…wa’s da?

Oh jongens, als je chimichurri nog niet kent, heb je wat in te halen. Het is een saus van verse kruiden, olie en véél knoflook en wordt in Argentinië gegeten bij steak. Er wordt vaak chilipeper en soms mosterdpoeder aan toegevoegd. Maar dat laat je voor AIP even achterwege, want mosterd komt van mosterdzaad (zaden vermijden we) en chilipeper is van de nachtschadefamilie.

Bij ons thuis staat chimichurri wekelijks op het menu. Over vlees, kip, vis, bij wraps, in de soep, over salade… Het geeft alles een heerlijke kick.

Veel verse kruiden

Eigenlijk maakt het niet uit welke kruiden je erin doet. Ik doe meestal een mengsel van koriander, oregano, bieslook en peterselie. Maar ik heb het ook wel eens van veel te veel salie met een beetje basilicum gemaakt. Het is maar net wat op dat moment floreert in m’n moestuintje of wat in m’n winkelmandje belandt. Een paar blaadjes munt geeft het een frisse noot, maar let op: munt kan snel overheersen. De olie is ook van belang. Gebruik avocado-olie of een milde olijfolie. Ik heb het wel eens gemaakt met extra vergine olijfolie, maar dan krijg je een heel bittere chimichurri. De milde olijfolie van het huismerk van Ekoplaza is wat mij betreft perfect.

Verder voeg je wat citroensap en zout toe. Optioneel een ansjovisje. En vergeet vooral de knoflook niet!

Knolselderijsteak

Knolselderij is een vezelrijk knolgewas met veel vitamine C en kalium. De meeste mensen kennen het als ingrediënt in de erwtensoep, maar knolselderij kan aardappel vervangen in een stamppot, als gebakken blokjes door een salade, in plakken op de barbecue of dus als knolselderijsteak uit de oven. Technisch gezien kun je het ook in een grillpan bereiden. Maar gewoon in de oven schuiven is toch wel het makkelijkst.

Makreel

Makreel is een vette vis met mega-gezonde vetten. Omega-gezond kun je wel zeggen. Makreel bevat namelijk volop Omega-3 EPA en DHA vetten. Deze zijn essentieel voor ontzettend veel processen in je lichaam, van regulatie van je immuunsysteem tot het oplossen van ontstekingen, tot stressbestendigheid, tot een goede darmwerking.
Toegegeven, je wilt niet te vaak gerookte vis eten, maar het maakt de vis wel lekker zoutig en perfect om te combineren met frisse appel en kruidige knolselderij.

Knolselderijsteak met gerookte makreel, appel en chimichurri

Met knolselderij kun je alle kanten op. Maak vandaag eens een knolselderijsteak met gerookte makreel, besprenkeld met chimichurri. Thank me later 😉
Bereiding40 min
Totaal40 min
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, knolselderij, makreel, paleo, vis
Personen: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 knolselderij van ong. 1 kg
  • 2 el avocado-olie
  • 1 hele gerookte makreel van ong. 300 g
  • 1 appel
  • 1 el citroensap
  • zout en peper

Chimichurri

  • 1 plantje koriander
  • 1 plantje basilicum
  • 4 blaadjes munt
  • 2 tenen knoflook
  • 125 ml milde olijfolie of avocado-olie
  • 2 el citroensap
  • snuf zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220°C
  • Was de knolselderij (laat de schil eraan) en snijd 4 à 6 plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Leg de plakken op een bakplaat met bakpapier. Druppel op iedere plak wat avocado-olie en wrijf de plakken met een kwastje of je vinger ermee in. Bestrooi met zout en evt peper (tenzij AIP) en doe hetzelfde voor de andere kant van de plakken.
  • Schuif de bakplaat in de oven en rooster de knolselderij voor ongeveer 30 minuten. Draai ze na 20 minuten om.
  • Knip alle takjes van de koriander en de basilicum en doe ze inclusief steeltjes in een keukenmachine. Houd eventueel wat blaadjes over voor de garnering.
  • Voeg nu de gepelde teentjes knoflook, citroensap, olijfolie, bosui in grove stukken en een goede snuf zout toe.
  • Maal fijn tot een groene saus ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat olie, citroensap of zout toe. Je kunt er optioneel ook een ansjovisje door malen voor extra smaak. Doe de chimichurri in een bakje en zet aan de kant.
  • Haal nu het vel van de makreel en haal voorzichtig het vlees van de graten. Let goed op dat er geen graatjes blijven zitten. Doe de vis in een kom en kneed het met je vingers tot het wat fijner is.
  • Snijd de appel in kleine blokjes en meng deze met wat citroensap en wat zout door de makreel tot een soort salade ontstaat.

Serveren maar

  • Neem twee borden en leg op elk bord 2 à 3 plakken knolselderij op elkaar.
  • Leg nu een grote lepel makreel-appelsalade op de knolselderij, besprenkel met de chimichurri en wat achtergehouden verse kruiden.
  • Serveer de resterende chimichurri er in het schaaltje bij.

Extra tips

Chimichurri die overblijft is heerlijk over een salade, in de soep of om groenten in te dippen.

Andere ideetjes met knolselderij…

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!