Paleo Bananenpannenkoek

door apr 1, 2022

Ik denk dat er nergens zoveel pannenkoeken worden gegeten als bij ons thuis. Het is één van onze heilige gerechten om stiekem wat groenten in onze kinderen te krijgen. Zo is er menig handje spinazie of wortel nietsvermoedend opgesmikkeld. Sterker nog: als de pannenkoeken niet groen zijn krijgen we klachten (snap jij het nog?).

Bananenpannenkoek op de vloer

Deze Paleo Bananenpannenkoek was vanmorgen aanleiding voor een heel gebeuren. Dit was namelijk een deel-pannenkoek. En dat was even nieuw voor onze jongens: een joekel* van een pannenkoek die ik in puntjes sneed om te delen. Een dikke dot kokosyoghurt in het midden, bestrooid met kaneel en geserveerd met zoete stukjes sinaasappel.
Dit feestmaal kon natuurlijk niet zomaar aan tafel gegeten worden. Er werd meteen een kleed uit de kast getrokken en alles moest naar de vloer worden verhuisd. Picknick. Werd ‘ie nóg lekkerder van ofzo. Binnen 15 minuten was er geen kruimel meer over.

* de pannenkoek die je op de foto ziet is een kleine variant van de Paleo Bananenpannenkoek die ik vanmorgen bakte

Bananenpannenkoek
Als je moeder maar foto’s blijft maken en je echt NIET kunt wachten om dat ene stukje te pakken.

Varieer je ontbijt

Veel mensen eten elke dag zo’n beetje hetzelfde ontbijt. Het enige dat misschien wisselt is het broodbeleg of de fruitkeuze. Maar wist je dat gebrek aan variatie in de voeding één van de grootste problemen is van nu? Door een eenzijdig dieet loop je grote kans op een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen. Je darmflora (darmbacteriën) is veel minder divers, waardoor je bijvoorbeeld meer kans krijgt op voedselintoleranties. Door elke dag een ander ontbijt te kiezen, eet je meer verschillende voedingsmiddelen. Kies bijvoorbeeld 3 verschillende ontbijtjes en eet deze om en om. Deze Bananenpannenkoek is daarvoor een prima kandidaat!

Wat gaat er zoal in deze Paleo Bananenpannenkoek?

Allereerst: een tot moes geprakte banaan. Liefst eentje die al een beetje geel is met hier en daar een bruin plekje. Dan wordt je pannenkoek lekker zoet, zonder dat je er iets aan hoeft toe te voegen.

Verder een ei, die je door de banaan roert. Voeg er een eetlepel amandelmeel aan toe en je hebt een beslagje. Alleen nog een theelepel kaneel en een snufje zout. That’s it!

Doe nu het beslag in een kleine koekenpan van 24 cm (als je het recept voor 2 of 3 maakt, dan neem je uiteraard een grotere pan). Zet het vuur vrij laag en doe een deksel op de pan, dan stolt je pannenkoek gelijkmatig en wordt de onderkant niet te donker. Na ongeveer 10 minuten is hij klaar. Keer de Bananenpannenkoek om op een houten snijplank en snijd hem in punten. Doe een lekkere dot kokosyoghurt in het midden en bestrooi met kaneel. Serveer met wat fruit, sinaasappel past perfect.

Kun je het amandelmeel vervangen?

Ik denk het wel! Je kunt kiezen voor fijngemalen havermout, rijstmeel of speltmeel (dan is het officieel niet meer paleo) of je kiest voor chufameel of bakbananenmeel. Je zou zelfs helemaal geen meel hoeven gebruiken, maar dan verliest de pannenkoek wel zijn stevigheid.

Kun je de pannenkoek ook voor meer personen maken?

Zeker! Dan is hij zelfs nog lekkerder 😉 Ik gebruikte voor 1 volwassene en 2 kinderen twee bananen, drie eieren en drie eetlepels amandelmeel. Het neemt niet zo nauw, maar zorg in elk geval dat je evenveel of meer eieren dan bananen gebruikt.

Paleo Bananenpannenkoek

Zo'n ontbijtje dat altijd goed is. Een Bananenpannenkoek is perfect voor kleine en best wel grote kinderen. Snel gemaakt, snel op. Paleo.
Voorbereiding5 minuten
Bereiding10 minuten
Totaal15 minuten
Gerecht: Ontbijt
Tag: amandelmeel, banaan, ei, paleo, pannenkoek
Personen: 1 persoon*

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 1 eetlepel amandelmeel
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 1 theelepel kokosolie of klontje boter om in te bakken

Om te serveren

 • 1 eetlepel kokosyoghurt
 • stukjes sinaasappel of mandarijn
 • kaneel om de pannenkoek mee te bestrooien

Bereidingswijze

 • Prak de banaan helemaal fijn tot er (bijna) geen stukjes meer in zitten.
 • Voeg nu het ei toe en meng goed met de banaan.
 • Voeg het amandelmeel, de kaneel en het zout toe en meng goed tot een beslag.
 • Verwarm de kokosolie of boter in een koekenpan. Voeg nu het beslag toe en leg een deksel op de pan.
 • Laat de pannenkoek op laag vuur in 10 minuten stollen. Keer hem dan om op een bord of houten plank.
 • Snijd de pannenkoek in puntjes en serveer met de sinaasappel en de kokosyoghurt. Bestrooi met kaneel en serveer.

Extra tips

* als je de pannenkoek voor meer personen wilt maken, dan kun je ook twee bananen en drie eieren gebruiken. Het hangt van de grootte van de bananen af, maar het neemt allemaal niet zo heel nauw. 

Andere ontbijtjes om mee te variëren

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!