zoete aardappel burgers met tonijn

Zoete aardappel burgers met tonijn (AIP, Paleo)

Aan deze zoete aardappel burgers met tonijn zijn heel wat burgerpogingen vooraf gegaan. Meestal vielen ze uit elkaar in de pan en had ik een soort burger-scramble die ik mokkend toch opat.
Waarom niet ‘gewoon’ een rundvleesburger? Ik eet wel rood vlees, maar liever niet te vaak. Ik ben aan het onderzoeken of rood vlees mijn eczeem triggert.
Ik was dus op zoek naar een variant met groente, eventueel vis, maar zonder ei, bonen of bloem. Deze zoete aardappel burgers met tonijn zijn simpel, maar heerlijk! Je kunt ze ook prima van tevoren bereiden en bewaren in de koelkast. Je bakt ze dan pas zodra je ze wilt eten.

Wat gaat er in deze zoete aardappel burgers met tonijn?

Zoete aardappel
Nadat je de zoete aardappel gaar hebt gekookt, stamp je hem. Maar maak het geen mousse! Ietwat grof is juist lekker.

Tonijn
Een blikje tonijn heb je altijd wel in de kast. Laat goed uitlekken en voeg toe aan de zoete-aardappelstamp. Je kunt eventueel ook een blikje zalm gebruiken.

Kappertjes
Deze geven een fris zuurtje aan je burgers. Je kunt ze natuurlijk ook weglaten, maar doe er nou maar gewoon lekker door 😉 Om de burgers iets smeuïger te maken, deed ik er een scheutje sap van de kappertjes door. Dit is natuurlijk optioneel.

Knoflookpoeder en rozemarijn
Deze kun je vervangen voor allerlei andere smaakmakers: gerookte paprikapoeder (niet AIP, tenzij weer geïntroduceerd), tijm, uienpoeder, dille, you name it.

Burgers van zoete aardappel en tonijn

Een AIP hamburger zonder vlees en ei? Tuurlijk kan dat! Met maar een paar ingrediënten tover je ze zo uit je keuken.
Voorbereiding20 min
Bereiding30 min
Totaal50 min
Gerecht: Hoofdgerecht
Tag: AIP, hamburger, paleo, vis
Personen: 3 kleine burgers

Benodigdheden

  • Bakplaat met bakpapier
  • Stamppotstamper

Ingrediënten

  • 200 g zoete aardappel
  • 1 blikje tonijn 145 g/100 g uitlekgewicht
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1/2 kappertjes
  • 1 tl sap van de kappertjes
  • 1 tl gedroogde rozemarijn of andere kruiden, zoals peterselie of salie
  • snuf zout
  • 1 tl avocado-olie of kokosolie
  • 2 partjes limoen

Bereidingswijze

  • Schil de zoete aardappel, snijd hem in stukken en doe in een steelpan met water. Kook de zoete aardappel ongeveer 10 minuten, of tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af en stamp de zoete aardappel grof.
  • Open het blikje tonijn en laat het uitlekken. Voeg samen met de knoflookpoeder, de kappertjes, het sap van de kappertjes en de rozemarijn toe aan de zoete aardappel. Meng even door. Breng op smaak met zout. Laat iets afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een bakpapier op een bakplaat en smeer wat olie op het bakpapier, zodat de burgers niet blijven plakken.
  • Als het mengsel koel genoeg is om aan te raken, maak je er 3 à 4 burgertjes van. Leg ze op de bakplaat.
  • Bak de burgers 35 minuten in de oven. Draai ze na 25 minuten even om.
  • Serveer de burgers met de limoenpartjes. Lekker met een groene salade.
Vorige artikel Volgende artikel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter

Recipe Rating