Witlofbootjes met avocado en rauwe ham

door aug 28, 2021

Kom jongens we gaan lunchen! Wie wil er een tosti?‘ is iets wat je hier wekelijks door het huis hoort galmen. Ik wil ook een tosti. Maar ik eet geen gluten. En ook geen zuivel trouwens. Dus voor mij is het een sport om, vóórdat de tosti’s uit het tosti-ijzer gehengeld worden, een AIP lunch op tafel te toveren die die tosti’s van tafel veegt. Figuurlijk dan hè. En zo ontstonden deze witlofbootjes met avocado en rauwe ham.

Witlof is gezond!

Het leuke aan witlof is dat je de bladeren als bakjes kunt gebruiken. En in het kader van gezondheid doet witlof het ook goed. Het is familie van andijvie, roodlof en krulsla. Het stamt af van cichorei, sterker nog: witlof groeit uit de wilde-cichorei-wortel. Het is rijk aan vitamine C, kalium en inuline (fijne voeding voor je darmbacteriën) en de bitterstoffen hebben een positief effect op je lever. Niet iedereen houdt van de bittere smaak, maar als je het goed combineert met wat zoets (balsamico) en zouts (rauwe ham of ansjovis) dan is het verrukkelijk.

Witlofbootjes
Witlofbootjes

Wat gaat er zoal in die Witlofbootjes met avocado en rauwe ham?

Nou dat zal ik je vertellen. Men neme een houten plank of groot bord. Bergje sla erop, opleuken met balsamico en olie. Daarna prak je 1 of 2 avocado’s met wat limoensap, bieslook en zout. Daarmee vul je de bladeren van de witlof. Dan een halve plak rauwe ham in een drolletje erop. Beetje olijfolie erover. Leuk om de sla heen leggen en bestrooien met wat basilicum en extra bieslook. Stop de tijd!

Toen ik van mijn kunstwerkje aan het genieten was, dacht ik pas aan olijven of kappertjes. En schijfjes appel zouden ook best goed passen door deze salade. En dat je de witlofbootjes ook als een kek voorgerechtje kunt serveren.
Anyway… Een tosti met ham en kaas is moeilijk te verslaan, maar dit gerechtje was een waardige kandidaat!

Liever vis of vegan?

Vermijd je rood vlees, vervang dan de rauwe ham voor ansjovis of tonijn. Of vervang de rauwe ham door granaatappelpitjes of blokjes appel voor een vegan gerecht.

Witlofbootjes met avocado en rauwe ham

Een supersnelle lunch met witlof, avocado en rauwe ham. AIP, paleo en vegan optie als je de ham vervangt voor granaatappelpitjes of appel.
Totaal10 min
Gerecht: Lunch, Voorgerecht
Tag: AIP, makkelijk, paleo, snel, vegan
Personen: 1 à 2 personen

Ingrediënten

  • 1 grote hand sla bv. rucola, veldsla of een melange
  • scheutje balsamico
  • scheut olijfolie
  • 2 avocado's
  • 1/2 limoen (sap)
  • 2 el bieslook, gesneden
  • snuf zout
  • 1 stronkje witlof
  • 3 plakken rauwe ham vervang evt. voor ansjovis, tonijn of granaatappelpitjes

Optioneel

  • 1 el zwarte olijven zonder pit
  • 1/2 appel, in schijfjes

Bereidingswijze

  • Leg de sla op een grote plank of bord.
  • Snijd de appel in dunne schijfjes. Verdeel de olijven en de appel over de salade. Giet de balsamicoazijn en een deel van de olijfolie over de salade.
  • Ontpit de avocado's en prak ze in een kommetje fijn. Voeg het limoensap, 1 el bieslook en zout naar smaak toe.
  • Pluk de buitenste bladeren van de witlof en doe een eetlepel van het avocadomengsel in elk blad. Leg de witloofbootjes op en rond de salade.
  • Drapeer een halve plak rauwe ham op elk bootje. Giet er een beetje olijfolie over en garneer met de resterende bieslook.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!