Passievrucht Bavarois

door sep 11, 2021

Heb je wel eens een passievrucht van dichtbij bekeken? Wát een bijzondere vrucht. Tuurlijk, een banaan is ook fascinerend als je er lang naar kijkt. Maar bij ons gaan er trossen gele rakkers per week doorheen. Terwijl passievruchten maar een paar keer per jaar op onze fruitschaal belanden.

Ik heb vandaag 20 (ja twintig!) passievruchten op de markt gekocht. Mijn idee was om het vruchtvlees in te vriezen, maar tijdens het leeglepelen dacht ik aan een receptje van Thriving On Paleo: Mango Kiwi Breakfast Parfaits. Met kokosmelk, mango en gelatine maakte zij een heerlijk AIP ontbijtje. Dus met haar recept als inspiratie, maakte ik deze Passievrucht Bavarois.

Zoet maar heel gezond

Passievruchten zijn fruit, dus gezond. Na een klein online onderzoekje kwam ik erachter dat passievruchten naast veel vitamine A en C, veel vezels bevatten. Ook zijn ze rijk aan kalium en magnesium. Ook al zijn ze heel zoet, passievruchten hebben een lage Glycemische Index. Dat wil zeggen dat de koolhydraten van de vruchten langzaam worden opgenomen in je bloed. Geen sugar rush dus!

Op de foto’s hierboven zie je overigens een passievrucht én een granadilla. Die laatste is een stuk minder bekend, maar minstens zo lekker. Iets milder en zoeter dan de passievrucht.

Hoe maak je deze Passievrucht Bavarois?

Het is echt zó simpel: je mixt een paar ingredienten door elkaar en laat het in leuke glaasje opstijven.
Dit is wat je allemaal nodig hebt:

Passievruchtvlees
Hoewel je het hele jaar door verse passievruchten kunt verkrijgen, zijn ze niet altijd goedkoop (of lekker). Een passievrucht die er een beetje verschrompeld uitziet is juist heerlijk zoet.
Alternatief kun je ook bevroren passievruchtvlees kopen bij Albert Heijn.

Kokosmelk
Volvette kokosmelk is hier het lekkerst. Ik gebruik de kokosmelk van Aroy D, omdat daar geen kunstmatige toevoegingen in zitten.

Ahornsiroop of honing
Het hangt een beetje van de passievruchten af of je het mengsel nog zoeter wilt maken. Optioneel dus, schat zelf in of je het nodig vindt.

Vanille-extract
Ik gebruik zelfgemaakte vanille-extract van vanillepeulen in wodka. Technisch gezien is dit niet AIP proof. Alcohol is off limits binnen AIP en aangezien je de bavarois maar matig verhit, vervliegt de alcohol niet. Ik kies ervoor om het wel te gebruiken. Maar laat het weg als jij dit niet wilt.

Zout
Een héél klein beetje zout is een fantastische manier om het zoete van het gerecht naar voren te brengen

Gelatinepoeder
Ik gebruik gelatinepoeder van Great Lakes (de rode bus), o.a. bij Puur Mieke te bestellen.
Met 1 theelepel gelatinepoeder krijgt de Passievrucht Bavarois ongeveer de dikte van kwark. Wil je het steviger? Voeg dan een halve tot 1 theelepel extra toe.
Om dit gerecht veganistisch te maken, kun je de gelatine vervangen voor agar agar, maar gebruik dan 4 keer minder. Agar agar is namelijk veel sterker dan gelatine.

Andere desserts om te proberen

Passievrucht Bavarois

Een zomers dessert wat je binnen een handomdraai bereid hebt. Een paar uur laten opstijven in de koelkast en je hebt een simpel maar heerlijk AIP of paleo toetje.
Bereiding10 minuten
Afkoelen2 uur
Totaal2 uur 10 minuten
Gerecht: Dessert
Tag: AIP, fruit, kokos, paleo
Personen: 2 personen

Ingrediënten

  • 6 el passievruchtvlees + evt nog wat extra als topping (ong. 3 a 4 passievruchten)
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 tl ahornsiroop of honing (optioneel)
  • 1 tl vanille-extract (zie opmerkingen hierboven)
  • snufje zout
  • 1 tl gelatinepoeder (zie beschrijving hierboven)

Bereidingswijze

  • Voeg alle ingrediënten samen in een keukenmachine en draai kort tot alles goed gemengd is.
  • Doe alles in een kleine steelpan en verwarmal roerend tot het handwarm is.
  • Verdeel het mengsel over twee glaasjes of kommetjes en zet tenminste 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Haal vlak voor het serveren uit de koelkast en garneer met munt, kokosrasp of -vlokken of extra passievruchtvlees.

Extra tips

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!