Spinaziesalade met makreel, sinaasappel en pastinaakfrietjes

Spinaziesalade met makreel, sinaasappel en pastinaakfrietjes (AIP, paleo)

Thuiswerken. Kun jij het? Eén of twee dagen in de week is het voor mij dé ideale werkplek. Pot thee erbij, wollen vest aan (ik verander anders in een ijssculptuur) en gaan. En een groot voordeel van thuiswerken is… de lunch!

Regelmatig gooi ik iets in de airfryer -ja echt!- of ik draai snel een soep in elkaar. Koelkast en voorraadkast open, wat dingen op het aanrecht gooien, snijden/raspen/bakken en met max. 20 min staat er iets op tafel.

Deze spinaziesalade met makreel, sinaasappel en pastinaakfrietjes klinkt als veel werk maar dat is het niet. De airfryer doet zijn werk, terwijl jij de salade in elkaar flanst. Het bevat goede vetten en eiwitten, bladgroenten, koolhydraten en vezels. Kan geen boterham met kaas tegenop. Oké, die is sneller klaar, dat wel.

Wat gaat er zoal in deze salade met pastinaakfrietjes?

Spinazie
Een voedzame bladgroente waar je ontzettend veel mee kunt. In een salade zijn vooral kleine blaadjes -babyspinazie- lekker. Heeft jouw spinazie grotere bladeren? Hak ze dan een paar keer door met een scherp mes.

Gerookte makreel
Makreel is een vette vis, vol gezonde omega-3 vetzuren en zelfs vitamine D. Kijk wel even of de makreel -naast rook door het roken- geen onnodige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen bevat. Je kunt makreel ook vervangen voor sardines of tonijn.

Sinaasappel
Lekker fris en zoet. Sinaasappel bevat o.a. vitamine C en vezels. Snijd de schil er met een scherp mes af. Het vruchtvlees dat aan de schil blijft zitten kun je over de salade uitknijpen.

Pastinaakfrietjes
Naast paarse zoete aardappel is pastinaak mijn favoriete groente voor frietjes. De airfryer maakt ze heerlijk knapperig.

Noten of pitten
Noten en pitten zijn kleine voedzame bommetjes. Rooster ze kort in een koekenpan. Laat ze weg als je AIP eet.

Welke airfryer gebruik ik?

Airfryers hebben een anti-aanbaklaag. Bij de meeste merken bevat deze laag teflon, een giftige stof die je niet in je eten wilt hebben.
Wij hebben daarom gekozen voor de Montana Aifryer MF-399XL. Deze heeft een keramische anti-aanbaklaag en is precies groot genoeg om een kipje in te roosteren of een goede portie (pastinaak)frietjes.

Meer lunch-inspiratie

Spinaziesalade met makreel, sinaasappel en pastinaakfrietjes

Voedzame en lekkere lunch: frisse spinazie met zoutige makreel en knapperige pastinaakfrietjes. AIP, paleo en makkelijk!
Voorbereiding5 min
Bereiding15 min
Totaal20 min
Gerecht: Lunch
Tag: AIP, friet, makreel, paleo, pastinaak, salade, sinaasappel
Personen: 2 personen

Benodigdheden

  • airfryer

Ingrediënten

voor de pastinaakfriet

  • 300 g pastinaak
  • 1 el avocado-olie of gesmolten kokosolie
  • 1 tl kurkuma of een kruidenmengsel naar keuze
  • snufje zout

voor de salade

  • 200 g verse spinazie liefst kleine blaadjes, anders fijngesneden
  • 1/2 rode ui
  • 1 sinaasappel
  • 1 gerookte makreel (zie notities)
  • scheut olijfolie
  • handje walnoten of zonnebloempitten (weglaten voor AIP)

Bereidingswijze

Eerst de pastinaakfrietjes

  • Schil en snijd de pastinaken in dunne reepjes. Doe de reepjes in een kom en voeg de avocado-olie of gesmolten kokosolie toe. Hussel het door.
  • Verdeel nu de kurkuma (of kruidenmengsel) en het zout erover en hussel weer even goed.
  • Doe de pastinaakreepjes in het mandje van de airfryer en bak ze 15 minuten op 180°C. Check halverwege en hussel ze even.

Bereid ondertussen de salade

  • Verdeel de spinazieblaadjes over een schaal.
  • Pluk de makreel en verwijder de graatjes. Verdeel de makreel over de spinazie.
  • Schil de rode ui en snijd in dunne halve ringetjes. Voeg toe aan de salade.
  • Snijd de boven en onderkant van de sinaasappel en zet hem rechtop. Snijd vervolgens de schil van boven naar beneden zodat alleen het vruchtvlees overblijft. Er blijft altijd een beetje vruchtvlees aan de sinaasappel zitten, dus knijp dit uit boven de salade.
    Snijd de sinaasappel door de helft en vervolgens in stukjes. Verdeel ook over de salade.
  • Verwarm een koekenpan en rooster de walnoten of zonnebloempitten kort. Voeg ze ook toe aan de salade.
  • Giet als laatste een goede scheut olijfolie over de salade en een beetje grof zeezout.
  • Serveer de salade met de pastinaakfrietjes.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating