Van paté tot vitaminebom: hoe gezond is lever nu echt?

door mrt 27, 2023

Gruwel jij alleen al bij de gedachte aan het eten van lever? Geloof het of niet, lever is één van de meest voedzame voedingsmiddelen die er zijn. Het zit boordevol vitamines, mineralen en voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde levensstijl.

Dus is lever wel gezond?

Lever bevat grote hoeveelheden vitamine A, vitamine B12, ijzer en koper, wat het een ware voedingsbom maakt. Daarnaast zit het ook nog eens vol met eiwitten en essentiële aminozuren.

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik ook dacht dat ik lever niet lustte. De meeste mensen trekken een zuur gezicht als ik zeg dat ik graag lever eet. Hoe komt dat toch? Onze opa’s en oma’s aten nog volop kippenlevertjes, maar ergens is het een beetje op de achtergrond geraakt. Na een beetje experimenteren met receptjes, vind ik het nu heerlijk om af en toe te eten.

Paleo lever recept: Leverpaté met basilicum en mandarijn
Paleo lever recept: Leverpaté met basilicum en mandarijn

De voordelen van het eten van lever.

Want die zijn er zeker. Komt-ie:

Lever is rijk aan voedingsstoffen

Lever is één van de rijkste bronnen van vitamine A, wat belangrijk is voor de gezondheid van de ogen, huid en immuunsysteem. Het is ook een goede bron van vitamine B12, die nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel. Daarnaast bevat lever ook grote hoeveelheden ijzer, koper en andere mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Lever helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen

De lever is de belangrijkste opslagplaats voor ijzer in het lichaam. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, die zuurstof door het lichaam transporteren. Dus als je ijzergehalte te laag is, kun je last krijgen van bloedarmoede. Door regelmatig lever te eten, kun je je ijzergehalte op peil houden en de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren.

Lever kan de gezondheid van de hersenen bevorderen

Lever is een rijke bron van choline, een voedingsstof die essentieel is voor de gezondheid van de hersenen. Choline is betrokken bij de productie van neurotransmitters die belangrijk zijn voor de cognitieve functie en het geheugen. Het kan ook helpen bij de preventie van dementie en andere leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang.

Lever kan de immuunfunctie verbeteren

Lever is een goede bron van vitamine A, een voedingsstof die belangrijk is voor een gezond immuunsysteem. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de productie van witte bloedcellen, die infecties bestrijden en het lichaam beschermen tegen ziekten. Het kan ook helpen bij de preventie van infecties van de luchtwegen en andere ziekten.

Lever kan helpen bij de ontwikkeling van de foetus

Lever is een goede bron van foliumzuur, een essentiële voedingsstof die nodig is voor de ontwikkeling van de foetus. Foliumzuur kan helpen bij de preventie van aangeboren afwijkingen van de hersenen en het ruggenmerg. Het is vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn.

Dus… lekker veel lever eten?

Ja wacht even, voordat je nu meteen naar de slager rent om 6 kilo lever in te slaan, is het belangrijk om te weten dat overmatige consumptie van lever ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Lever bevat namelijk een hoge dosis vitamine A, wat bij inname in grote hoeveelheden giftig kan zijn voor het lichaam. Daarom wordt het aangeraden om niet meer dan één portie lever per week te eten en het af te wisselen met andere eiwitbronnen.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle soorten lever even gezond zijn. Lever van biologische of grasgevoerde dieren is over het algemeen gezonder dan lever van dieren die op industriële wijze worden gekweekt. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk te kiezen voor lever van biologische of grasgevoerde dieren.

En natuurlijk, laten we niet vergeten dat niet iedereen van lever houdt. Sommigen vinden de sterke smaak en geur niet lekker en anderen eten het niet vanwege persoonlijke voorkeuren of gezondheidsproblemen. Voor vegetariërs en veganisten is lever uiteraard geen optie.

Leverpaté met Basilicum en Mandarijn
Leverpaté met basilicum en mandarijn. Boost je gezondheid en probeer dit heerlijke AIP en paleo recept vandaag nog!
Dit wil ik wel eens proberen
Paleo lever recept: Leverpaté met basilicum en mandarijn

Lever en cholesterol

Vaak wordt mensen met een hoog cholesterolgehalte afgeraden om lever te eten vanwege de hoge dosis cholesterol die het bevat. Maar inmiddels is bekend dat er geen verband is tussen cholesterol in je voeding en cholesterol in je lichaam [bron].

Sterker nog: je hebt cholesterol nodig, want het is een bouwstof voor o.a. vitamine D en andere hormonen zoals testosteron.

Natuurlijk zeg ik niet dat je je nu helemaal moet volproppen met lever. Maar het is een heel voedzame optie om regelmatig toe te voegen aan je dieet. Als je durft 😉

Conclusie, is lever gezond?

Lever is zeker een gezond voedingsmiddel en kan verschillende voordelen bieden voor de gezondheid. Het is een rijke bron van voedingsstoffen en kan helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen, de gezondheid van de hersenen bevorderen, de immuunfunctie verbeteren en de ontwikkeling van de foetus ondersteunen. Het is echter belangrijk om het met mate te eten en te kiezen voor lever van biologische of grasgevoerde dieren om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren en de nadelen te minimaliseren.

Hamburgers met kippenlever, appel en spekjes
Lever is gezond! Bang voor kippenlever? Niet nodig met dit recept met rundvlees, appel en spekjes. AIP en paleo.
Dit ga ik maken
Rundvleesburgers met kippenlever

Tips!

Je hoeft echt niet je tanden te zetten in een rauwe lever. Al zitten ze ertussen die het doen. Yes Liver King, I’m talking to you. Hier een paar tips om eraan te wennen.

  • Meng een deel lever met een deel rundergehakt. Doe de lever eerst in een keukenmachine en meng het dan met het gehakt en lekker veel kruiden. Begin met een klein beetje en voer de verhouding lever stapje voor stapje op. Je kunt het trouwens ook kant-en-klaar gemengd kopen bij o.a. De Woeste Grond.
  • Of probeer eerst runderhart. Dat heeft niet die specifieke leversmaak, is wél orgaanvlees en daarmee kun je aan het idee wennen.
  • Fan van vis? Start met kabeljauwlever. Krijg je meteen een lekkere boost omega-3 vetzuren binnen. Je vindt kabeljauwlever gewoon bij de supermarkt, bij de blikjes tonijn.
  • Echt geen zin om lever te eten? Er zijn ook supplementen met lever en andere organen. Doe wel onderzoek naar de herkomst van de ingrediënten.