Wortelnoedels met Tonijnsteak

door okt 10, 2021

De lekkerste maaltijden zijn de ongeplande. Dat je de koelkast opentrekt, grijpt wat er nog ligt en daar een verrassend lekkere maaltijd mee maakt. Zo ontstond dit gerecht van wortelnoedels met tonijnsteak. We hadden in een impuls verse tonijn gekocht op de markt. Prachtige stukjes, 3 voor een tientje. Goede deal! En ik kreeg een vierde kleine er zelfs gratis bij. Dat is de markt.

Groentenwasstraat

En dan kom je ermee thuis en denk je ‘oh ja, wat gaan we er eigenlijk bij eten…’. Gelukkig heb ik altijd wortels in huis om noedels van te maken. Maar het hadden ook courgettenoedels kunnen zijn, of zoete-aardappelnoedels.

Ik heb sinds een halfjaar een Spiralizer, waarmee je groenten tot noedels kunt draaien. Onze oudste van 5 jaar noemt het de ‘groentenwasstraat’. Eigenlijk niet eens een gekke vergelijking! Maar het kan ook prima met een Spirelli, een dunschiller of een mes.

Wortelnoedels met tonijnsteak
Wortelnoedels met tonijnsteak

Wat gaat er zoal in deze Wortelnoedels met Tonijnsteak?

Tonijn
Verse tonijnsteak, het voelt luxe en dat is het ook. Het is namelijk niet goedkoop. De deal die wij hadden kom je niet vaak tegen. Dit gerecht kan dan ook prima met kabeljauw of zalmfilet. Je bakt de vis dan wel iets langer. Heb je wel tonijnsteak, zorg er dan voor dat je hem echt maar héél kort bakt. Eigenlijk alleen ’tss’ – ’tss’ ;)

Wortels
Om noedels te maken, haalde ik de wortels door de Spiralizer. Maar ook zonder zo’n apparaat kun je noedels maken, bijvoorbeeld met een Gefu Spiraalsnijder of je schaaft er met een dunschiller brede noedels van. Je zou zelfs met een mes lange dunne reepjes kunnen snijden, maar dan maak je er meteen een meditatie van, want dat duurt even.

Als alternatief voor wortels kun je courgette, zoete aardappel, noedels van zoete-aardappelzetmeel (lees waar je deze kunt kopen in mijn post over de Aziatische supermarkt) of rijstnoedels (indien geen paleo of AIP) gebruiken.

Gember en knoflook
Ik koos voor een Aziatisch tintje. De wortelnoedels gingen fantastisch samen met verse gember en knoflook. Ik bak de gember even eerst kort alleen, om deze wat zachter te maken. De knoflook voeg ik pas samen met de wortelnoedels toe, want die verbrandt erg snel en kan dan bitter worden.

Kokos aminos
Binnen paleo en AIP vermijd je soja, omdat het antinutriënten bevat. Dat zijn stoffen die de opname van gezonde voedingsstoffen tegen kunnen gaan. Kokos aminos is gemaakt van het sap van de kokosbloesem en is daarmee een goede vervanger voor sojasaus die ook nog eens AIP-proof is.

Appelciderazijn
Voor een goede balans in dit gerecht past er wel een klein zuurtje bij. Ik had even geen limoen of citroen in huis, dus werd het appelciderazijn. Maar het kan allemaal.

Honing
Honing zorgt voor een kleine zoete tegenhanger. Je gebruikt maar een theelepeltje, net genoeg om balans te brengen in de saus. Je kunt ook ahornsiroop of kokosbloesemsuiker gebruiken.

Avocado-olie
Niet alle olie is geschikt om te verhitten. Dat heeft te maken met het rookpunt: de temperatuur waarop de olie begint te roken en dus verbranden. Het smaakt niet lekker meer en belangrijker: het is ongezond omdat er giftige stoffen vrij komen. Avocado-olie leent ze goed voor verhitting, omdat het een hoog rookpunt heeft. Het verbrandt pas rond 270 graden Celsius en dat red je niet snel in je koekenpan.
Kokosolie heeft ook een hoog rookpunt, dus die kun je als alternatief gebruiken.

Koriander en bosui
Voor de kleur, maar vooral voor de smaak.

Trek in iets anders?

Ik heb nog meer ideetjes voor je!

Wortelnoedels met Tonijnsteak

Glutenvrije wortelnoedels met verse tonijn, kokos aminos saus, gember en koriander. AIP, paleo en heerlijk!
Voorbereiding15 minuten
Bereiding15 minuten
Totaal30 minuten
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, glutenvrij, hoofdgerecht, paleo, vis, wortel
Personen: 2 personen

Ingrediënten

 • 2 tonijnsteaks
 • 5 vrij grote wortels
 • een stukje verse gember
 • 1 teentje knoflook
 • 1 bosui
 • een paar takjes koriander

Kokos aminos saus

 • 2 tl honing
 • 2 tl appelciderazijn
 • 4 tl avocado-olie
 • 4 el kokos aminos

Bereidingswijze

 • Haal de tonijn uit de koelkast en leg op een bord. Bestrooi aan beiden kanten met wat zout (en peper mits geherintroduceerd of niet AIP).
 • Maak noedels van de wortels met een Spiralizer, Spirelli of dunschiller. Of snijd ze in heel dunne reepjes met een scherp mes.
 • Hak de gember en knoflook fijn. Snijd ook alvast de bosui in schuine plakjes. 
 • Doe de honing in een klein bakje. Voeg de appelciderazijn of citroen/limoensap toe en roer tot het goed gemengd is. Voeg nu de avocado-olie en kokos aminos toe en roer. Proef of het naar je smaak is. 
 • Verwarm een beetje avocado-olie in een koekenpan of hapjespan. Bak de gember 3 minuten. Voeg de knoflook en de wortels toe. Bak al omscheppend zo'n 3 minuten minuten.
 • Voeg de kokos aminos saus toe aan de wortel en bak nog even kort door. Haal de noedels uit de pan en verdeel over de borden. Verdeel ook de resterende saus over de wortelnoedels. Laat het vuur aan staan en voeg eventueel nog een klein scheutje avocado-olie toe.
 • Leg nu de tonijnsteaks in de pan en bak ze op vrij hoog vuur en kort -max 30 seconden- aan elke kant. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe dik de steaks zijn en wat je zelf lekker vindt.
 • Serveer de tonijn op de noedels en garneer met de bosui en verse koriander.

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!