Venkelsalade met bleekselderij, appel en wortel

door aug 30, 2021

Toen ik nog een klein Chantalletje was, vond ik bleekselderij ronduit vies. Althans, ik vond het ‘niet lekker’, want volgens mij moeder mocht ik van voedsel niet zeggen dat het vies was. Maar echt, ik haalde mijn neus ervoor op en kon niet geloven dat mensen het voor hun lol tussendoor aten. Beetje dippen in de hummus enzo, bleegh.

En nu ik 37 ben, zijn bleekselderij en ik nog steeds geen vrienden. Maar het is wél gezond.

Vriendlief eet het ook graag (met gesmolten kaas ja, dan lust ik het ook wel).
Maar ik kan je vertellen: in dit recept dulden bleekselderij en ik elkaar. Het gaat me alleen nog te ver om het bleekselderijsalade te noemen, dus hierbij presenteer ik: een overheerlijk friszoete venkelsalade mét bleekselderij, appel en wortel.

Kauwen kauwen kauwen

Je zou het ook een kauwsalade kunnen noemen, want je wordt aan het werk gezet. Niet om het te bereiden, want de keukenmachine doet het zware werk, maar het eten is noeste arbeid. Niet voor terugdeinzen, want kauwen is goed voor je spijsvertering. En de vezels in deze salade doen je lijf een groot plezier want ze voeden de goede bacteriën in je darmen.
Je zou dit zelfs voor het ontbijt kunnen eten, maar zo enthousiast ben ik ’s ochtend nog niet.

Kun je ingrediënten voor deze venkelsalade vervangen?

Eigenlijk is deze venkelsalade zo lekker wegens de goede friszoete balans. Ik zou eerder iets weglaten (bleekselderij ofzo ;) ) dan iets vervangen.
In de dressing kun je de citroen vervangen voor limoen of appelazijn, de honing voor ahornsiroop en de olijfolie voor avocado-olie.

Toppings: niet AIP, wél paleo

Wil je het helemaal AIP houden, voeg dan een handje chufanoten toe.
Heb je al producten geïntroduceerd? Dan kun je zelfs een zachtgekookt eitje toevoegen, wat walnoten (mee malen in de keukenmachine) en hennepzaad. Ook amandelen, paranoten of andere noten passen heel goed in deze salade.

Laat je me weten wat je van deze salade vindt?

Venkelsalade met bleekselderij, appel en wortel

Friszoete venkelsalade boordevol vezels. Glutenvrij, vegan optie en megagezond. En heb ik al gezegd dat het supersnel klaar is?
Bereiding10 minuten
Totaal10 minuten
Gerecht: Lunch
Tag: AIP, lunch, paleo, salade, snel, vegan
Personen: 1 persoon

Ingrediënten

 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 appel
 • 1/2 venkel
 • 2 kleine wortels (of 1 grote)
 • 1/2 citroen (sap)
 • 1/2 tl honing (of ahornsiroop voor vegan)
 • 1 goede scheut olijfolie of avocado-olie
 • snufje zout

Toppings

 • 1 handje walnoten (niet AIP) of chufanoten
 • 2 el hennepzaad (weglaten voor AIP, tenzij geïntroduceerd)
 • 1 gekookt ei (weglaten voor AIP, tenzij geïntroduceerd)

Bereidingswijze

 • Was de venkel, wortel, bleekselderij en de appel. Snijd de topjes en kontjes eraf en snijd ze in stukken. Doe ze samen in de keukenmachine en maal tot de stukjes fijn zijn naar je smaak. Doe het geheel in een kom of op een bord.
 • Pers het sap uit de halve citroen. Meng het met de honing en de olijfolie tot een dressing. Verdeel over de salade. Breng op smaak met wat zout.
 • Voeg nu optioneel de toppings toe en serveer direct. Eventueel kun je de salade een paar uur bewaren, maar vers gemaakt is hij het lekkerst.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!