Tapioca pudding

door aug 12, 2021

De wereld is grofweg verdeeld in tweeën: continent hartig en continent zoet. Ik woon op dat laatste continent. Zoettoet is my middle name. Mijn vriend woont op continent hartig. Die snapt er niets van dat ik mijn laatste hap van mijn diner nog niet wegheb, of ik heb al zin in zoet.

Chipjes of chocola? Makkie.
Stukje worst of mango? Duh.
Olijven of autodrop? Oeh moeilijk… Ik kies olijven, maar vooral omdat die gezond zijn en autodrop verre van.

Mijn kinderen wonen ook allebei op een ander continent. De oudste vraagt nog vóór het avondeten begint ‘wat is het toetje?’ (een drol met slagroom, nou goed?) en de jongste schoof laatst zijn bananenpannenkoek aan de kant voor de makreel en feta op zijn vaders bord.

Anyways, toetjes dus. Ook al hebben ze een ongezond imago, met een beetje creativiteit valt dat reuze mee. Deze tapioca pudding is niet ongezond. Het is heerlijk romig en geeft je nét dat beetje zoet om je interne zoettoet te temmen. Je zou het zelfs als ontbijt kunnen eten, maar ik zou eerder een smoothiebowl nemen waar je ook wat groenten in kunt verwerken.

Wat gaat er in deze tapioca pudding?

Tapioca pudding

Tapiocaparels
Ik schreef laatst over mijn vangst bij de Aziatische supermarkt. Daar zat ook een zakje tapiocaparels bij. De kleine variant. Witte discodip zeg maar. De enige ingrediënten zijn tapiocazetmeel en water.

Kokosmelk
Ik gebruik Aroy-D, omdat deze geen onnodige toevoegingen bevat. Hij is wel ontzettend romig en vet. Dus als je op de lijn let, is een iets dunnere variant beter. Of je lengt het aan met wat water.

Vanille-extract
Of dit AIP is, zijn de meningen over verdeeld. Ik heb het zelf gemaakt (vanillestokjes een paar weken in wodka laten trekken), maar het bevat dus wel alcohol. Omdat ik het nog kook na het toevoegen, vervliegt er wel wat alcohol. Je kunt dit ook prima weglaten.

Kokosbloesemsuiker, honing of ahornsiroop
Ook dit is prima weg te laten. Als je honing gebruikt is het niet meer vegan. Kokosbloesemsuiker zorgt bij sommige mensen voor een reactie vanwege de inuline (soort vezel) die het bevat. Voor alle soorten zoetstoffen geldt: klein beetje maar.

Tapioca pudding

Tapioca pudding

Een heerlijk romig nagerecht. Makkelijk te maken. AIP, paleo en vegan.
Bereiding20 minuten
Koelkast3 uur
Totaal3 uur 20 minuten
Gerecht: Dessert
Tag: AIP, kokos, makkelijk, paleo, vegan
Personen: 4 bescheiden toetjes (of 2 grote toeten)

Ingrediënten

 • 80 g tapiocaparels de kleine variant
 • 400 ml kokosmelk
 • 120 ml water
 • 1/2 tl vanille-extract (optioneel)
 • 1 tl kokosbloesemsuiker of honing of ahornsiroop (optioneel)
 • snufje zout

Bereidingswijze

 • Doe de tapiocaparels in een steelpan en voeg de kokosmelk en het water toe. Roer goed door.
 • Voeg het vanille-extract, de kokosbloesemsuiker en het zout toe. Roer weer goed door.
 • Verwarm nu rustig het mengsel tot het tegen de kook aan zit. Blijf af en toe roeren, want de tapiocaparels willen met z'n allen samenkleven op de bodem en aanbranden.
 • Proef na ongeveer 15 minuten of de tapiocaparels zacht zijn. Zo niet, kook nog even rustig door.
 • Als de tapiocaparels goed zijn, giet je het mengsel in een glazen bak. Optioneel kun je het meteen in leuke glaasjes gieten. Zet het zo'n 3 uur in de koelkast om af te koelen. Het stijft nog een beetje op.
 • Serveer met vers fruit en wat geroosterde kokosrasp.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!