Ooh jongens, wat was het heerlijk weer! Ik had de hoop al een beetje opgegeven, maar deze week was toch nog een beetje een cadeautje. Qua ontbijt stond ik vanochtend een beetje twijfelend in de keuken te dralen. Want ontbijten tijdens het AIP is toch wel een grote uitdaging. Voor je het weet eet je elke dag hetzelfde, en het is juist zo belangrijk om te variëren.
In de koelkast lag nog wat gekookte bloemkool van de avond ervoor. Als ik groente stoom of kook, maak ik altijd wat meer. Wat overblijft gaat de volgende dag in een salade of, in dit geval, smoothiebowl. En zo werd deze bloemkool de ‘kool’ in deze Piña Koolada Smoothiebowl. Je zou er bijna zo’n parasolletje in steken.
Wat gaat er zoal in deze Piña Koolada Smoothiebowl?
Bloemkool
Kan zowel rauw als gekookt. Ik ben geen fan van rauwe bloemkool in een smoothie(bowl), dus ik gebruik gekookte bloemkool. Zorg wel dat hij goed is afgekoeld, houd de bloemkool eventueel even onder de koude kraan. Maak je trouwens geen zorgen over bloemkoolsmaak, die wordt compleet overstemd door de andere ingrediënten. Wil je écht een bloemkool, dan kun je deze vervangen voor rauwe witlof. Wel even de bittere kern eruit snijden.
Banaan
Zorgt voor de smeuigheid en geeft een fijne zoete smaak aan het geheel.
Ananas
Hier zou ik voor bevroren ananas gaan. Dit maakt het een lekkere friskoele smoothiebowl.
Kokosmelk
Maakt het ook lekker romig en de kokossmaak is onmisbaar voor een Piña Colada smaak. Rum eigenlijk ook, maar ja 😉
Limoensap
Geeft een fris zuurtje en een tropische hint. Je kunt de rasp van de limoen ook toevoegen als je een échte limoenfan bent.
Collageen
Puur om wat eiwitten toe te voegen. Hierdoor is het gerecht completer qua macronutriënten en door eiwitten blijf je langer verzadigd. Ik gebruik deze van Great Lakes. Geen collageen in huis? Dan kun je het skippen.
Bekijk andere smoothiebowls:
Pina Koolada Smoothiebowl
Ingrediënten
- 100 g bloemkool (gekookt)
- 1 kleine banaan
- 100 g ananas (bevroren)
- 100 ml kokosmelk
- 1/2 limoen (sap)
- 2 schepjes collageen (optioneel)
Toppings
- 2 el verse ananasstukjes
- 3 el kokosvlokken of -rasp
Bereidingswijze
- Bak de kokosvlokken of -rasp in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn
- Kook of stoom de bloemkool in 8 minuten gaar
- Doe alle ingrediënten (behalve de topoings) in de keukenmachine en maal tot een dikke smoothie.
- Garneer de smoothiebowl met wat ananas en de kokosvlokken.