Deze bloemkool falafel balletjes zijn niet goedgekeurd door mijn kinderen. Maar dat kon ook niet anders: het lijkt op het oog een soort ‘kaasballetje-meets-bitterbal‘. Tja, als je dat verwacht, kom je bedrogen uit, haha.
‘Maar Chantal, zo verkoop je je recept toch niet?!’
Nee is zo, maar ik zal je vertellen waarom ík ze absoluut goed heb gekeurd.
- Met stip op 1: dit balletje is super borrel-waardig. Vooral in combinatie met de avocado-koriander dip heb je een warme snack waarmee je binnen de AIP– en paleoperken blijft en tóch mee kunt snacken.
- De buitenkant is knapperig, de binnenkant smeuïg. Need I say more?
- Bereid ze van tevoren vast voor en bak ze in 10 minuten (airfryer) of 25 minuten (oven) af.
Wat gaat er zoal in die Bloemkool Falafel Balletjes?
Bloemkool
Een origineel falafelballetje heeft natuurlijk kikkererwten als basis. Maar omdat we kikkererwten vermijden bij AIP en paleo, neemt bloemkool de taak even over.
Ik had nooit gedacht dat ik zo veel met bloemkool zou maken. Je kunt er alle kanten mee op: zoet, hartig, als rijstalternatief, stamppot, in een smoothie of zelfs dus als falafel balletje.
Je kunt de bloemkool het beste stomen. Vul daarvoor een steelpan met zo’n 4 cm water en breng het aan de kook. Doe de bloemkoolrijst in een metalen zeefje en hang het boven het kokende water. Dek af met een deksel en laat het voor zo’n 8-10 minuten stomen.
Alternatief kun je de rijst ook 10-15 minuten op middelhoog vuur bakken. Zorg dan alleen dat het niet te hard gaat, waardoor de bloemkool bruin wordt. Je kunt een scheutje water toevoegen.
Tapiocameel
Tapiocameel is het zetmeel van de cassavewortel. Het is een soort maïzena: het bindt als een malle en zorgt dus dat je balletjes kunt maken van het mengsel.
Je kunt het vervangen voor arrowroot. Zowel tapioca als arrowroot zijn toegestaan binnen het AIP dieet.
Kokosmeel
Om de balletjes wat meer stevigheid te geven, voegde ik kokosmeel toe. Dit meel absorbeert wel veel vocht, dus voeg er niet te veel van toe. Alternatief kun je amandelmeel gebruiken, als je noten verdraagt.
Spinazie
Leuk voor de kleur, maar je proeft er niet bijster veel van. Je kunt het ook vervangen voor verse kruiden zoals koriander, peterselie of basilicum.
Kruiden
Ik koos voor kurkuma (vandaar het geinige kleurtje), knoflookpoeder en gemberpoeder. Maar bloemkool is vrij neutraal en daarom met veel soorten kruiden te combineren. Experimenteer gerust met komijn en gerookte paprikapoeder (niet AIP) of Italiaanse kruiden.
Avocado-koriander dipsaus
Bitterbal of niet, er moet wel gedipt worden natuurlijk. Het avocado-koriander dipsausje draai je (letterlijk) in elkaar terwijl de balletjes goudbruin bakken. Kwestie van alle ingrediënten in een keukenmachine gooien en tot een sausje malen. Zo gepiept.

Oven of Airfryer?
Beide opties zijn prima mogelijk. De Airfryer is wat sneller, want daarin hoeven de balletjes bij mij maar 10 minuten op 200 graden.
Maar ik heb tegelijkertijd 5 balletjes in de oven gebakken op 200 graden en -hoewel iets langer nodig was, zo’n 25 minuten- waren ook die goed gelukt. Iets minder knapperig en bruin misschien.
Op de bovenstaande foto zie je het: de donkerbruine bloemkool falafel balletjes kwamen uit de Airfryer. Wij hebben overigens deze Airfryer van Montana en zijn er mega tevreden mee!
En dan de laatste tip
Deze balletjes zijn ook lekker om de volgende dag (afgekoeld) te serveren bij je lunchsalade.
Kruidige Bloemkool Falafel Balletjes met Avocadodip
Benodigdheden
- Aifryer of oven
Ingrediënten
- 190 g bloemkoolrijst
- 1 hand verse spinazie
- 3 el tapiocameel
- 2 el kokosmeel
- 1 tl zout
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 2 el avocado-olie of milde olijfolie
Voor de dipsaus
- 1 kleine rijpe avocado
- 1 klein teentje knoflook
- 2 el verse koriander
- 1/2 limoen (sap)
- snuf zout
Bereidingswijze
- Stoom de bloemkoolrijst in ongeveer 10 minuten gaar.
- Meng -terwijl de bloemkool gaar stoomt- in een middelgrote mengkom het tapiocameel, kokosmeel, zout en kruiden.
- Snijd de verse spinazie fijn en meng dit er ook door.
- Voeg de bloemkool en de olie aan het mengsel toe. Roer het eerst goed door met een lepel. Het lijkt alsof het misgaat (heel kruimelig), maar het komt goed.
- Begin nu met kneden, tot het mengsel smeuïg wordt. Als het te droog is, kun je nog wat olie toevoegen. Als het te nat is, kun je wat kokosmeel toevoegen. Maar let op: dat neemt veel vocht op, dus doseer met kleine beetjes. Als de balletjes niet blijven kleven (ze vallen uit elkaar), dan kun je wat tapiocameel toevoegen.
- Vorm 10 tot 12 balletjes van het mengsel.
Bakken in de airfryer
- Leg de balletjes in het mandje van de airfryer. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen.
- Bak de balletjes in 10-12 minuten op 200°C goudbruin. Check halverwege of ze niet te hard gaan en rol ze even om.
Bakken in de oven
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20-25 min goudbruin. Check halverwege of ze niet te hard gaan en rol ze even om.
Voor de dipsaus
- Voeg (terwijl de balletjes in de oven of aifryer liggen) alle ingrediënten voor de dipsaus toe aan een keukenmachine en maal het tot een dipsaus.
Extra tips
- Italiaans: oregano, verse basilicum, knoflookpoeder
- Mexicaans: gerookte paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder (niet AIP)
- Zoet: kaneel, kruidnagel en gemberpoeder
- Wees creatief!
Probeer dit ook eens…
- Geen borrelhapje, maar wel rond ;): wat dacht je van deze Gebakken Spruitjes met Rode Ui?
- In een bui om te experimenteren? Lees dan hier over het fermenteren van groenten.