Heb je zin in een lekkere hamburger? Maar wil je het wel AIP of paleo houden? Deze portobello burgers zijn een aanrader!
‘Mama, we gaan hamburgers eten!’, riep de oudste. ‘Jaaooh hambuwges’, riep de jongste erachteraan. En ik reageerde quasi-enthousiast met een ‘ooh lekker zeg..!’, terwijl in mijn hoofd de radartjes meteen weer opstartte. Hoe maak ik dit AIP-technisch óók een feestje voor mij? Challenge accepted.
Je hebt het vast eerder gezien: twee portobello’s als ‘broodje’. De burgers maak je zelf van kipfilet of -dij. Wacht, niet meteen wegklikken want het is super-easy. Je gooit de kip met de smaakmakers in een keukenmachine, even draaien en je vormt er zo twee burgers van. Komt geen ei of paneermeel aan te pas.
Terwijl de portobello’s en de burgers in een grillpan bakken, was je de sla, snijd je wat ui en prak je avocado met limoensap en zout. Want guacamole is heerlijk, maar 1)het is niet AIP en 2)daar hebben we nu geen tijd voor. Torentje bouwen en happen!
Ik serveerde er gegrilde groene asperges bij (zelfde pan, weinig afwas) en gebruikte wat van het avocado-limoen mengsel om ze in te dippen. Nom Nom!
Hoe zorg je dat de burger niet uit elkaar valt?
Als je de kipfilet in de keukenmachine draait, wordt hij behoorlijk plakkerig. Ik deed er wat kokosmeel in om het steviger te maken, maar zonder gaat het ook prima. Als je paleo eet, kun je een beetje amandelmeel toevoegen.
Kun je de portobello’s ook in de oven grillen?
Dat kan! Smeer ze met een beetje avocado-olie in en grill ze zo’n 20 minuten op 180 graden. De baktijd hangt een beetje af van de grootte, maar ook hoe gaar je ze wilt hebben. Ik vind het lekker als er nog een beetje ‘bite’ in zit.
Ga je deze portobello burgers maken? Laat me weten wat je ervan vond!
Toch iets anders proberen? Probeer deze zoete-aardappelburgers met tonijn of maak een snelle roerbak van Chinese kool met kip en noodles.
Portobello burgers met avocado en botersla
Ingrediënten
- 4 portobello's
- 2 tl kokosolie of avocado-olie
- 2 avocado's
- 1/2 limoen (sap)
- snufje zout
- 4 blaadjes botersla
Voor de kipburgers
- handje rucola
- 1/2 rode ui
- 200 g kipfilet
- 1 el kokosmeel of -rasp (optioneel)
- 1 el basilicum
- 1/2 limoen (sap)
- snuf zout
- 1/2 tl knoflookpoeder
Bereidingswijze
Maak eerst de kipburgers (dit kun je evt een dag van tevoren voorbereiden)
- Snipper de rode ui. Hak de rucola fijn. Snijd de kipfilet in grove stukken.
- Doe alle ingrediënten voor de kipburgers in de keukenmachine en draai tot het een samenhangende massa is.
- Vorm er twee burgers van. Leg ze op een bord, dek af met wat plastic folie en plaats ze in de koelkast.
Bereiding
- Verhit een grote grillpan en voeg wat avocado-olie toe.
- Leg de portobello's aan een kant en de kipburgers aan de andere kant. Bak aan beide kanten tot ze gaar zijn, ongeveer 10-15 minuten.Past het niet allemaal in 1 pan? Bak dan eerst de kip, houd deze warm onder wat aluminiumfolie en bak daarna de portobello's.
- Prak ondertussen de avocado met limoensap en zout tot een dikke saus.
Bouwen maar
- Leg twee portobello's op een bord, daarop wat botersla, dan de kipburgers met avocado-saus en bovenop de andere portobello's. Eet smakelijk!
Extra tips
- Plakjes komkommer
- Rode ui
- Augurk
- Tomaatjes (mits geïntroduceerd)
- Gebakken bacon
- enz!