Mango-Limoentaartje

Mango-Limoentaartje (glutenvrij, AIP, paleo)

Mijn kleine springvormpje en ik hebben het druk gehad. Eerder fabriceerde ik een pompoentaartje. En aangezien ik toch wat te enthousiast was geweest met het inkopen van mango’s, was dit mango-limoentaartje de perfecte invulling. Ja, je vindt op het internet genoeg mangotaartjes, maar dit is er eentje zonder gluten, suiker en zuivel. Clean dus. En voor je afhaakt: dit taartje is echt heerlijk!

Kleine springvorm

Ik heb een hele stapel bakvormen, maar mijn kleine Hema-springvormpje van 15 cm gebruik ik het meest. Het is precies een goed maatje voor 3 à 4 bescheiden puntjes. Of een heleboel mini-puntjes voor bij de thee 😬

Mango-Limoentaartje
Mango-Limoentaartje

Wat gaat er zoal in dit Mango Limoentaartje?

Mango
Mango’s zijn nu volop verkrijgbaar. Ik koop er meestal heel veel, snijd ze in blokjes en vries ze in. Zo heb ik altijd wat achter de hand voor een smoothiebowl, snel mango-ijs of dit taartje. Je kunt ook banaan of blauwe bessen gebruiken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Kokosmelk
Ik weet het, ik doe werkelijk overal kokosmelk in. Zelfs in m’n koffie. Ik gebruik graag de romige kokosmelk van Aroy D, zonder toevoegingen. Houd je niet van kokosmelk, of verdraag je het niet? Dan kun je het prima weglaten. Gebruik dan iets meer mango, zodat je voldoende vulling hebt voor je taartje. Of gebruik een beetje tijgernootmelk, als je dit toevallig hebt. Eet je paleo? Dan kun je ook notenmelk gebruiken, zoals amandel- of cashewmelk.

Limoensap
Hierdoor krijgt de vulling een lekker zuurtje, als goede tegenhanger voor de zoete mango. Gebruik niet meer dan de geadviseerde hoeveelheid, want dan werkt de gelatine mogelijk niet goed meer. De enzymen in de limoensap breken namelijk de eiwitten in de gelatine deels af, waardoor het niet stevig wordt.

Vanille-extract
Ik twijfelde of ik het zou toevoegen. Het hoeft niet, maar geeft nét een iets ‘rondere’ smaak. Als je het niet in huis hebt, of liever weglaat ivm je aip dieet (strikt genomen is het niet AIP), dan zul je nog steeds een verrukkelijk taartje hebben.

Chufameel
Chufa zijn tijgernoten. En hoewel ze tijgernoten heten, zijn het geen noten. Het zijn knolletjes die tussen de wortels van de knolcyperus, een grassoort, groeien. Chufameel is zoet en daarom voegde ik geen zoet meer toe aan de bodem. Chufameel is een prettige vervanger voor amandelmeel of havermeel en is AIP proof. Eet je niet AIP, dan kun je het vervangen voor amandelmeel. Heb je geen dieetwensen, dan kun je ook havermeel of speltmeel gebruiken.

Tapiocazetmeel
Tapiocazetmeel bindt en kan ook vervangen worden door arrowrootmeel.

Kokosolie
Laat het van tevoren even smelten, door het in een bakje te doen en dat bakje weer in een pannetje kokend water te zetten.

Gelatine
Om de vulling te laten opstijven. Ik gebruik 3 theelepels gelatine van Great Lakes (de rode bus). Collageen werkt niet als vervanging, want dat stijft niet op.

Kokosvlokken en verse mango
Als je kokosvlokken even kort roostert, zijn ze heerlijk knapperig en perfect als taart decoratie. Een paar reepjes verse mango erbij en klaar. Maar natuurlijk kun je meer leuks verzinnen: verse frambozen, in dunne reepjes gesneden muntblaadjes, blauwe bessen of opgeklopte kokosroom.

Bewaren

Je kunt dit taartje ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. De bodem wordt wel zacht, maar smaakt nóg steeds heel goed in combinatie met de friszoete mangovulling.

Zin in iets anders?

Probeer deze recepten ook eens:

Mango-Limoentaartje

Friszoet mango-limoentaartje zonder zuivel, gluten en toegevoegde suiker. Maar heel erg lekker!
Bereiding30 min
Wachttijd2 uur
Totaal2 uur 30 min
Gerecht: Dessert, Tussendoortje
Tag: AIP, fruit, nagerecht, paleo
Personen: 4 kleine puntjes

Benodigdheden

  • Springvorm van 15 cm diameter (o.a. bij Hema, zie beschrijving hierboven)

Ingrediënten

Bodem

  • 40 g kokosolie
  • 60 g chufameel (tijgernotenmeel)
  • 25 g tapiocazetmeel
  • snufje zout

Vulling

  • 325 g mango bevroren kan ook, maar zorg dan je het van tevoren even ontdooit
  • 1 limoen (sap)
  • 100 ml kokosmelk optioneel, als je het weglaat kun je iets meer mango nemen
  • 3 tl gelatinepoeder
  • 1 tl vanille-extract optioneel, zie beschrijving

Decoratie (optioneel, zie beschrijving)

  • 2 el kokosvlokken geroosterd
  • 2 el verse mango in reepjes of blokjes gesneden

Bereidingswijze

Bereid eerst de bodem

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Doe de kokosolie in een hittebestendig bakje en zet het bakje in een steelpan met heet water, zodat de kokosolie smelt. Dip een kwastje lichtjes in de olie en smeer de springvorm ermee in. Het hoeft niet dik, gewoon een heel dun laagje.
  • Meng het chufameel, het tapiocazetmeel en zout. Voeg de kokosolie toe en kneed het mengsel tot een deeg.
  • Dus het deeg gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Prik op een paar plekken in met een vork.
  • Bak de bodem 15 minuten of tot goudbruin in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bereid nu de vulling

  • Schil en snijd de mango in stukjes. Blend de mango in een keukenmachine tot een glad geheel. Doe het over in een steelpan.
  • Voeg kokosmelk (optioneel), limoensap en vanille-extract toe. Meng even goed.
  • Strooi nu het gelatinepoeder over het mengsel uit en roer het goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Verwarm het mengsel terwijl je blijft roeren. Het hoeft slechts handwarm te worden, dus niet te heet.
  • Schenk het mengsel op de afgekoelde bodem.
  • Laat tenminste 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Serveer het taartje met geroosterde kokosvlokken en verse mango. Voor andere ideeën: zie beschrijving.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating