Regen, wind en een warm ontbijt. Zoek je nog een geschikt paleo- of AIP ontbijt, dan is dit er eentje voor jou. Als je gewend bent om ’s ochtends een warm havermoutje te eten, dan kan het best even schakelen zijn. Het is sowieso even schakelen als je begint met AIP of paleo.
N’oatmeal kom je op internet steeds vaker tegen. Ik vermoed dat je ‘m al doorhad, maar mocht je net wakker zijn en dus wat langzamer van begrip (no judgment here ;)) : het is een combinatie van no (geen) en oatmeal (havermout). No oatmeal dus.
Dit ontbijt ontstond op de ochtend van 5 december. Precies, ‘Sinterklaas-ochtend’. De combinatie van kaneel, kruidnagel en mandarijnen geeft een instant warm herfstgevoel. Een beetje Worteltaart ‘slash’ Pepernoten.
Ik at deze Wortel n’oatmeal trouwens zonder mandarijntjes, want zoals je op de foto kunt zien waren die al op voor ik het op tafel kon zetten 😉
Wat gaat er zoal in deze Wortel n’oatmeal?
Wortel
Leuk voor de kleur en stevigheid én meteen een portie groenten binnen. Check! Het is wel lekker om de wortel vervolgens even te koken, tenzij je stevig doorkauwen niet erg vindt.
Kokosmelk
Geeft een romig tintje aan dit AIP ontbijt. Je kunt het ook vervangen voor tijgernotenmelk. Eet je niet strikt AIP? Dan kun je ook amandel-, cashewmelk (paleo) of havermelk gebruiken. Of je laat de kokosmelk helemaal wel en voegt een hele banaan in plaats van een halve toe met wat water.
Banaan
Ook voor de romigheid en een beetje zoet. Een halve is voldoende. Tenzij je geen kokosmelk wilt gebruiken, voeg dan een hele banaan en wat water toe.
Kokosmeel
Kokosmeel absorbeert veel vocht. Hoewel ik in het recept 1,5 el aanraad, is het goed om het beetje voor beetje toe te voegen. Zo voorkom je dat je te veel toevoegt waardoor jet n’oatmeal te droog wordt.
Houd je niet van kokos? Dan zou je het kokosmeel kunnen vervangen voor wat chufameel of amandelmeel. Dit heb ik echter zelf nog niet geprobeerd.
Specerijen
Ik koos voor herfstige specerijen: kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en kardemom (deze laatste is niet AIP). Je kunt eventueel een beetje kurkuma toevoegen.
Rozijnen of abrikoosjes
Meng een handje gedroogde gesneden abrikoosjes of rozijntjes door je n’oatmeal en het is nét iets spannender. De rozijnen van Sundrop zijn AIP-proof.
Meer ontbijtinspiratie
- Maak deze supersnelle Kokosgranola en eet hem met wat fruit en kokosyoghurt
- Of maak een lekker Bloemkoolontbijt met kaneel en granaatappelpitjes
Worteltaart n’oatmeal
Ingrediënten
- 180 g wortel
- 120 ml kokosmelk
- 1/2 banaan
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- snufje kruidnagelpoeder
- snufje kardemom (weglaten voor AIP)
- snufje zout
- 2 el kokosmeel
- handje rozijnen of gedroogde abrikoosjes
- 2 mandarijntjes (optioneel, om te serveren)
- 2 scheppen kokosyoghurt (optioneel, om te serveren)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Rasp de wortels of maal ze fijn in een keukenmachine tot 'rijst'
- Doe de wortel met de kokosmelk in een steelpannetje en breng aan de kook. Prak ondertussen de banaan fijn en voeg toe. Roer goed door.
- Voeg de specerijen en het zout toe, evenals de rozijnen of fijngesneden abrikoosjes.
- Laat het mengsel ongeveer 10 minuten pruttelen, tot de wortel wat zachter is.
- Voeg nu de helft van het kokosmeel toe, roer door en kijk of er nog meer bij moet. Het kokosmeel neemt veel vocht op. Je wilt het niet te nat laten, maar ook zeker niet te droog maken.
- Doe het mengsel in een ovenschaaltje en zet hem voor 15 minuten in de oven.
- Serveer met de mandarijntjes en eventueel een schep kokosyoghurt.