Mango-avocadosalade met pompoenpitten

door jun 20, 2022

“Bittergarnituurtje doen?”

“Welja” zei ik, terwijl ik mijn favo bowlingbal pakte. Vrijdagmiddag op de bowlingbaan. Je moet het niet te vaak doen, maar af en toe is het best lollig. Vooral het observeren van de kids terwijl ze hun bowlingbal zigzaggend tussen de bumpers over de baan laten rollen. Genieten!

Wat niet zo genieten was, was mijn opgeblazen samenkrampende buik. Ik verdenk dat bittergarnituurtje. Die had ik dus beter kunnen laten staan. Morgen doen we weer normaal.

Vet slecht?

Over vet is al lang en veel discussie. Maar je kunt niet alle vetten over één kam scheren. Inderdaad: frituurvet staat bol van de transvetten. Het is plantaardige olie dat industrieel gehard is om het makkelijker te vervoeren en verkopen. Dit gehard vet zit trouwens ook in veel bewerkte producten, zoals fabriekskoekjes, gebak, margarine en sausjes uit een pakje.

Maar dan heb je nog de verzadigde vetten. Deze zijn juist heel goed voor ons. Sterker nog, moedermelk is heel rijk aan verzadigd vet. Verzadigde vetten zoals roomboter, ghee, cacaoboter en kokosolie zijn perfect om mee te bakken.

Onverzadigde vetten zijn omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. Deze vetten vind je in noten, zaden, avocado’s, olijven, zeegroenten en wild vlees. Vooral de omega-3 vetzuren die je in vis, schaal- en schelpdieren vindt zijn fantastisch voor onze gezondheid.

AIP ontbijt met avocado: vet goed!

Avocado is ontzettend veelzijdig. Fabriceer er een dip van, maak er een smeuïge kipsalade van, verwerk het in een salade of lepel hem zo uit de schil met wat zout en peper. Zalig.

Maar ook in een fruitsalade doet avocado het top. Dit AIP ontbijt met avocado en mango bevat weinig koolhydraten (lees: geen insulinepiek) en verzadigt prima door de gezonde vetten. De pompoenpitten geven het een lekker ‘knispertje’. Een beetje frisse limoen en munt erdoor en klaar is je zomerontbijt. Nu alleen nog een stoeltje en een heel klein straaltje zon.

Mango-avocadosalade met munt, kokosyoghurt en pompoenpitten

Een heerlijk fris AIP ontbijt met avocado, zoete mango en knapperige pompoenpitten. Laat de zomer maar komen!
Bereiding15 minuten
Totaal15 minuten
Gerecht: Ontbijt
Tag: AIP, avocado, fruit, kokos, paleo
Personen: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 mango
  • paar blaadjes verse munt
  • 0,5 limoen
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 4 eetlepels kokosyoghurt

Bereidingswijze

  • Snijd de mango en de avocado in blokjes en schep ze voorzichtig door elkaar in een kom.
  • Snijd of knip de muntblaadjes in dunne reepjes en voeg toe aan de kom. Pers de limoen uit boven de kom en schep alles weer even door elkaar.
  • Rooster de pompoenpitten in een verwarmde koekenpan tot ze beginnen te 'knapperen' of lichtbruin zijn.
  • Schep de mango-avocadosalade in twee kommen of glazen. Doe op beide een dot kokosyoghurt en bestrooi met de pompoenpitten.

Andere ontbijtjes om van te smullen

Ga eens voor een Piña ‘Koolada’ Smoothiebowl (klinkt ingewikkelder dan het is hoor ;)) of een felgekleurde Smoothiebowl met Biet en Radijs.

Of lees je dit recept in de winter? Dan heb ik hier een lijstje met warme winterse ontbijtjes voor je.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Facebook of Instagram en tag @lekkerheel.nl!

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!