Curry kan heus nog wel als je AIP eet. Deze Wortel-Pastinaak curry met kip en mango maakte ik even snel voor ons twee. Zo’n gerecht dat je -hop hop- in de pan gooit, kwartiertje laten sudderen en opscheppen maar.
Gisterochtend maakte ik een lekker warm Bloemkoolontbijt met kaneel, waarna ik nog een aardige berg ‘kale’ bloemkoolrijst over had. Want dat is het hè, áls je bloemkoolrijst maakt, dan doe je meteen de hele bloemkool. De hele keuken komt er namelijk onder te zitten. Niks irritanter dan bloemkoolrijst onder je sok, aargh!
De truc van dit gerecht is om eerst alles te snijden. Dan stuk voor stuk in de pan gooien. En als de boel staat te sudderen ruim je de keuken op. Vervolgens kun je heerlijk neerploffen met een kom geurige curry. Succesverzekerd.
Ik heb dit gerecht niet door mijn kinderen laten testen. Die lagen eens een keer vroeg te pitten na een lange dag pretpark. Maar vriendlief kan ik altijd blij maken met een currietje.
Wat gaat er zoal in deze Wortel-Pastinaak curry met kip en mango?
Mocht je het je na het lezen van de titel nog afvragen 😉
Wortel en pastinaak
De wortel en pastinaak kun je vervangen voor bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen of knolselderij. Ook courgette zou kunnen, al kun je die beter niet te lang mee laten koken.
Kip
Kippendij heeft bijna altijd mijn voorkeur. Ja het is vetter, maar ook een stuk malser en dus minder droog. Het valt je misschien op dat er maar 100 gram kip in dit gerecht gaat. Natuurlijk kun je ook meer doen, maar overweeg om de groenten eens te laten overheersen. Je kunt natuurlijk ook de kip helemaal weglaten voor een vegan gerecht.
Kokosmelk
Ik realiseer me dat bijna al mijn recepten kokosmelk bevatten (een oprechte sorry voor de kokos-haters). Maar geef toe: in een kokoscurry gaat toch echt kokosmelk.
Smaakmakers
Mango is optioneel, maar wel een heerlijke zoete tegenhanger. Je zou gedroogde abrikozen of dadels kunnen gebruiken.
Koriander kun je vervangen voor peterselie of bieslook.
Heb je geen verse kurkuma (of deze week geen zin in oranje handen), dan kun je het bij kurkumapoeder laten.
Gemberpoeder kan de gember vervangen, maar dan mis je wel echt wat.
Wortel-Pastinaak curry met kip en mango
Ingrediënten
- 1 tl kokosolie om in te bakken
- 1 ui de helft gesnipperd, de helft in halve ringen
- 300 gram bloemkool in een keukenmachine gemalen tot rijst
- 100 gram kippendij in blokjes gesneden
- 1 stuk gember (ongeveer twee duimen, niet te zuinig) geschrapt en in dunne reepjes
- 1 stukje verse kurkuma geschild en in stukjes
- 2 tenen knoflook fijngesneden
- 1 flinke wortel in plakken
- 1 pastinaak in stukjes
- 1/2 tl kurkumapoeder
- 1 snuf uienpoeder
- 250 ml kokosmelk
- 1/2 mango in stukjes
- zout naar smaak
- handje verse koriander
Bereidingswijze
Bereid de ingrediënten voor
- Maal de bloemkool in een keukenmachine tot rijst.
- Pel de ui en snijd doormidden. Snipper de helft en snijd de andere helft in halve ringen.
- Schraap de gember en snijd in dunne reepjes.
- Pel de knoflook, plet en snijd fijn.
- Schil de verse kurkuma en snijd fijn.
- Was de wortel en snijd hem in niet al te dikke plakken.
- Schil de pastinaak en snijd hem in stukjes. De pastinaak gaart sneller dan de wortel, dus de stukjes mogen iets dikker zijn.
- Snijd de mango in stukjes.
- Snijd als laatste de kippendij in stukjes.
Bereiding
- Smelt wat kokosolie in een hapjespan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg de bloemkoolrijst toe en bak tot deze gaar is. Breng op smaak met wat zout. Haal uit de pan en houd warm terwijl je de curry maakt (dit kun je natuurlijk ook in een aparte pan doen als je afwassen leuk vindt).
- Smelt weer wat kokosolie in de pan en voeg de kippendij toe. Bak op redelijk hoog vuur tot de kip ietwat gebakken is. Het hoeft niet gaar te zijn. Voeg nu de halve uienringen, de gember en verse kurkuma toe en bak het geheel 2 minuten.
- Voeg de knoflook en de groenten toe. Roer even goed en verdeel dan de kurkumapoeder, uienpoeder en zout naar smaak over het mengsel. Als alles warm is, doe je de kokosmelk erbij. Doe een deksel op de pan en laat de curry 10 minuten sudderen. Het is klaar als de groenten en de kip gaar zijn.
- Serveer met de bloemkoolrijst en garneer met verse koriander en de mango.