Perencrumble

Perencrumble (AIP, paleo)

Ik verstop peren. Mijn jongste van bijna 3 jaar is er net zo dol op als ik. Dus als hij ontdekt dat er peren op de fruitschaal liggen, kun je aftellen tot hij een onrijpe peer van de fruitschaal haalt, erop stáát dat ik hem schil (tegen mijn wijze ouderlijke advies in, maar discussies met een peuter zijn altijd oneerlijk) en hem vervolgens geschild en gesneden laat liggen omdat de peer te hard is. Dus verstop ik de peren tot ze rijp zijn. Of overrijp omdat ik ze dan dus vergeet.

Oersterke Perencrumble

Laatst las ik een recept in het magazine ‘Oersterk Ontbijt’ van Richard de Leth voor perencrumble én ik had peren én de peuter was niet thuis. Dus ik heb het recept aangepast zodat het in mijn dieet past. Dus ook wat credits voor Oersterk.

Trouwens, deze perencrumble is een fijn verwarmend ontbijtje, maar doet het ook goed als vullend dessert.

Chufatopping en kokosrasp

De crumble maak je met kokosrasp, kruiden en chufatopping of -schaafsel. Chufa zijn tijgernoten. Hoewel ze noten heten, zijn het knolletjes en daarmee geschikt voor het AIP dieet. Naast hele chufanoten, kun je ook chufatopping kopen. Dat lijkt op notendip (je weet wel, wat niemand op z’n softijsje doet, omdat discodip of chocolade véél lekkerder is). Je kunt ook chufaschaafsel gebruiken, wat weer een beetje op grove havermout lijkt.

Eet je paleo, dan kun je de chufa vervangen door amandelmeel. Of gebruik havermout als je verder geen dieetrestricties hebt.

Mocht je de kokosrasp willen weglaten, neem dan meer chufatopping of -schaafsel.

Perencrumble, appelcrumble, bessencrumble…

De peren die ik gebruikte waren eigenlijk nog niet zo rijp. Maar omdat ik ze in de oven bereidde, was dat prima. Ik gebruikte twee kleine peren, want eentje was een beetje te weinig. Ik houd wel van een stevig ontbijtje. Deze perencrumble is ook heerlijk met appel in plaats van peer. Of blauwe bessen. In dat laatste geval zou ik de kruiden een beetje aanpassen, bijvoorbeeld vanille-extract in plaats van gember, kruidnagel en kaneel.

Kruiden en olie

Ik ga de laatste tijd door bergen kaneel, kruidnagel- en gemberpoeder. Het zijn heerlijke verwarmende kruiden, die ik overal op strooi. Maar je kunt voor de perencrumble ook alleen kaneel gebruiken, of alleen een beetje zout als je helemaal niet van kruidig houdt.

En de avocado-olie dan? Vervang deze eventueel voor olijfolie of kokosolie. Maar áls je het geherintroduceerd hebt en verdraagt, gebruik dan zeker roomboter of ghee want dat smaakt nóg lekkerder!

Rozijnen

De meeste rozijnen bevatten zonnebloemolie, wat niet binnen het AIP dieet past. De rozijnen van Sundrop hebben geen toevoegingen. Je kunt ook een dadel of gedroogde abrikoos in stukjes snijden en door de crumble mengen.

Andere ontbijt-ideeën

Bloemkoolontbijt met kaneel

Zoete Pompoensoep met Kaneel

Zomerse wortel-mango smoothiebowl

Perencrumble

Verwarmende perencrumble als ontbijt met peer, kaneel, rozijnen, chufatopping en kokosrasp. Binnen 25 minuten klaar.
Voorbereiding5 min
Bereiding20 min
Totaal25 min
Gerecht: Ontbijt
Tag: AIP, dessert, fruit, kokos, ontbijt, paleo
Personen: 1 persoon

Benodigdheden

  • Ovenbestendig schaaltje

Ingrediënten

  • 2 niet al te rijpe kleine peren
  • 3 volle el chufatopping of chufaschaafsel
  • 2 volle el kokosrasp
  • 1 el rozijnen
  • 1 el avocado-olie of gesmolten kokosolie
  • 1 tl kaneel
  • snuf gemberpoeder
  • snuf kruidnagelpoeder
  • snufje zout
  • 2 el kokosyoghurt (optioneel, voor erbij)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vet de bodem van een hittebestendig schaaltje in met een klein beetje avocado-olie of kokosolie
  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in reepjes. Verdeel de reepjes over de bodem van het ingevette schaaltje.
  • Meng in een kommetje de chufatopping, kokosrasp, avocado-olie, kruiden en zout. Schep de rozijnen er nu ook door.
  • Verdeel het mengsel over de peren.
  • Zet het schaaltje 20 minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en plaats het schaaltje op een plank. Serveer met de kokosyoghurt.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating