Leverpaté met Basilicum en Mandarijn

door mrt 27, 2023

Op zoek naar een lekker recept met lever dat AIP of paleo proof is? Lever past perfect in een AIP of paleo dieet en is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten.

Lever zit vol met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B12, foliumzuur, ijzer en koper, die allemaal belangrijk zijn voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Leverpaté is een geweldige manier om deze voedingsstoffen in je dieet op te nemen, en deze versie met basilicum en mandarijn voegt nog wat extra smaak toe.

Paleo lever recept: Leverpaté met basilicum en mandarijn
Paleo lever recept: Leverpaté met basilicum en mandarijn

Een paar gezondheidsvoordelen van lever

  • Voedingsdichtheid: Eén van de grootste voordelen van lever is de enorme hoeveelheid voedingsstoffen die het bevat. Lever zit vol met vitamines, mineralen en aminozuren. Zo bevat het veel vitamine A, vitamine B12, ijzer, zink en foliumzuur.
  • Hoog eiwitgehalte: eiwitten zijn cruciaal voor groei en herstel van het lichaam en helpen bij het behoud van spiermassa. Dus, voor alle sporters onder ons, lever is zeker een geweldig ingrediënt om te proberen.
  • IJzer: lever bevat veel ijzer, dat essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen en voor het transport van zuurstof in het lichaam. Dus, als je last hebt van bloedarmoede, kan het eten van lever hierbij helpen.

Nog wat meer overtuiging nodig waarom je meteen lever moet scoren? Snap ik 😉 Lees dan nog even dit artikel over de gezondheidsvoordelen van lever.

Hoe maak je een lever recept paleo of AIP?

Traditioneel wordt paté gemaakt van lever, vaak varkensvlees, varkenshuid (zwoerd), veel kruiden en soms een krokant laagje deeg.

Als je paté in de supermarkt koopt, zie je dat het een scala aan conserveermiddelen (hmm, lekker! natriumnitriet en kaliumacetaat…) en andere dubieuze toevoegingen bevat. No thanks.

In dit paté recept gaan natuurlijk alleen AIP en paleo proof ingrediënten. Komt ‘ie.

Lever

Dit kan runderlever zijn, maar ook varkenslever of kippenlevertjes. Ga liefst voor de biologische variant en zo vers mogelijk. Tip: ga naar je lokale slager of vraag ernaar op de markt. Bewaar het niet te lang, want lever bederft snel.

Speklapje

Dit is optioneel, maar het voegt écht veel smaak toe. Ik bakte zelfs twee speklapjes, om vervolgens de lever met ui en knoflook in het spekvet te bakken. Na het uitbakken hakte ik beide speklapjes in kleine stukjes. De helft verwerkte ik in de paté, de andere helft gebruikte ik voor iets anders.

Ga ook hier liefst voor een biologisch speklapje.

Ui en knoflook

Onmisbaar als je het mij vraagt. Je kunt de ui vervangen voor ringetjes bosui en de knoflook weglaten. It’s up to you natuurlijk.

Basilicum en mandarijn

Zomaar iets wat ik toevallig in de keuken had. Omdat je de schil van de mandarijn raspt, is biologisch de beste keuze. Mandarijntjes worden trouwens ook stevig bespoten, wist je dat? Ze staan in de ‘dirty dozen’: de 12 meest bespoten gewassen. Je kunt de mandarijn vervangen voor sinaasappel of helemaal weglaten.

Basilicum is een heerlijke combi met mandarijn. Maar je kunt het ook prima vervangen voor andere kruiden, zoals rozemarijn, tijm, oregano of peterselie.

Waar eet je de leverpaté bij?

Als je geen brood eet, vraag je je misschien af waar je deze paté op kunt smeren. Wat dacht je van schijfjes komkommer, op een stengel bleekselderij of op schijfjes appel? Of serveer het in een klein bakje bij een rauwkostsalade van geraspte wortel, appel, een beetje appelazijn, olie en zout en (voor niet-AIP’ers) walnoten. Nom nom nom!

Vind je lever eten spannend?

Snap ik, veel mensen zijn het niet gewend. Hier wat tips:

  • Meng een geraspte appel door de paté. Het geeft een friszoete smaak en verdoezelt de leversmaak een beetje.
  • Meng een scheut kokosmelk door de paté. Het maakt het iets milder en romiger.
  • Ik heb een artikel geschreven over de voordelen van lever. Daarin lees je meer tips over het wennen aan lever.

Leverpaté met Basilicum en Mandarijn

Leverpaté met basilicum en mandarijn. Boost je gezondheid en probeer dit heerlijke AIP en paleo recept vandaag nog!
Bereiding30 minuten
Totaal30 minuten
Gerecht: Bijgerecht, Borrelhapje, Lunch
Tag: AIP, lever, orgaanvlees, paleo, pate, smeersel
Personen: 1 potje

Benodigdheden

  • 1 koekenpan
  • 1 bord
  • keukenpapier
  • 1 snijplank
  • 1 keukenmes
  • 1 fijne rasp
  • 1 glazen potje van ong. 250 ml

Ingrediënten

  • 1 speklapje
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram runder- of kippenlever, schoon
  • 1 biologische mandarijn
  • 1 handje basilicumblaadjes of andere kruiden
  • 1 scheutje kokosmelk optioneel
  • zout

Bereidingswijze

  • verwarm de koekenpan en leg het speklapje erin. Bestrooi royaal met zout. Bak het speklapje op middelhoog vuur bruin en knapperig.
  • Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn op de snijplank.
    Snijd ook de basilicum vast in dunne reepjes.
  • Haal de lever uit de koelkast en leg het op een bord. Dep de lever droog met keukenpapier. Snijd de lever op het bord in kleine stukken.
  • Haal het speklapje uit de pan en leg het op de snijplank. Snijd hem in fijne stukjes.
  • Schuif de ui in de koekenpan en bak het in het vet van het speklapje tot het glazig is. Voeg nu de lever en de knoflook eraan toe. Bak en roer tot de lever nét niet meer roze is van binnen. Zet het vuur uit.
  • Was de mandarijn en rasp het oranje deel van de schil boven de koekenpan. Snijd de mandarijn doormidden en knijp een deel van het sap erbij. Niet teveel, je kunt later altijd nog wat toevoegen.
  • Schep het levermengsel in het hakmolentje of keukenmachine en maal tot een fijne massa. Roer met een lepel de stukjes speklap en basilicumreepjes erdoor. Breng eventueel op smaak met zout en mandarijnsap.

Is lever nog een brug te ver? Probeer dan eens…

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!