Waterkefir, ook wel bekend als tibicos, is een gefermenteerde drank die steeds populairder wordt vanwege de gezondheidsvoordelen. In dit artikel leer je meer over waterkefir, de voordelen voor de gezondheid en hoe je het zelf thuis kunt maken.
Waterkefirkorrels zijn kleine, gelatineachtige klompjes bacteriën en gist die van nature voorkomen in verschillende delen van de wereld. Ze worden soms verward met melkkefirkorrels, die er vergelijkbaar uit zien, maar die worden gebruikt om melk te fermenteren.
De kleine waterkefirkorrels bevatten een breed scala aan bacteriën en gisten, waaronder Lactobacillus, Streptococcus, Leuconostoc, Acetobacter en Saccharomyces. Wanneer de waterkefirkorrels worden gefermenteerd in suikerwater, consumeren ze de suiker en produceren ze een reeks metabolieten, waaronder melkzuur, ethanol en koolstofdioxide. Dit proces geeft de drank een karakteristieke bruisende textuur en lichtzure smaak. Een soort frisdrank dus!
Maak je spijsvertering blij!
Waterkefir is niet alleen heerlijk, maar ook gezond! Het is een probiotische drank met goede bacteriën die je darmgezondheid kunnen bevorderen en je spijsvertering kunnen verbeteren. Hallo, gezonde buik!
Daarnaast zit waterkefir ook nog eens boordevol vitaminen B en K en aminozuren. En het beste van alles? Het is laag in calorieën en een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdranken en sappen.

Wil je zelf waterkefir maken?
Je kunt binnen een mum van tijd je eigen bruisende, gezonde drankje maken.
Waterkefir maken is eenvoudig en je hebt slechts een paar ingrediënten en spullen nodig. Om te beginnen heb je waterkefirkorrels nodig, die je online kunt kopen. Of vraag even rond, misschien maakt iemand in je omgeving ook kefir en mag je wat korrels overnemen.
Je hebt ook suiker, water en wat gedroogd fruit nodig voor de smaak. Daarnaast heb je een glazen pot, een plastic zeef en een plastic trechter nodig.
Om waterkefir te maken, meng je suiker en water in een glazen pot en voeg je de waterkefirkorrels toe. Voeg ook een halve biologische citroen en een dadel toe. Bedek de pot met een stuk ademend materiaal, zoals kaasdoek of een losse deksel, en laat het op kamertemperatuur fermenteren gedurende 24-48 uur. Vervolgens schep je de citroen en dadel eruit. Giet de waterkefir door een zeef in een fles, waarbij je de korrels opvangt. Voeg eventueel wat (gedroogd) fruit, citroengras of gember toe om een extra smaakje aan de waterkefir te geven.
Laat de drank dan nog eens 24-48 uur fermenteren in de fles (let op, de druk loopt op dus af en toe even laten ‘ontluchten’ is verstandig om ontploffing te voorkomen!).
En tadaa, je waterkefir is klaar! Zet de fles in de koelkast en gebruik de waterkefirkorrels voor een nieuwe ronde in de glazen pot.
Je zult zien dat er elke ronde meer korrels zijn, omdat ze groeien. Je hebt dan ook een steeds grotere opbrengst waterkefir. Wordt het te veel? Dan kun je wat korrels weggeven aan een vriend of vriendin. Met een linkje naar dit blog misschien 😉
Welke spullen heb je nodig?
Hier is een lijstje van de spullen die ik gebruik:
- Glazen pot van ongeveer 1 liter (ik gebruik deze, maar gebruik gerust een weckpot of iets anders)
- Een stukje kaasdoek, of oude (schone) panty, zolang het maar kan ademen
- Waterkefirkorrels
- Plastic trechter met zeefje (Ik heb deze. Echt een aanrader! Scheelt een hoop geklieder)
- Siliconen of houten pollepel
- Lege petfles van 1,5 liter, bijvoorbeeld van mineraalwater
- Biologische kristalsuiker of rietsuiker
- Biologische citroenen
- Biologische gedroogde medjooldadels
- En verder gooi ik er bij de laatste fermentatiefase vaak nog iets bij, zoals biologische gember, een stengel citroengras of wat wilde bosbessen of frambozen.
Oké, je leest dit en denkt vast “wat een gedoe…”, maar hand op mijn hart: waterkefir maken is echt heel eenvoudig! Je moet even je draai vinden en de juiste materialen en dan wordt het vanzelf routine.
Waar je even op moet letten…
Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je waterkefir haalt, zijn er een paar belangrijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen.
- Ten eerste is het essentieel om al je materialen goed schoon te maken om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.
- Het is ook belangrijk om tijdens de fermentatieperiode de drank op een stabiele temperatuur te houden om de groei van de goede bacteriën te stimuleren.
- Tijdens het fermenteren kan de druk oplopen in de fles of pot, zorg daarom dat het kan ‘ademen’. Of -als je juist graag wilt dat de waterkefir bruisend wordt- houd de fles of pot wel afgesloten, maar let op dat de druk niet te hoog wordt. Je zal niet de eerste zijn waar een fontein ontstaat bij het openen van de fles. Of erger nog: een ontploffing..!
- Experimenteer met verschillende smaken. Je kunt gedroogd fruit, verse kruiden of specerijen toevoegen om de smaak van je waterkefir te veranderen.
- Als je merkt dat je waterkefir te zoet of te zuur smaakt, kun je de hoeveelheid suiker die je gebruikt aanpassen of de fermentatietijd verkorten of verlengen.
