Zalmburgers met Gebakken Venkel

door apr 15, 2022

Voor dit gerecht heb ik me laten inspireren door Sarah Britton, een Canadese auteur, blogger en ‘Holistic Nutrionist’. Haar website staat vol met mooie verhalen, heerlijke recepten en good vibes.
In haar boek ‘My New Roots’ staat een recept met gekarameliseerde venkel in ahornsiroop met venkelzaad. Ik bedacht er zalmburgers bij, liet het venkelzaad weg en verving de ahornsiroop voor honing.

Ik zag Sarah jaaaren geleden (in 2013 ofzo?) voor het eerst in een Ted Talk, waar ze -een beetje zenuwachtig en ietwat klungelig- een fantastisch verhaal vertelde over gezonde voeding. Ze vroeg of het publiek wist waar hun lever zat (stilte…) en demonstreerde hoe je heel simpel zelf amandelmelk kunt maken. Ik was ‘mind blown’. Je hoeft dus geen geitenwollen sok te zijn om zelf amandelmelk te maken en biologisch te eten. Dit recept is dus een ode aan Sarah Britton, die mij inspireerde om verder te kijken dan mijn neus lang was.

Zalmburgers dus…

Zalm en venkel smaken fantastisch samen. Deze zalmburgers zijn ook heel snel gemaakt. Ik zorg dat ik altijd een pakje wilde zalm in de vriezer heb liggen, waardoor deze burgers zo gemaakt zijn. Qua kruiden kun je alle kanten op. Basilicum, verse tijm of koriander. Rasp er wat citroenschil door of mix een handje spinazie mee.

Zalmburgers met gebakken venkel

Kokosmeel

Om de burgers wat stevigheid te geven, mixte ik er wat kokosmeel door. Als je amandelmeel eet (niet AIP, wel paleo), kun je de kokosmeel 1 op 1 daarvoor vervangen. Let vooral op dat je de burgers niet te lang doorbakt, want ze worden dan snel te droog.

Venkel

Geen fan van venkel? Bak er spinazie bij, of serveer de burgers met groene asperges, gebakken courgette of tussen twee portobello’s (net als deze kipburger).

Zalmburgers met gebakken venkel

Gezonde zalmburgers van wilde zalm uit de diepvries, geserveerd met gebakken venkel met honing en rucola. Glutenvrij, zuivelvrij, paleo en AIP.
Voorbereiding10 minuten
Bereiding15 minuten
Totaal25 minuten
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, glutenvrij, paleo, venkel, vis, zalm, zuivelvrij
Personen: 2 personen

Ingrediënten

Zalmburgers

  • 2 Wilde zalm filets (diepvries)
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 el kokosmeel
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl citroensap
  • zout en peper

Gebakken venkel

  • 2 kleine venkels of 1 grote
  • 1 tl kokosolie (om in te bakken)
  • 1 tl honing

Salade

  • beetje citroensap
  • scheutje olijfolie
  • 2 handjes rucola

Bereidingswijze

  • Haal de zalmfilets uit de vriezer en leg ze 10-15 minuten in een kom koud water tot ze grotendeels ontdooid zijn.
  • Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes. Snijd om de harde kern heen, of snijd hem eruit.
  • Verwarm een beetje kokosolie in een hapjespan of koekenpan. Leg de venkel erin, bestrooi ze met zout en bak 5 à 10, tot lichtbruin gekleurd.
  • Doe ondertussen de zalm met de rest van de ingrediënten voor de burgers in een keukenmachine of hakmolentje. Draai kort tot een deel van de zalm fijn is, maar er ook nog wel stukken in zitten. Vorm 4 kleine hamburgers van het mengsel en leg ze even apart.
  • Verdeel op het laatst een theelepel honing in een sliertje over de venkel. Laat kort doorbakken, zodat de honing karamelliseert en leg dan de venkel op een bord even apart.
  • Verwarm nog wat kokosolie in dezelfde pan en bak de zalmburgers in 5 tot 8 minuten gaar. Bak ze niet te lang, want dan worden ze gortdroog. Je bent gewaarschuwd 😉
  • Verdeel de rucola over twee borden en besprenkel met olijfolie en citroensap. Verdeel de venkel en zalmburgers over de borden en serveer. Eet smakelijk! 

Probeer dit ook eens…

Ga je dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @lekkerheel.nl!