Toetjes toetjes toetjes. Ik ben er zo eentje hoor. Terwijl mijn vriend nog zit uit te buiken van het hoofdgerecht, sta ik alweer met mijn neus in de kast op zoek naar een zoetigheidje. Gisteravond was dat geen lange zoektocht, want daar stond deze Mokka Mousse met Crunchy Koek al op me te wachten.
Mokka zonder koffie, hoe dan?
Toen ik het AIP dieet volgde, stopte ik al snel met koffie. Ik dronk toch al niet veel, dus dat zou me prima af gaan. Dacht ik. Maar ik miste af en toe best wel een lekker warm pittig ‘bakkie’. Niet voor de cafeïne, maar om even iets anders dan thee te drinken.
Toen ontdekte ik Chikko Not Coffee: een koffiealternatief van geroosterde chicorei. Vroeger werd cichorei als surrogaatkoffie gedronken, omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog echte koffie nauwelijks verkrijgbaar was. Nu is het weer op de markt gebracht door een stel slimme ondernemers. Chikko Not Coffee is een poeder dat je in water oplost en dus erg op koffie lijkt, maar dan zonder cafeïne. Maar je kunt er ook een AIP Mokka Mousse mee maken.
Eén advies: eet het niet te veel en vaak, want doordat het gebrand is zou het acrylamide bevatten, wat mogelijk schadelijk is voor het lichaam. Het is echter nog niet voldoende onderzocht. Maar zoals voor bijna alles geldt: met mate moet kunnen.
Ingrediënten van de Mokka Mousse met Crunchy Koek
Cichorei
De mokkasmaak in dit gerecht komt dus van het cichoreipoeder, in dit geval Chikko Not Coffee. Dit is verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt, Holland & Barrett en ongetwijfeld nog meer winkels.
Maar je kunt natuurlijk ook gewone koffie gebruiken, als je het AIP niet volgt.
Kokosmelk
Een echte romige volvette kokosmelk. Dus niet zo’n ‘kokosdrink’ uit een pak. Let op dat er geen toevoegingen in zitten. Ik gebruik graag de kokosmelk van Aroy-D uit blik.
Je kunt natuurlijk ook amandelmelk, havermelk of gewone melk gebruiken.
Gelatine
Gelatine helpt het mengsel dikker te maken. Je kunt spelen met de hoeveelheden: als je een theelepel meer gebruikt dan wordt het nog steviger. Als je slechts een halve theelepel gebruikt wordt het juist minder stevig, een beetje als yoghurt. Ik gebruik de gelatinepoeder van Great Lakes.
Ahornsiroop en vanille-extract
Het is lekker om het wat te zoeten, om de Mokka smaak goed naar voren te laten komen. Je kunt de ahornsiroop eventueel vervangen voor agavesiroop (niet AIP) of honing. De vanille voegt echt veel toe, maar kun je eventueel weglaten.
Voor de Crunchy Koek
Op de Mokka Mousse serveerde ik een robuuste crunchy koek.
Chufavlokken en chufameel
Chufa worden ook wel tijgernoten of aardnoten genoemd. Ze zijn glutenvrij, extreem vezelrijk en vallen onder AIP en paleo proof voedingsmiddelen. Er wordt ook meel van verkocht. Ik weet niet wat er gebeurt als je het vervangt in dit recept, maar ik denk dat je havermoutvlokken en -meel zou kunnen gebruiken indien je het verdraagt.
Kokosvlokken
Ik bedoel de grove vlokken, niet de fijne rasp. Al zou dat misschien ook wel kunnen (niet geprobeerd). Let op dat je ongezoete kokosvlokken koopt.
Carobepoeder
Carobe is een donkerbruin poeder van de peulen van de Johannesbroodboom. Het lijkt een beetje op cacao, maar is een stuk zoeter en bevat geen cafeïne. Je kunt het kopen bij o.a. Ekoplaza. Indien je niet het AIP dieet volgt, dan kun je het carobepoeder vervangen voor cacao.
Tapiocameel
Dit is het zetmeel van de cassavewortel en zorgt voor binding. Je kunt ook arrowrootmeel gebruiken.
Mokka mousse met crunchy koek
Ingrediënten
Mokka mousse
- 250 ml kokosmelk
- 2 el Chikko Not Coffee Of ander Cichorei koffiealternatief
- 2 tl gelatinepoeder
- 3 tl ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract optioneel
Crunchy koek
- 50 g chufavlokken
- 25 g kokosvlokken
- 2 tl carobepoeder of cacao, indien niet AIP gevolgd wordt
- 1 tl vanillepoeder of -extract
- 2 el ahornsiroop
- 2 tl tapiocameel
- 1 el chufameel
- 20 g kokosolie gesmolten
- snufje zout
Bereidingswijze
Begin met de mokka mousse
- Doe ongeveer twee eetlepels kokosmelk in een glas of beker. Voeg de Chikko toe en roer tot het goed gemixt is. Voeg nu ook de ahornsiroop, vanille en een snufje zout toe.
- Doe dit mengsel met de resterende kokosmelk in een steelpannetje en zet op een laag tot middelhoog vuur.
- Strooi de gelatine over het oppervlak en laat het even een minuut liggen. Meng het dan met een garde goed door het mokka-mengsel.
- Warm het even door tot het handwarm is en de gelatine goed is vermengd en opgenomen. Zet het vuur uit.
- Neem nu twee glaasjes of bakjes en verdeel het mokka-mengsel hierover.
- Laat afkoelen. Dek dan de glaasjes af en zet ze tenminste 4 uur in de koelkast.
Maak de choco crunch
- Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Smelt de kokosolie in een bakje boven of in een pannetje heet water. Haal van het vuur en voeg de ahornsiroop en vanille toe.
- Meng in een andere kom de chufavlokken, kokosvlokken, chufameel, tapiocameel, carobe- of cacaopoeder en zout.
- Voeg het kokosolie-ahornsiroop-mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng goed door.
- Stort het mengsel op de bakplaat en druk het goed aan. Het moet een soort grote 'koek' worden, dus verspreid het niet teveel.
- Bak zo'n 20 minuten in de oven. Kijk na 15 minuten even of het niet te hard gaat.
- Haal uit de oven en laat goed afkoelen op de bakplaat.
- Als het volledig is afgekoeld, kun je het in grote stukken breken. Eventueel kun je het van tevoren maken en bewaren in een luchtdichte doos.
Serveren maar!
- Serveer de Mokka Mousse met de crunchy koek.
Liever een andere toet?
- Maak deze friszoete Passievrucht-Bavarois en steel de show
- Of ga voor deze romige Tapioca Pudding en stil je zoete trek