- Als je merkt dat de waterkefirkorrels niet meer goed fermenteren, kun je ze laten rusten in een mengsel van suikerwater zonder gedroogd fruit voor ongeveer 24 uur om ze weer een beetje op te starten.
- Tot slot wordt vaak geadviseerd om geen metalen spullen te gebruiken omdat dit de bacteriën kan doden.
Ga je op vakantie of ben je gewoon even klaar met waterkefir?
Geen probleem. Als je de pot in de koelkast zet, vertraagt het fermentatieproces aanzienlijk. Je kunt het zo prima een paar weekjes laten staan (zonder fruit). Gooi er af en toe een schepje suiker bij.
’t Is eigenlijk net een huisdiertje 😀
Wel kan het zijn dat, zodra je weer een nieuwe ‘batch’ maakt, de waterkefirkorrels wat trager opstarten. Dan mislukt mogelijk de eerste ronde of het proces duurt wat langer.
De smaak van het fermenteren te pakken? Probeer dan ook eens zelfgemaakte zuurkool.
Waterkefir maken: stap-voor-stap instructies
Benodigdheden
- 1 glazen pot van 1 liter zie notities voor een tip
- stukje kaasdoek of ander ademend materiaal. Of een losse potdeksel.
- Houten, plastic of siliconen spatel of pollepel
- Keukenweegschaal
- Plastic trechter met zeefje zie notities voor een tip
- Plastic 1,5 L petfles van bijv. mineraalwater
Ingrediënten
- 30 gram waterkefirkorrels voor ongeveer 300 ml waterkefir, zie tips voor toelichting over de verhoudingen
- 15 gram biologische rietsuiker of kristalsuiker
- 300 ml water
- 1 biologische dadel
- 1/2 biologische citroen verwijder de pitjes
Bereidingswijze
Stap 1: suikerwater maken
- De eerste stap in het maken van waterkefir is het maken vanhet suikerwater. Meng de suiker met het water in de glazen pot en roer het goeddoor totdat de suiker is opgelost.
- Voeg de waterkefirkorrels toe aan het suikerwater. Ze zakken naar de bodem. Roeren is niet nodig. Voeg nu ook de dadel en de halve citroen (verwijder eventuele pitjes) toe.
- Bedek de pot met een stuk ademend materiaal, zoals kaasdoek. Doe er een elastiekje om, zodat het kaasdoek op zijn plek blijft. Heb je geen kaasdoek? Je kunt er ook een deksel schuin op leggen, zolang er maar zuurstof bij kan. Dit zorgt ervoor dat de waterkefir kan fermenteren, terwijl het nog steeds ademt.Let op: het kan fruitvliegjes aantrekken. In dat geval is het beter om toch een stukje stof te zoeken. Een schone panty werkt ook!
Stap 2: fermentatie
- Laat de waterkefir nu op kamertemperatuur fermenteren gedurende 24-48 uur. De fermentatietijd kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid waterkefirkorrels die je gebruikt. Tijdens deze tijd voeden de waterkefirkorrels zich met de suiker en produceren koolstofdioxide. Deze ontsnapt nu nog doordat de pot kan ademen. Maar dat komt goed in de volgende fase.
Stap 3: tweede fermentatie
- Na de fermentatietijd kun je de waterkefir zeven. Slimmigheidje: weeg even je trechter. Die van mij is 65 gram. Schrijf het even op, dit komt straks van pas.
- Giet nu de waterkefir door de plastic trechter met zeefje in de petfles. Je hebt nu alle korrels in de trechter. Weeg deze op de keukenweegschaal. Trek er 65 gram (of het gewicht van jouw zeefje en trechter) vanaf en je weet hoeveel de kefirkorrels nu wegen. Dit is handig om te weten voor de verhoudingen suiker/water/korrels voor de nieuwe batch.
- Draai de dop op de petfles en laat deze nog 24-48 uur op kamertemperatuur door fermenteren, waardoor het licht bruisend wordt. Als je de smaak van je waterkefir wilt verbeteren, kun je eerst nog (gedroogd) fruit toevoegen aan de gezeefde drank. Bewaar het vervolgens in de koelkast.
Stap 4: een nieuwe batch maken
- De korrels kunnen opnieuw worden gebruikt om meer waterkefir te maken. Begin daarvoor weer bij stap 1. Het kan zijn dat je nu meer korrels hebt, daarom is het verstandig om ze te wegen zodat je de verhoudingen weet van korrels/suiker/water.
Extra tips
- In principe gebruik je 1 deel korrels met 10 delen water en 1/2 deel suiker. Bijvoorbeeld: 50 gram waterkefirkorrels met 500 ml water en 25 gram suiker. Maar je kunt hiermee spelen om het naar je eigen smaak te maken.
- Zorg voor schone materialen om groei van de verkeerde bacteriën tegen te gaan.
- Zet de glazen pot op kamertemperatuur ergens neer, bijvoorbeeld op het aanrecht of op een keukenkastje of -plankje
- Houd bij de 2e fermentatie de fles goed in de gaten, de druk kan namelijk oplopen. Af en toe even ontluchten is verstandig.
- Je kunt verschillende soorten specerijen en fruit toevoegen bij de 2e fermentatie, experimenteer erop los!
- Gebruik geen metalen spullen, dit kan de kwaliteit van je kefirkorrels verslechteren.
Ander drankje?
- Probeer deze pittige Gembershot met Mandarijn & Kurkuma