Kokos, ik zou niet weten wat ik zónder zou moeten. Kokosolie, kokosmelk, kokosrasp, kokos aminos… sinds ik ‘AIP eet’ is het niet aan te slepen bij ons thuis. Gelukkig reageert mijn lichaam er goed op. Er zijn er namelijk ook die er eczeem van krijgen of ander leed. Ik ben in mijn gedachten bij jullie 😉 Voor de kokos-lovers is deze kokosgranola een perfect en snel AIP en paleo ontbijt.
AIP en paleo ontbijt, weinig ingrediënten en supersnel
Dit receptje ontstond toen ik onze vakantie aan het voorbereiden was. Het werd een bootvakantie. Hoewel er een keuken aan boord was met álles wat je maar kunt bedenken (een oven, gasfornuis en zelfs een magnetron, wat een luxe!), een AIP dieet vergt toch wat voorbereiding. Vooral het ontbijt vond ik een uitdaging.
Deze kokosgranola is daar perfect voor! Alles wat je nodig hebt:
- Kokosvlokken – niet de rasp, maar van die grote snippers, let op dat ze ongezoet zijn
- Kokosolie – liefst biologisch en niet ontgeurd
- Kaneel – als je het hebt, gebruik dan Ceylon kaneel. Dat is de meest gezonde variant.
- Honing – Manuka, lokaal of in elk geval zonder toegevoegde suikers
- Rozijnen – aan de meeste rozijnen is zonnebloemolie toegevoegd. Het merk Sundrop (o.a. Kruidvat) is AIP-proof
- Zout – zeezout natuurlijk 😉
Je kunt de granola natuurlijk uitbreiden met meer lekkers, mits voor handen. Denk aan gedroogde abrikoosjes, stukjes dadel, gedroogde moerbeien, carobepoeder, maak er een feestje van.

En natuurlijk een fornuis om de boel op te bakken. Maar dit ontbijtje zou je zelfs op een camping-gasstelletje kunnen bereiden. Of dus aan boord. Ik ben fan.
Kokosgranola (AIP, Paleo)
Benodigdheden
- Koekenpan of hapjespan
Ingrediënten
- 1/2 el kokosolie of avocado-olie
- 70 g kokosvlokken van die grote
- 1 tl kaneel
- 1 tl honing
- snufje zeezout
- snufje gemberpoeder optioneel
Bereidingswijze
- Doe de kokosolie in een koekenpan of hapjespan en smelt het op middelhoog vuur.
- Voeg de kokosvlokken toe en verdeel over de pan.
- Roer of schud de kokosvlokken zodat ze gelijkmatig bruin worden. Blijf erbij, want ze bakken snel aan.
- Voeg na ongeveer 2 minuten de kaneel (en eventueel het gemberpoeder) en de rozijnen toe en roer goed door. Breng op smaak met een snufje zout.
- Laat het nog even zachtjes doorwarmen en zet dan het vuur uit.
- Terwijl het mengsel nog in de pan ligt, verdeel je de honing er in een sliertje over. Roer nog even door en laat goed afkoelen op een bord.
- Doe in een pot of meteen op je smoothiebowl, yoghurt of fruit.
Extra tips
Toch iets anders voor het ontbijt? Bekijk hier andere ontbijtjes.