Kun je wel wat inspiratie voor je AIP ontbijt gebruiken? Dan is deze zomerse smoothiebowl voor jou.
Ik denk dat de meeste mensen die AIP beginnen, vooral het ontbijt een uitdaging vinden. Als je gewend bent aan een broodje kaas, bakje havermout of yoghurt, gekookt eitje, kop koffie… dan lijken je opties nogal beperkt.
Een online zoektocht op ‘AIP breakfast’ geeft je opvallend veel hartige gerechten, mèh.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zat niet echt te wachten op worstjes, gebakken groenten en zoete aardappel voor mijn ontbijt. Héél misschien in de winter, hebben we het er dan wel weer eens over.
Maar een smoothiebowl? Zeker wel! Daar kun je alle kanten mee op. De komende tijd zal je ze in alle kleuren van de regenboog op deze site tegenkomen.
Het verschil tussen een smoothie en een smoothiebowl
Eigenlijk is dat heel simpel. De een drink je, de ander eet je. Een smoothie is dus veel dunner, zodat je het makkelijk kun drinken. Lekker snel als je haast hebt, je hebt het namelijk zó weg. Ai, zonde! Het is belangrijk om de tijd te nemen om te eten. Zodra je eten in je mond stopt, begint het spijsverteringsproces al. Sterker nog: als je eten ziet, begint het proces al. Het water loopt je in de mond: je speekselklieren starten de motoren. In je speeksel zitten enzymen die alvast beginnen met het afbreken -het verteren- van het voedsel.
Zo zit er in speeksel onder andere α-amylase, een enzym dat zetmeel omzet in maltose en glucose (suikers) zodat je lichaam deze een stukje verderop beter kan opnemen. Daarnaast bevat het ook enzymen die eiwitten afbreken (proteolytische enzymen) en vetten afbreken (lipase), maar ik denk niet dat je hier voor een biologieles kwam. We gaan door.
Kauwen is dus wel belangrijk voor je spijsvertering. En hoewel een smoothiebowl dikker is door simpelweg minder vloeistof toe te voegen, hoef je er nog steeds niet echt op te kauwen. Oplossing: toppings! Die liggen er dus niet alleen voor de sier op.

Wat gaat er in deze Zomerse Wortel-Mango Smoothiebowl?
Wortel
Hoewel het voedingscentrum 250 gram groente per dag adviseert, wordt door natuurgeneeskundigen en orthomoleculaire therapeuten het dubbele geadviseerd. Je leest het goed, 500 gram -een halve kilo- groente per dag. Als jij alleen 5 roosjes broccoli bij je diner opschept, red je dat dus nooit.
In deze smoothiebowl kun je zo 100-200 gram wortel kwijt. Eet je bij de lunch nog courgettesoep of salade met gegrilde groenten, dan zijn misschien 5 broccoliroosjes bij het diner zelfs wel voldoende 😉
Mango
We blijven in de geel/oranje hoek, dus mango past daar perfect bij. Ik gebruik bevroren mango van AH, maar je kunt natuurlijk ook zelf van tevoren stukjes mango invriezen.
Gember en kurkuma
Verse gember geeft een frisse ietwat pittige smaak aan het mengsel. Er wordt gezegd dat kurkuma antioxidanten bevat en ontstekingsremmend kan werken. Je kunt verse of gedroogde kurkuma toevoegen.
Collageen
Met twee schepjes collageen zorg je voor zo’n 12 gram eiwitten. Eiwit is belangrijk voor gezonde botten, gewrichten en huid. Ik gebruik collageenpoeder van Great Lakes.
Wil je meer lezen over het belang van eiwitten? Check dan de website Revolutionair Gezond van Ruud Rotteveel.
Kokosmelk
Mijn favoriet is de kokosmelk van Aroy-D. Deze bevat alleen kokosmelk en water en is heerlijk romig. De hoeveelheid die je toevoegt aan je smoothiebowl, hangt af van de dikte. Begin dus met een klein beetje en voeg steeds wat toe tot je de gewenste dikte hebt. Houd je niet van kokos, dan vervang je de kokosmelk voor water of koude thee.
Toppings
Tja, daar kun je helemaal los mee gaan natuurlijk. Ik koos voor kokosvlokken die ik even in een droge koekenpan roosterde. En een halve nectarine. En wát voor nectarine! Heerlijk zoet en sappig!
Ik kocht biologische nectarines bij Ekoplaza (of Ekoplage zoals mijn oudste van 5 het noemt). Nectarines staan namelijk dit jaar op nummer 4 in de ‘Dirty Dozen’: de meest bespoten groenten en fruit.
Andere AIP opties zijn tijgernoten (of -schaafsel), blauwe bessen of deze lekkere kokosgranola.
Welke blender gebruik ik?
Ik ben groot fan van de Nutribullet. Ken je die reclames van Tell Sell nog? Dat zo’n man met veel te slecht Amerikaans accent een ‘keukenwonder’ aanprees? Dat was de Magic Bullet. “In One. Two. Three! ” (deze is voor de echte kenners). De Nutribullet is eigenlijk hetzelfde als die Magic Bullet.
Maar een gewone keukenmachine voldoet ook prima voor deze smoothiebowl.
Zomerse Wortel-Mango Smoothiebowl
Benodigdheden
- Nutribullet of keukenmachine
Ingrediënten
- 100 g wortel schoon en in stukken
- 100 g bevroren mangostukjes
- 1/2 tl kurkuma poeder of vers
- 1 stukje verse gember schoongemaakt
- 2 schepjes collageen (optioneel)
- 100 ml kokosmelk (hangt af van de dikte van de kokosmelk)
Toppings
- 2 el kokosvlokken
- 1/2 nectarine of ander fruit
- 1 el gedroogde moerbeien of ander gedroogd fruit
- 1/2 tl honing
Bereidingswijze
- Zet een koekenpan op gemiddeld vuur en rooster de kokosvlokken tot ze lichtbruin zijn. Het kan snel verbranden, dus blijf erbij.
- Doe de wortel, mango, gember, kurkuma, collageenpoeder en kokosmelk in een blender of keukenmachine. Maal tot het de juiste dikte heeft. Voeg eventueel nog wat kokosmelk of water toe als het te dik is. Doe het mengsel in een kom.
- Snijd de nectarine in schijfjes.
- Serveer de smoothiebowl met de nectarine, kokosvlokken en moerbeien. 'Drizzle' (optioneel) een klein beetje honing over het geheel.