Wortelsoep

Wortelsoep met gember (AIP, Paleo)

We gingen naar Monkey Town.

Voor de mensen zonder (kleine of klein-)kinderen: het is apenkooien 2.0. En mocht je nu denken ‘oh leuk! Wil ik ook!’: doe het niet. Niet gaan. Het is verschrikkelijk.

Maar er is 1 reden waarom wij wél gingen: de kinderen vinden het FAN-TAS-TISCH.
En omdat er regen voorspeld was (geen druppel gevallen), legden we ons neer bij de vooruitblik van 50 gillende kinderen, overstemd door K3 uit de schallende speakers.

Maar dan het eten… Sommige Monkey Town filialen hebben een prima assortiment. In Uithoorn vind je bijvoorbeeld zelfs suiker- en glutenvrij bananenbrood, los fruit en doosjes rozijntjes.
Niet in deze. Hier kon je kiezen uit een witte tosti, patat met kip nuggets of een hamburger. Het hoort erbij, niet zeuren. Maar AIP-technisch ging ik de uitdaging even niet aan.

Dus die ochtend tijdens het ontbijt stond ik deze snelle en heerlijke wortelsoep met gember te maken.
Dan kon het mooi mee in een thermosfles en zat ik gebakken voor de lunch.

Toen we de deur uit liepen stond de thermosfles nog netjes op het aanrecht op me te wachten…. Dan heet je bij ons thuis een ‘Sufkont’. Ik geef Monkey Town de schuld.

Wortelsoep
Wortelsoep met gember, makreel en basilicum

Wat gaat er zoal in deze wortelsoep?

Ui
Een witte ui. Niet te ingewikkeld versnipperen, want de staafmixer maakt er toch korte metten mee. Gewoon door de helft en dan in halve schijven.

Wortels
Liefst biologisch. En als ze al mooi schoon zijn, hoef je ze niet te schillen. Alleen even afspoelen, in dunne schijfjes (want sneller gaar) snijden en -hup- in de pan. Eventueel (deels) te vervangen voor pompoen.

Gember en kurkuma
Heerlijk verwarmende ingrediënten. Hoewel je prima gedroogde gember en kurkuma kunt gebruiken, de verse varianten zijn toch het lekkerst. De kurkuma schil ik meestal even met een dunschiller (om te voorkomen dat ik 2 dagen met oranje vingers rondloop) en de gember schraap ik even met een theelepel.

Bottenbouillon
Ja, dat moet je hiervoor wel in huis hebben. Ik heb altijd een paar zakjes zelfgemaakte bottenbouillon in de vriezer liggen. Bottenbouillon wordt met recht een AIP superfood genoemd, want het bevat bijzonder veel bouwstoffen voor ons lichaam. Lees hier meer over de voordelen van bottenbouillon.
Heb je geen bottenbouillon of wil je een vegan soep? Dan kun je het vervangen voor water. Doe er dan wel extra veel kruiden bij.

Zout en citroen
Onmisbaar voor een rijke smaak. Wist je dat als soep nog ‘iets mist’, dat niet altijd (meer) zout hoeft te zijn? Een zuurtje geeft vaak al een heerlijke frisse toon, denk aan citroen, limoen, balsamicoazijn of appelciderazijn.

Gerookte makreel
Het is lastig om AIP-proof gerookte makreel te vinden. Vraag je lokale visboer naar eventuele toevoegingen. Natuurlijk kun je de makreel ook vervangen voor iets anders. Een plak in reepjes gesneden rauwe ham past er ook prima bij! Wil je het vegan? Dan is het ook heerlijk om de soep met wat blokjes mango en verse koriander te serveren.

Basilicum
Ook te vervangen voor bieslook, koriander of peterselie.

Wortelsoep met gember

Binnen een half uurtje een heerlijk verwarmende soep op tafel
Voorbereiding10 min
Bereiding15 min
Totaal25 min
Gerecht: Lunch, Soep
Tag: AIP, gember, paleo, soep, wortel
Personen: 2 grote kommen

Ingrediënten

Voor de soep

  • 1/2 tl kokosolie of avocado-olie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 goeie duim verse gember of 1 tl gemberpoeder
  • 1 stukje verse kurkuma of 1 tl kurkumapoeder
  • 500 g wortels
  • 200 ml bottenbouillon of water
  • zeezout naar smaak

Om te serveren

  • Gerookte makreel of rauwe ham
  • 1/2 citroen (sap)
  • Verse basilicum of peterselie/bieslook/koriander

Bereidingswijze

  • Zet een kookpan op laag vuur en laat er de kokosolie in smelten.
  • Snijd de ui en de knoflook grof en doe in de pan.
  • Schraap het velletje van de gember met een theelepel, snijd in reepjes en doe ook in de pan.
  • Schil de kurkuma, snijd in dunne plakjes en voeg ook toe.
  • Schil de wortels (indien nodig, anders alleen even afspoelen) en snijd ze in vrij dunne plakjes. Hoe dikker de plakjes, hoe langer je de soep moet koken.
  • Roer alles even goed door in de pan en voeg de bottenbouillon en zout naar smaak toe. Voeg water toe tot de groenten net onder water staan.
  • Breng het aan de kook en laat ong 15 minuten koken, of tot de wortels gaar zijn.
  • Zet het vuur uit een mix met de staafmixer tot het geheel fijn is.
  • Schep met een pollepel in twee kommen.
  • Sprenkel er wat citroensap over en serveer met de makreel toe en basilicum. 

Extra tips

  • Je kunt de wortels ook (deels) vervangen voor pompoen of zoete aardappel
  • Kun je geen AIP-proof makreel vinden? Vervang deze dan voor rauwe ham (let ook hier op eventuele toevoegingen) of blokjes mango.
  • Geen bottenbouillon in huis? Vervang deze dan voor water. Om het proteïnegehalte op te krikken, kun je twee schepjes collageen aan de soep toevoegen.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating